[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jedna uwaga Haveblue - pisze się KM, a nie kM - bo tak dziwnie się czyta te kilo-mechaniczne ;)
Co do silników, też uważam, że w 159 brakowało czegoś mocniejszego, jest jednak jedno ALE. Masa... Zobacz ile już ważyła 159 z 2,4jtdm z Q4, a co dopiero jakby włożyli jakieś 3.0 CRD.
Ja bym się o silniki (przynajmniej jeśli chodzi o moc) nie martwił w nowych modelach. Mam tylko nadzieję, że nie pójdą z downsizingiem zbyt mocno i zostawią jakieś V6 (a nie jak Volvo w nowych XC90 same 2.0 turbo...)

W przytoczonym przeze mnie Cherokee (ach jak ja sę go uczepiłem, ale to dlatego, że myślę o zakipue takowego) jest tylko jeden silnik diesla w dwóch mocach. Naprawdę nie wiem jaki problem dodać drugi silnik np. 3.0CRD jaki problem!? Zatem nie mówię o pierdylionie, tylko o dwóch, po prostu o dwóch

Dobra cholera nic, myślałem że piszesz o Grandzie. :D Sory. :D

Ostatnia edycja:
Po co komu mocniejszy motor w cziroki? chcesz powerrrr, bierz granda :)
Ja bardzo chciałbym, żeby AR pokazała choć jeden silnik benzynowy w stylu mazdy. Wolnossący, normalny, bez dwumasy, turbo i innych polepszaczy. Niestety te czasy się już chyba bezpowrotnie skończyły :(
Pozostaje mieć nadzieję, że chociaż 1,75 TBi będzie w podstawowej wersji, bo jeśli zaczną od mocniejszych/większych silników, to już boję się o cenę...

Dla kupującego (czyli mnie) jest ważne, żeby pod maską był silnik, który pociągnie dwutonowy samochód. Przykro mi, ale dwulitrowy diesel (bez względu czy ma 140 czy 170 KM) jest bezsensowny, szczególnie do jazdy w terenie.

Duży benzyniak też odpada, bo za sobą musiałbym ciągnąć przyczepkę z paliwem.

1.4 TB z LPG nie ma (już) w ofercie
rozróżnienia na wersje z TCT daruj (przy takim kryterium, to w Audi trzeba dodać jeszcze napędy, wtedy A3 albo A4 będzie miało kilkadziesiąt jak nie kilkaset wersji)
faktycznie nie policzyłem Sprinta 1.4 TB 150 KM (opierałem się na tym: http://autoefl.pl/Catalog/SearchResults?mark=9&family=942)
jeżeli liczymy 2.0 JTD 175 KM to już bez 170 KM
co daje naciągane 8 :)
Nawet 8 to mało?
Każdy (no prawie) znajdzie coś dla siebie.
Ewidentnie brakuje czegoś mocniejszego od TBi, jakieś jedno V6...

V6 w Giulietcie? No już bez przesady. :D

Nawet 8 to mało?

w porównaniu do innych producentów, z którymi niby AR ma konkurować - mało
ale ja się akuratnie czepiłem dla samego czepiania oraz złej maniery liczenia skrzyni jako "wersja silnikowa"

Ewidentnie brakuje czegoś mocniejszego od TBi, jakieś jedno V6...

a tu się akuratnie nie zgodzę bo myślę, że G ma akuratnie bardzo dobry zakres "silnikowy" i nic mniejszego ani większego nie jest potrzebne, a już absolutnie V6 (abstrahując od tego że go nie ma) - 147 z V6 prowadzi się słabo, a już przywoływanie Clio z V6 to jest jakiś żart (potworek do szybkiego samobójstwa)

a tu się akuratnie nie zgodzę bo myślę, że G ma akuratnie bardzo dobry zakres "silnikowy" i nic mniejszego ani większego nie jest potrzebne, a już absolutnie V6 (abstrahując od tego że go nie ma) - 147 z V6 prowadzi się słabo, a już przywoływanie Clio z V6 to jest jakiś żart (potworek do szybkiego samobójstwa)

147 GTA też się prowadzi słabo?
Giulietta GTA w ofercie to byłoby coś - pomarzyć zawsze można :)

I wróćmy już do Giulii bo to wątek o tym ;)

GTA ma cholernie ciężki przód. Praw fizyki nie pokonasz. Ale i tak bym nią jeździł póki koła nie odpadły.

A czego się spodziewaliście po wstawieniu takiego bydlaka 3,2 V6 do małego kompakta? Ale takie są hot-hach`e chcecie mieć prawdziwie sportowy samochód to musi być rozkład masy. Napęd na tył, silnik centralnie, niski środek ciężkości. Jakim cudem chcecie to zrobić z seryjnego auta na dojazdy do pracy? Może i guilia będzie miała napęd na tył, ale nie spodziewałbym się po tym aucie cudownego rozkładu masy. Chcesz mieć szybki samochód ze znakomitymi parametrami fizycznymi to kup sobie 4C, albo po prostu szukaj w innych markach.
Dla statystycznego użytkownika (zdecydowanej większości) nie ma znaczenia ten rozkład masy, cudowna trakcja. Ważne żeby samochód był ładny, nie psuł się, był praktyczny. Dla niektórych może będzie mieć znaczenie napęd na tył i mocniejszy silnik, a ten znikomy odsetek zainteresuje się może właściwościami fizycznymi, trakcją.
Tak więc nie idealizujcie każdego nowego auta pod supercars.

Ostatnia edycja:
Może i guilia będzie miała napęd na tył, ale nie spodziewałbym się po tym aucie cudownego rozkładu masy

A dlaczego nie? Skoro Niemcom udaje się to od wielu lat, ostatnio prawie prawie udało się Koreańczykom, to może Włochom też się uda?

A czego się spodziewaliście po wstawieniu takiego bydlaka 3,2 V6 do małego kompakta? Ale takie są hot-hach`e chcecie mieć prawdziwie sportowy samochód to musi być rozkład masy. Napęd na tył, silnik centralnie, niski środek ciężkości. Jakim cudem chcecie to zrobić z seryjnego auta na dojazdy do pracy? Może i guilia będzie miała napęd na tył, ale nie spodziewałbym się po tym aucie cudownego rozkładu masy. Chcesz mieć szybki samochód ze znakomitymi parametrami fizycznymi to kup sobie 4C, albo po prostu szukaj w innych markach.
Dla statystycznego użytkownika (zdecydowanej większości) nie ma znaczenia ten rozkład masy, cudowna trakcja. Ważne żeby samochód był ładny, nie psuł się, był praktyczny. Dla niektórych może będzie mieć znaczenie napęd na tył i mocniejszy silnik, a ten znikomy odsetek zainteresuje się może właściwościami fizycznymi, trakcją.
Tak więc nie idealizujcie każdego nowego auta pod supercars.

W 156 3,2V6 sprawdzało się wyśmienicie. Fajne szalone auto z fantastycznym brzmieniem silnika i choć miało swoje (jakieśtam) wady, to będę wspominał to auto z uśmiechem na twarzy :)

Patrzac na prezentacje CEO AR bedzie wystarczajacy wybor... nawet jesli to beda te same motory z innym osprzetem i/lub oprogramowaniem to bedziemy miec wybor miedzy 150-500 koni :P
Mi wystarczy V6 diesel 275-300 kuni... a jak bedzie wiecej to czemu nie :D

Amortyzatory
Powrót