[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
attachment.php

IMHO Giulia dużo ładniej :-)

Załączniki

• bmwv.jpg
    bmwv.jpg
    69.6 KB · Wyświetleń: 611
Wnętrze jest ascetyczne, skromne. Dobrze, że nie wpadli na pomysł wyświetlacza jak tablet w mercedesie (np. w A klasie). Ten w BMW wygląda na typ "glossy" (błyszczący), więc i odciski palców będzie widać. Ten w Giulii wygląda na matowy.

Przycisk start przypomina Ferrari

attachment.php

Załączniki

• ferrari-ff-steering-wheel.jpg
    ferrari-ff-steering-wheel.jpg
    86.8 KB · Wyświetleń: 586
Ostatnia edycja:
Wg mnie też. Za wyjątkiem środkowych nawiewów typowo włoskie. Szkoda, że nie wymyślili przy konsoli centralnej jakiegoś nawiewu w stylu Ferrari Italia. Ale dla mnie i tak jest Mega.

Zamiast doszukiwać się elementów podobnych do tych z innych marek może warto byłoby poszukać odwołań do poprzednich modeli Alfa Romeo :).

Witajcie tak czytam ten temat i widzę że część osób jest typowymi fanatykami marki nie zdającymi sobie sprawy z tego że inne marki rozwijają się szybciej i lepiej. Skoro wg Was marka Alfa jest taka szczególna to dlaczego nie jest liderem sprzedazy? Tak wiem spisek niemieckich gazet, same kalumnie i głupota polskich nabywców.
Nigdy nie miałem Alfy ale np. 166 lub 159 podoba mi się bardzo, nowa Gulia również i nie wnikam czy jest podobna do Mazdy lub BMW. Ja widzę kłopot marki gdzie indziej, rozglądam się właśnie za nowym autem w granicach 65 tyś zł, oczywiście wstąpiłem do salonu AR gdzie oglądałem Mito – wsiadając do auta (bieda wersja) około 59 tyś na dzień dobry przywitał mnie skrzypiący podłokietnik, kurde w nowym aucie w salonie wszystko powinno być na błysk. Umówmy się że jakość plastików i wygląd deski to porażka – wg mnie bardzo podobne do Punto. Miły pan skonfigurował mi Mito które wyszło około 65 tysi, ale kurde dlaczego trzeba dopłacić prawie 2K za to żeby auto było zarejestrowane na 5 osób? Automatycznie Mito odpadło w przedbiegach – takie auto powinno kosztować max 55 tysi, bo marka marką, design designem, ale cena musi być w miarę adekwatna do produktu. Giulietta z oczywistych względów odpadła od razu (nie stać mnie na nią) Śmiejecie się tu ze Skody (typowe auto dziadka) ale nowa fabia kombi Style z DSG i silnikiem 110 koni da się kupić za 62 tysie, pomijam utratę wartości po trzech latach. I można się tu podniecać historią marki włoskim stylem i pięknym designem – ale zejdźcie na ziemie – na dziś marka AR to umierający konar marki FIAT. Gulia ma szanse ale nie w segmencie ludzi którzy od lat pomykają BMW, Lexusem lub Mercem, których nie interesuje różnica w przyspieszeniu o 0,5 sekundy do setki. Gulia wg mnie powinna przejąc użytkowników nowego Mondeo, Insygni, C5 lub Mazdy 6 i to w wersji podstawowej, a nie kosmicznej Ferrari której może w Polsce sprzedadzą 1 szt albo wcale. I co z tego że kevlar, ceramiczne zaciski jak ludzie policzą koszt serwisu i kupią nowego SuperB. Czytając co niektóre odpowiedzi to mam wrażenie że wszyscy tutaj jeżdżą autami po pół bani a reszta szrotami które nie maja znaczka AR, część krytykujących nawet nie siedziała w Maździe 6 nie mówiąc na wykartkowaniu się na nią a piszą że kupa. Rynek oceni czy Gulia się przyjmie czy nie, ale musi przy tym pójść w parze marketing, reklama, jakość produktu, koszt zakupu i koszt serwisu. Jeśli makarony wszystko to wzięły pod uwagę powinien z tego samochodu być hit. Pozdrawiam wszsystkich Bartek

No i jest coś w rodzaju schowka przy lewarku skrzyni na podręczne rzeczy typu klucze, telefon. Brakuje mi tego w 159

Pytanie, ile musi być Alfy Romeo w Alfie Romeo, żeby fani Alfy Romeo zaakceptowali Alfę Romeo? :P Prawda taka, że nie ma takiego, co by wszystkim dogodził, a każdy też lubi czasem ponarzekać ;) Ale za cholerę nie widzę sensu w tym porównywaniu do BMW :P Równie dobrze można ją porównać do Jaguara XE albo Subaru Legacy, a i tak nadal nie będzie to miało zbytnio sensu.

Cieszę się, że nowa Alfa nie wygląda jak 159 po lifcie... owszem 159 jest super ale taką alfę robi się raz i pora na kolejną a nie tak jak jest w Audi czy BMW że każdy jest w stanie przewidzieć jak będzie wyglądały kolejne modele a te które już są ciężko jest odróżnić od Siebie....

Mam nadzieję, że każda Alfa będzie inna i jak zrobią np. SUVa to nie będzie to podniesiona Gulia tylko zupełnie coś innego.

ps: Wątpię żeby ktokolwiek pomylił Gulie z jakimś BMW czy Jaguarem... od razu widać że to coś innego.... że to ALFA....

@BartekB,
Dokladnie dla tego samego powodu (tragedia jeśli chodzi o cena/jakość/wyposażenie) nie kupiłem AR 159, tylko C5 z Hydro, w najbogatszej, najbardziej upstrzonej dodatkami wersji. Tęsknię za AR ale proszę was, w codziennym użytkowaniu samochodu poza oczywistościami dla których się kupuje auto(moc/wyglad/jakosc), najważniejsza jest bezproblemowa eksploatacja a o tej nic nie wiemy bo przekonamy sie pare lat po premierze.

Czy ja dobrze widzę, że po lewej stronie kierownicy na desce jest typowo helmutowskie pokrętło od świateł???!!! W 75 mam światła w przełączniku przy kierownicy, tak samo było w 147 i tak samo jest w Giulietcie. Wybaczcie, ale to już jest za daleko idąca unifikacja...

Czepiasz się. Jest to bardzo wygodny sposób na włączanie świateł i przy okazji zyskujesz jedną gałkę przy kierownicy do zagospodarowania. No i ile razy używa się tego pokrętła? Mając automatyczne światła nie używam nigdy tego pokrętła, bo nie potrzeba (tunel, deszcz, noc - zawsze same się włączają)

Czepiasz się. Jest to bardzo wygodny sposób na włączanie świateł i przy okazji zyskujesz jedną gałkę przy kierownicy do zagospodarowania. No i ile razy używa się tego pokrętła? Mając automatyczne światła nie używam nigdy tego pokrętła, bo nie potrzeba (tunel, deszcz, noc - zawsze same się włączają)

Zaczynałem swoją przygodę motoryzacyjną z Clio, gdzie miałem klakson w manetce, jeździłem Polo i BMW3, gdzie jest właśnie pokrętło od świateł, jeżdżę 75, gdzie długie są włączane przyciskiem (!) w manetce, a mijania i postojówki przekręcane w manetce, serio się pytam, co jest innego w tym samochodzie w porównaniu z bawarą, poza logo, takiego, że od razu można rozpoznać jako włoskie?!
Jest jak z ciuchami, żarciem, wyglądem ulic. Ciężko się w tej chwili połapać, czy to Madryt, Sztokholm czy Praga - wszędzie te same sklepy, reklamy itp...

ee, takie pokrętło od świateł i w 166 jest i w Maserati 4200 na przykład. Nie przesadzajmy :)
Co do Alf na torach wracając, to że tanie 156 i użytkowników nie stać - a jakieś stare civiki czy BMW kwadratowe (przepraszam, nie wdawałem się w rozróżnianie ich symboli tajnych E-cośtam i mógłbym pomieszać czy e30 czy 36 czy inne ) czy Mazdy MX5 - to raczej nie superdrogie fury. Raczej jest tak, że ci, którzy chcą sobie pojeździć na trackday'ach po prostu tamte wybierają z jakichś powodów - czyżby masa/wyważenie/trwałość w takim użytkowaniu? chyba tak. A do Alfy na takie użytkowanie trzeba super cierpliwości i nerwów. Nie mówię, że Giulia takim wozem kiedyś ma być, czy będzie, ale chodzi o ogólne postrzeganie marki - czy to wozy do toczenia się po ulicy i pokazywania się typu "patrzcie na mnie" , czy do przeżywania emocji jak w tym filmiku reklamowy po wyjeździe z tunelu - dla kierowcy.
Takiemu wozowi nie trzeba guziczków za dużo ;)

ee, takie pokrętło od świateł i w 166 jest

Faktycznie, aż muszę zbadać temat (inne Alfy), bo światła w manetce nawet ze 126p kojarzę i wydawało mi się, że wszystkie makarony tak mają...

Co do trwałości, jak ostatnio byłem na TP w zeszłym sezonie, to 156 GTA (!) nie dotrwała do końca rozgrzewki :D.

Ostatnia edycja:
BartekB, zatem jaki masz pomysł na to, aby AR się sprzedawała? AR bądź co bądź to marka premium, czy tego ktoś chce czy nie.
Wyszła Giulietta, która w ogólnej opinii (niekoniecznie Alfistów) jest najpiekniejszym kompaktem na rynku. W dodatku cena za ten samochód jest porażająco niska. Przy cenach promocyjnych wersję 170km na full wypasie można mieć za 70tysięcy z groszem.. gdzie ceny Audi A3 bez radia oscylują w okolicach prawie 90..
Sergio miał możliwość albo ogłosić upadłość marki, albo postawić wszystko na jedną kartę i dowalić technologicznie na maksa.
I albo Giulia odniesie sukces rynkowy i pomoże postawić markę na nogi, albo to będą ostatnie i najlepsze modele w historii.

@Andrzej

Ludzie wybierają Civiki i Golfy, ponieważ do tych samochodów można bez problemu dostać części Customowe..
Za chwilę ktoś napisze, że do Alf nie robi się customów bo buda nie ma potencjału, więc uprzedzając zadam pytanie: czy opłaca się konstruować jakieś elementy, skoro sprzeda się ich zaledwie kilka sztuk? Co setny samochód na drodze to AR, więc jak firmom tuningowym się ma opłacać produkować jakieś custom-elementy.

Ostatnia edycja:
BartekB, zatem jaki masz pomysł na to, aby AR się sprzedawała? AR bądź co bądź to marka premium, czy tego ktoś chce czy nie.
Wyszła Giulietta, która w ogólnej opinii (niekoniecznie Alfistów) jest najpiekniejszym kompaktem na rynku. W dodatku cena za ten samochód jest porażająco niska. Przy cenach promocyjnych wersję 170km na full wypasie można mieć za 70tysięcy z groszem.. gdzie ceny Audi A3 bez radia oscylują w okolicach prawie 90..
Sergio miał możliwość albo ogłosić upadłość marki, albo postawić wszystko na jedną kartę i dowalić technologicznie na maksa.
I albo Giulia odniesie sukces rynkowy i pomoże postawić markę na nogi, albo to będą ostatnie i najlepsze modele w historii.
No nie wiem gdzie Ty widzisz po 70K full wersje http://otomoto.pl/osobowe/alfa-romeo/giulietta/?search[filter_float_year%3Afrom]=2013 i jeśli Mito jest premium to ja dziękuje

jedyną szansą jest dobra jakość auta, zero wpadek "wieku młodzieńczego" sensowna cena i koszt serwisu.

Ja pierdziele co za fala krytyki. W 166, thesisie też jest pokrętło z lewej strony i to o wiele wygodniejsze. Większość samochodów ma takie rozwiązanie. W Thesisie jest nawet ekonomizer i lampki podswietlajace lewarek skrzyni biegów jak w BMW 5\7. Ja również uważam jak ktoś pisał żeby szukać podobieństwa do innych modeli AR a nie krytyka że to niemieckie to srakie a to takie. Również popieram opinie że odrazu widać że to Alfa. Kierownica rodem z Ferrari przycisk do odpalania jak w Ferrari nawiewy okrągłe jak w prawie każdym Italiancu. Nowa Giulia w ogóle nie przypomina żadnego innego samochodu i w końcu jest jakaś technologia w niej.

Amortyzatory
Powrót