[Giulia] Alfa Giulia- 2015

• Autor wątku Autor wątku KRS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Południe jest biedniejsze, to i auta też. Włosi stamtąd nie przywiązują zresztą aż takiej uwagi do wyglądu auta - ma jeździć, zawieźć, dowieźć (tylko tyle i aż tyle). Dzięki temu na południu można spotkać wiele autentycznie starych modeli FIATa, AR czy Lancii - ale często tak zaniedbanych, że serce "ludzi północy" pęka. Wypłowiały od upału lakier, pozadzierana w wąskich uliczkach karoseria, urwane lusterka... eee... w tle pełne słońce, zazwyczaj błękit nieba i turkus morza...

Kalabria 2014 :cool: (nie szukałem Alf, raczej 500.. a kilka i tak pstryknąłem)
http://www.forum.alfaholicy.org/album.php?albumid=1772

A bardzo możliwe, że Giulia przekona nas z czasem.
Inne pytanie to jak tę próbę czasu wytrzyma?

Ja cieszę się, że jest.

Ostatnia edycja:
Słyszałem, że na południu jest tego więcej, natomiast moje doświadczenia z północy (Mediolan, Toskania, Veneto) pokazują, że tam Alfy ze świecą można szukać.
Wynika to też z tego, że w dużych miastach typu Mediolan czy Florencja bardziej się sprawdzają małe samochody typu Fiat 500, Lancia Ypsylon i innego rodzaju maluchy. W mniejszych miastach (do 25 tys. mieszańców)gdzie pomieszkiwałem już mozna spotkać całkiem wiele Alfy Romeo. Najwięcej to chyba 147. Chociaż i reszta z Julką na czele to nie rzadkość. Jedynie fakt, że w ostatnim czasie we Włoszech Golf lepiej się sprzedawał niż Giulietta :(

Słyszałem, że na południu jest tego więcej, natomiast moje doświadczenia z północy (Mediolan, Toskania, Veneto) pokazują, że tam Alfy ze świecą można szukać.
No ja byłem jakiś miesiąc temu w Mediolanie i Turynie i mam inne odczucia. Dużo AR, Lancii, Fiatów i sporo Jeepów. Ale zgodzę się z tym że inne samochody widać częściej w porównaniu z tym co widziałem tam 6-7 lat temu

Wysłane z mojego GT-S7560 przy użyciu Tapatalka

Jak dla mnie Mediolan był dosłownie "zalany" A3-kami, BMW1 i Smartami. A naprawdę zwracałem uwagę na stojące i jadące samochody. W 156 GTA wyglądaliśmy jak w statku kosmicznym.
Rozczulił mnie w zeszłym roku widok 75-ki na ulicy w Trieście, ale to była jedyna sztuka, jaką widziałem w ogóle we Włoszech poza muzeum w Arese.

i ja to potwierdzić mogę i śpieszę, ale ale Radziu kto jak kto ale Ty obrońca średniej w końcu Giulietty (cena, osiągi, komfort, bo zewnętrznie to wciąż laska) winieneś nieco łagodniejszym okiem ocenić giulię ? trzeba mieć nadzieję że ktoś tam długie 5lat a może i więcej spędził na obserwacjach rynku stąd taka mieszanka bemwe, leksusa czy innej mazdy, popatrz jak zmieniają się gusta, coś co nam panom w średnim już wieku podobało się, może nie trafić do młodszego pokolenia, które ma "inne" poczucie piękna niestety a koniec końców to ważne żeby marka przetrwała a resztą jest na drugim miejscu, zresztą to ponoć pierwszy z ośmiu nowych modeli ( w tym SUV) A więc poczekajmy zobaczymy, może i dla nas, chłopaków z nieco bardziej ostrym smakiem, coś przygotują, na razie ważne jest że te 500hp skopie dupska łałdim, betom, mesiom itd... jeśli cena będzie dobra...

Jak oba dzieciaki > A 2 razy do roku można założyć bagażnik na dach i jechać na długie wakacje.

Gratulacje do Giulii bagażnik :D i będzie "Kamper Giulia" :P

Nawoskowałem, trochę mnie odpuściło. Zaczynam delikatnie myśleć inaczej ( świateł nie wybaczę ) no ale jest masa pozytywów. Nie ma co porówbywać MBW i Audi w tej klasie bo jeśli chodzi o to co będzie na pokładzie Giulii to obie te marki są w ciemnej d..pie. :cool:

No... coraz lepiej :)

170965-alfa_giulia__2015_-fb8b5c31cc90809e63efbe639a697e15.jpg

170966-alfa_giulia__2015_-8bf0af4d20244416c67802fe0da5723c.jpg

Załączniki

• fb8b5c31cc90809e63efbe639a697e15.jpg
    fb8b5c31cc90809e63efbe639a697e15.jpg
    41.6 KB · Wyświetleń: 530
  • 8bf0af4d20244416c67802fe0da5723c.jpg
    8bf0af4d20244416c67802fe0da5723c.jpg
    58.4 KB · Wyświetleń: 556
Mnie interesuje tylko jedno kiedy to auto będzie w salonach i jakie są dalsze plany modelowe Alfy, a tego niestety nikt nie ogłosił...

kto jak kto ale Ty obrońca średniej w końcu Giulietty (cena, osiągi, komfort, bo zewnętrznie to wciąż laska) winieneś nieco łagodniejszym okiem ocenić giulię ?

Nie jestem przesadnym obrońcą Giulietty:
a/ materiały w środku są kiepskie, a plastik na ręcznym woła o pomstę do nieba, boczki w czerni to też porażka, tapicerki przed liftem katastrofalne wręcz
b/ dźwięk 1.4, a w szczególności 1.75, jest kiepski
c/ czucie nawierzchni jest trochę gorsze niż w 147

Ale też:
a/ cena jest OK (porównaj do, fajniejszego co prawda, ale ZNACZNIE droższego V40, o paździerzach typu A3 nie wspominam);
b/ osiągi są OK, poza tym, że brakuje prawdziwie sportowej wersji, cywilne są dobre
c/ komfort jak na tę klasę jest OK, sporo wyższy niż w 147; z tyłu trochę ciasno, ale to raczej norma w Alfie

Zewnętrznie to nadal wyróżniający się, jeden z najładniejszych kompaktów i nadal robi wrażenie na ulicy, po 5 latach od premiery.

Żeby nie było, że tylko narzekam, podoba mi się to:
"the cabin isn't pebble-dashed with switches. That's because the Giulia does without the vast array of electronic support systems the German rivals are touting these days."

Mechanicznie samochód może być naprawdę petarda - o ile przyłożą się do dźwięku 4-cylindrówek. Bo może być jak z 75-ką: co prawda V6 brzmi epicko, ale 4-cylindrówki jeżdżą lepiej (masa na przodzie).

Ostatnia edycja:
Co do cen to znalazlem na wloskich strona takie informacje:
- wersja podstawowa - 30 tys. EUR (ale nie wiadomo jaki silnik)
- wersja QV 510 koni - 80-90 tys. EUR

Mnie interesuje tylko jedno kiedy to auto będzie w salonach i jakie są dalsze plany modelowe Alfy, a tego niestety nikt nie ogłosił...

Jak dla mnie, ta cała prezentacja była co najmniej żenująca i niestety kontynuacja "promocji" Giulii na tą chwilę też tak wygląda. Jak człowiek widzi podejście innych marek do potencjalnych klientów i jaki inni producenci mają PR, to mam wrażenie, że do FCA wkręcił się ktoś z VAG i bardzo dobrze spełnia rolę kreta...

O polskiej sieci już nawet nie wspomnę, bo dzwoniąc do niektórych ASO i pytając o Giulię, rozmawiam z ludźmi, którzy mnie poprawiają i rzucają teksty typu:
- Panu chodzi o Giuliettę? Ale ona jest w sprzedaży na bieżąco. Nie ma alfy Giulia...- i jeszcze coś głupio komentują z kolegami obok
Gdzie ja mieszkam?!

Hmmm, w cenie QV lepiej uderzyć w Ghibli. Mogli chociaz w napis "giulia" troche finezji włożyć bo wyglada tragicznie, fiaty maja ladniejsze

No cóż, podzielam zdanie kilku osób, że stylistycznie auto nie urywa d... Kolega mi kiedyś powiedział, że jak pierwszy raz zobaczył 159 na żywo to miał ochotę zmówić pacierz... Myślę, że po zobaczeniu nowej Giulii nie miał by takiej potrzeby, co innego po przejażdżce... ;)

Nie rozumiem za bardzo dlaczego nie mogli zrobić auta ładniejszego... Czy to jest jakiś celowy zabieg aby Alfa nie kojarzyła się z Alfą...

Pozdr.

Co do cen to znalazlem na wloskich strona takie informacje:
- wersja podstawowa - 30 tys. EUR (ale nie wiadomo jaki silnik)
- wersja QV 510 koni - 80-90 tys. EUR

Podejrzewam, że chodzi Ci o dywagacje z Clubalfa.it
Oficjalnie nie ma nigdzie informacji na temat ceny. Produkcję chcą zacząć w październiku po sezonach urlopowych i szkoleniach pracowników (częsta procedura producentów). Sprzedaż miała by się rozpocząć w lutym-marcu.
Tylko, że to są plany:) Realia najczęściej przedłużają ten czas.

Jak czytam te wasze żale to od razu przypomina mi się prezentacja Alfy 155 . Było tyle samo narzekań ,że to Fiat Tempra a nie Alfa i 155 została znienawidzona przez posiadaczy modeli wcześniejszych jak 75 ,czy 164. A teraz?? Hmm... Po tylu latach to właśnie 155 okazała się najładniejszym stylistycznie autem typoszeregu 116 i jak ktoś pomyli w lusterku wstecznym 155 z jakimkolwiek innym autem, to na bank nie odróżnia pralki od telewizora. W 1997 roku piałem jak każdy z was z zachwytu nad 156 i miałem zarówno limuzynę jak i sportwagona. Jednak po czasie to właśnie styl 155 okazał się dla mnie mistrzostwem świata i w 159 widzę więcej ze 155 niż 156. Dosyć biadolenia. Jest nowa Alfa z tylnym napędem , ładna a czy przypadnie nam miłośnikom marki do gustu tego jeszcze nie wiemy.

Jak czytam te wasze żale to od razu przypomina mi się prezentacja Alfy 155 . Było tyle samo narzekań ,że to Fiat Tempra a nie Alfa i 155 została znienawidzona przez posiadaczy modeli wcześniejszych jak 75 ,czy 164. A teraz?? Hmm... Po tylu latach to właśnie 155 okazała się najładniejszym stylistycznie autem typoszeregu 116 i jak ktoś pomyli w lusterku wstecznym 155 z jakimkolwiek innym autem, to na bank nie odróżnia pralki od telewizora.

Cóż, technologicznie 155 był olbrzymim krokiem wstecz wobec 75. Tutaj jest (mam nadzieję) odwrotnie. A we wstecznym wiadomo, trudno pomylić, ale już w z boku Toledo się samo narzuca, sorry...
Poza tym, gdzie Ty masz typoszereg 116? Typoszereg 116 kończy się na SZ/RZ i to mocno naciągając... Przecież już 75 to Tipo 162.

Ostatnia edycja:
Racja Radek typy modeli mi się pomyliły. Czas pokazał, że teraz ludzie na ulicy oglądają się bardziej za 155 niż za 156 a po prezentacji 156 nikt na 155 nawet nie spoglądał. Widać ,że stylistyka 156 ludziom podobała się krótko , a styl 155 okazał się ponadczasowy. Co do techniki to 155 była wtyle za 75, ale tak samo jak teraz Giulia tak samo auta typu 155 były dla marki być albo nie być.

Amortyzatory
Powrót