• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa Crosswagon Q4

victorplar

Nowy
Auto
Alfa Romeo Crosswagon Q4
Hej wszystkim,

Chciałem przedstawic moją obecną i moją byłą Alfe. W 2007 i wieku 21 lat nabyłem pierwszą: czerwony diabeł 1998 Alfa 156 2.0TS Sportpack 2, niestety po dwóch latach użytkowania uległa wypadkowi. Pare audi i wieśwagenów później, wróciłem do polski i stałem się posiadaczem AR Crosswagon, którą jeżdzę od paru miesięcy głównie po drogach małopolski, śląska i beskidu :)

Oto one :

1998 156 2.0TS
14.jpg

15.jpg

16.jpg

AR Crosswagon Q4

17.jpg

18.jpg

19.jpg

20.jpg

21.jpg

22.jpg

23.jpg

a to ty podjechałeś do nas na spocie ;) fajnie, że zobaczyłeś na forum. Kolejna piękna alfa na forum :)

i w tej wersji żadna droga nie straszna :) witaj po powrocie do jedynego właściwego klubu :)

Piękna, jedyna Alfa na nasze drogi. Szkoda że 2,4 nie ma pod machą:cool:

Też żaluje że nie ma 2.4...często się zastanawiam czemu nie było innych opcji silnikowych. No ale teraz myśle o jakims wirusie, niektórzy proponuja okolice 190km/400nm, czy ktoś z was ma taki setup?

dzięki :) kupiłem boxa od vtecha i jestem dość zadowolony, różnice czuć :)

Powiedz mi laikowi w temacie 4x4 czy ten napęd pomaga w zimie wyjechac z kopnego sniegu, lub czy pomaga wyjechac ruszając pod góre gdy droga jest zasuta śniegiem? Niestety dziś (tak poczatek kwietnia), byłem zmuszony użyc siły przechodniów co by ruszyc pod góre, bo w ciągu godziny nawaliło tyle mokrego śniegu, że nawet z 2 biegu bez gazu nie dało rady ruszyc z miejsca na prawie nówkach zimowych oponach. Wiadomo napęd na przód, lekki gaz i koła mielą, po czym zapalają się lampki asr, esp i ogólnie mam choinkę na desce, a nadal stoje w miejscu...
Coś mnie ostatnio własnie ciągnie w strone 156 4x4.

Powiedz mi laikowi w temacie 4x4 czy ten napęd pomaga w zimie wyjechac z kopnego sniegu, lub czy pomaga wyjechac ruszając pod góre gdy droga jest zasuta śniegiem? Niestety dziś (tak poczatek kwietnia), byłem zmuszony użyc siły przechodniów co by ruszyc pod góre, bo w ciągu godziny nawaliło tyle mokrego śniegu, że nawet z 2 biegu bez gazu nie dało rady ruszyc z miejsca na prawie nówkach zimowych oponach. Wiadomo napęd na przód, lekki gaz i koła mielą, po czym zapalają się lampki asr, esp i ogólnie mam choinkę na desce, a nadal stoje w miejscu...
Coś mnie ostatnio własnie ciągnie w strone 156 4x4.

majster też mam w tą stronę ciągoty. Jakaś namiaastka suva by się przydała.
Kolego jak się jeździ takim autem w śnieg i po nierównościach?
Jak z komfortem?
Kurdę fajne są te Crosswagony.

Też żaluje że nie ma 2.4...często się zastanawiam czemu nie było innych opcji silnikowych. No ale teraz myśle o jakims wirusie, niektórzy proponuja okolice 190km/400nm, czy ktoś z was ma taki setup?
Problemem kolego było to, że 2.4 jest dużo większy a że silnik jest poprzeczny to nie było by miejsca na skrzynię pod 4x4.

Skrzynia jest taka sama - ma tylko dokładkę na prawej półośce która to pełny rolę centralnego dyfra (nie jestem mechanikiem - opisuję łopatologicznie:)

Co do napędu - jest super - nie ma problemów z szybkim braniem zakrętów - pomimo wysokiego zawieszenia jesty mocno sztywny.

Przy głębokim śniegu trzeba uważać - to auto wbrew pozorom jest i tak niskie :)

Ośnieżona droga - nawet na moich całosezonowych nankangach - 2 bieg, noga w podłodze i robisz slalom, napęd koryguje wszystko (no prawie wszystko, lekka kontra czasem się przydaje :)

Ktoś chętny z okolic krakowa? Mogę przewieźć :) Więcej pytań - możecie dzwonić: 791 861 537 Wiktor.

Ośnieżona droga - nawet na moich całosezonowych nankangach - 2 bieg, noga w podłodze i robisz slalom, napęd koryguje wszystko (no prawie wszystko, lekka kontra czasem się przydaje :)

Co prawda nie mam jeszcze takiego doświadczenia z tym samochodem, ale w moim odczuciu jak sie za dużo gazu da to potrafi zarzucić tyłem aż troche za bardzo czasami nawet. Ale jeszcze nie było zaspy z którą cross by sobie nie poradził. ;)

Mnie bardziej interesuje jak taki Cross radzi sobie na zasypanej drodze śniegiem. Mianowicie. Załóżmy iż musimy zaparkowac w połowie podjazdu pod górke a następnie ruszuc. Wiadomo co dzieje się przy przednim lub tylnim napędzie. Dziś doświadczyłem takiej próby w zwykłej 156 z przednim napędem tj. choinka na desce, prawie nowe zimowe opony, a stoje w miejscu i roluje mimo próby ruszenia z 2 biegu nawet na samym sprzęgle delikatnie....
Dlatego czy taki Cross rusza z miejsca bez pomocy osób 3 czy trzeba pchać:) mnie dzisaj pchano, ale alfa się nie zepsuła lecz zakopała na nie odśnieżonej drodze przy próbie ruszenia pod górke to już w ogóle był hardcor:cool: Wiec pytam się jako laik, bo interesuje się 156 z napędem 4x4 (ułatwił by mi życie w mych rejonach zimą), a tak muszę się nawajchowac lewarkiem żeby jakoś wyjechac.

Plan taki. 156 Cross 4x4 z nowymi oponami zimowymi, ale takimi dobrymi zimówkami nie żadnym ogumieniem typu budżet (na tym nigdy nie oszczędzam).

Nie da się odpowiedzieć jednoznacznie na tak postawione pytanie. Górka górce i śnieg śniegowi nie równy. Ja w dosyć pagórkowatym przecież Lublinie jeszcze problemów nie miałem pomimo braku zimówek.

Kolego, a masz może dostęp do spodu? mógłbyś strzelić fotkę jak podwozie wygląda?

A Alfa piękna. Po-liftowy z 4x4, marzenie :)

ja powiem tyle ze na właczanym asr wkurza czeso podsterownosc na sliskiej nawierzchni ja mam wrażenie ze bardziej przeszkadza niz pomaga. W dodadku jak na sniego to rozmiar opon robi swoje i rzuca samochodem w koleinach :) ale za to na wyłaczanym, ASR mozna Bąki krecic bez konca :) albo bokami wychodzic z zakretów :D kolejny plus ze nie musze odsnieżac podwórka bo bez problemu w sniegu sobie radzi gdzie 147 mamy wisi na bebechach i trza kopac albo wyciagac :P auto na zime idealne :)
za to na lato jesli lubi ktos pocisnac to troche nie ta klasa :D osiagi nie powalaja :p a druga sprawa czuc mase samochodu w zakretach nie ma porownania chociazby do 147 czasem mam wrażenie jak bym miał sie wykoleic :D

Ale komfort jest sporo lepszy :) na kolana nie powala bo zawias jest delikatny ale duzo lepiej jezdzi sie po bezdrożach :) czuc miłe zaskoczenie jesli ktos jezdził wczesniej inna wersja

Ostatnia edycja:
Powiedzcie jeszcze jak wygląda sprawa kosztów eksploatacji w stosunku do "ucywilizowanej 156 sw"? Jak z dostępnoscią cześci takich jak amory, sprężyny.....
Interesuje mnie również samo spalanie przy spokojnej - normalnej jezdzie (średnie). Jest dużo wyższe niż w 156 sw z tym samym silnikiem?
Najważniejsze, czy to prawda, że Crosswagon ma mniejszy bak od normalnej 156?

Amortyzatory
Powrót