[75] Alfa 75 3.0V6 QV

• Autor wątku Autor wątku Wujo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Alfa sprzedana, wczoraj pojechał do nowego właściciela do Warszawy. Koleś ma jeszcze kilka innych dziwnych starych samochodów, więc myślę że trafiła w dobre ręce. Szkoda było sprzedać, ale niestety nie było innego wyjścia.

DSC_0223.jpg
DSC_0224.jpg

Długo szukałem, ale nie na darmo. Dzisiaj udało mi sie zakupić silnik 3.5 V6 SAVALI razem z komputerem. Silnik wystrojony na 240KM, będzie czym jeździć.

DSC_0255.jpgDSC_0257.jpg

Poszukiwania trwały rok może więcej, ale się udało. Naj lepsze było to że koleś który wystawił silnik do sprzedania mieszka 4km ode mnie. W garażu ma jeszcze 155 z silnikiem 3.0 24V od GTV i Alfe 75 do której miał być ten silnik 3.5, ale plany się zmieniły i kupił do 75 silnik 1.8T.

155 z 3.0 a jednak jest taka w Polsce zapytał byś się czy droga taka zabawa jest w swap w 155
Zakładając sam swap licz -naście tysięcy, jeśli doliczysz porządny przegląd silnika to już się robi -dziesiąt tysięcy, jeśli nie robisz tego sam to nie ma sensu. Opłacalny jest tylko swap jak u Andrzeja, praktycznie P&P.

Poza tym ten silnik w tym aucie to już wyłącznie sztuka dla sztuki, mocy nie wykorzystasz bo FWD, ciężki jak cholera przód, do 75 fajna opcja, do 155 nawet bym o tym nie myślał.

DSC_0283.jpg
DSC_0284.jpg
Przyszedł czas na przegląd silnika. Głowice zdemontowane czekają na planowanie i drobne odświeżenie. Trzeba jeszcze poszukać firmy która dorobi mi uszczelki pod głowice i góra silnika będzie załatwiona. Potem zmiana miski i pompy oleju od alfy 75 i silnik będzie gotowy. Myślę że do końca roku uda sie wszystko ogarnąć.

Jest tylko jeden dylemat, co zrobić z napędem pompy olejowej. Napęd pompy oleju w silniku od alfy 164 jest trochę wydajniejszy niż w Alfie 75 V6 co spowoduje szybsze obracanie aparatu zapłonowego względem wału i niestety tak to nie będzie funkcjonowało. Zmiana przełożenia tak żeby wszystko pasowało pod układ zapłonowy zmniejszy ciśnienie na wale co przy większym obciążeniu wału chyba nie jest wskazane. Jedyny mój pomysł to układ zapłonowy ze 164 z wersji bez rozdzielacza. Tak opcja załatwiła by problem rozdzielacza.

Witam po małej przerwie, lecz przerwa nie oznacza że nic sie nie działo. Alfa z silnikiem 3.5 Savali złożona i jeździ. Wszystko opisane w dziale Transaxle.

http://www.forum.alfaholicy.org/transaxle/148657-alfa_romeo_75_3_5_v6_savali.html

Najbliższe plany związane są z układem wydechowym. Za brzmienie będzie odpowiadał układ wydechowy od Giuli 2.9 QV.

giulia wydech.jpg

Jest trochę zabawy, ale udało mi się namówić kolegę, który mi to ogarnia. Alfa jest już w warsztacie i prace ruszyły.
Jak będzie skończone wrzucę filmik, jak to wszystko wygląda i jak brzmi.

W tym roku dołączyła do grupy jeszcze jedna alfa.

IMG-20180128-WA0001.jpg
IMG-20180128-WA0002.jpg

Alfa 90 2.5V6 rok 1984. Blacharka w idealny stanie bez kropki rdzy. Auto od 2003 roku stało w garażu, więc stan silnika i skrzyni biegów jest wielką zagadką. Nie próbowałem go jeszcze uruchamiać, bo pasek rozrządu który ma 15 lat raczej nie przeżyłby tej próby
Ogólnie kolejna zabawka wymagająca dużo pracy i wkładu finansowego.

Aktywny wydech zostanie?

A 90ka śliczna!!

Ciekawy jestem jak ten wydech Ci podpasuje.

Aktywny wydech zostanie?

Jeśli nie będzie za głośny na otwartych przepustnicach to będą cały czas otwarte i tak zostanie. Wszystko okaże sie w praktyce.

- - - Updated - - -

Ciekawy jestem jak ten wydech Ci podpasuje.

Wszystko podpasuje. Wnęka na koło zapasowe będzie wycięta, albo już jest wycięta i bagażnik zrobiony na płasko. Zostaje wtedy sporo miejsca na końcowy wydech. Jedna rura o tłumika końcowego nad prawą półosią, druga nad lewą i wszystko powinno iść gładko.

Amortyzatory
Powrót