• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 166 z DSP rozbudowa audio

• Autor wątku Autor wątku Loco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jak poprowadzisz z ICSa te 8 kabli do bagaja to spoko. Ale i tak musisz pruć tunel, wykładzinę (albo ją unosić) i kanapę.

Dokładnie, zdaję sobie z tego sprawę ale to już jest pikuś, jak deche sam wytargałem i później ja złożyłem to to już będzie banał a zależy mi żeby zostało fabryczne okablowanie w razie gdyby to nie spełniło moich oczekiwań lub w przypadku sprzedaży auta wtedy można szybko przywrócić wsio do oryginału. W takim razie będę potrzebował jedynie schematu wyjścia fabrycznego ISO glosnikowego z radia lub gotową przejściówke gdzieś wyczytałem że pasuje od blaupunkta ale nie jestem pewien czy ktoś może potwierdzić?

Wysłane z mojego SM-A750FN przy użyciu Tapatalka

To jest standard dla car audio.

Dziękuję Ci Marku. Skusze się chyba i zamówię tego procka ,szwedać się teraz nie można nigdzie to jest czas żeby w garażu podłubać.

To podziel się efektami prac. Takiej przeróbki jeszcze nikt w Polsce nie robił. Wszyscy mówią że ICS to taki shit że nic za nim już wiele nie zmieni.

Zobaczymy myślę, że warto spróbować jeżeli ics spięty z tak podstawowym prockiem jakim jest Hayes może tyłka nie urywa ale jako tako daje radę to wrzucenie tam tego pioniera plus wzmacniacz lub dwa w przypadku montażu suba może daj całkiem fajny efekt przy okazji zachowując oryginalny wygląd auta oraz funkcjonalność. Jak na tą chwilę mam już wygłuszone przednie drzwi oraz wsadzone głośniki odseparowane, włoskie phd 5.1kit , jak na razie po zmianie grają ciszej niż oryginalne ale wyraźnie czyściej, ewidentnie dostają za mało mocy.

Ja pomimo słoniowego ucha też doznałem szoku po wytłumieniu przednich drzwi i wymianie w nich głośników na jakieś focal. Tak więc też wierzę w dobry upgrade takim zestawem. Dawaj znać jak to wyszło.

Generalnie w świecie car audio ludzie montują procesory, aby pominąć jednostkę główną, zostawiają ją właśnie dla oryginalnego wyglądu i ewentualnie do słuchania radia (wpinają się po wysokim). Jeżeli planujesz już procesor, to szukałbym czegoś co działa przykładowo po bluetooth z aptx. Ja u siebie właśnie tak mam i bardzo chwalę sobie korzystanie z Tidala, jakość dźwięku która za tym idzie i przede wszystkim wygodę.

Właśnie tak!
Mając taki procesor spięty z radiem z ICS można do niego bezpośrednio podłączyć moduł BT z aptX i wysyłać dźwięk z phona. Wtedy to faktycznie ma sens, bo można używać FLAC, można puszczać z Tidal/Spotify etc.
Dużo muzy, dobra jakość, a design wnętrza pozostaje "italian vintage" :D

Bardzo jestem ciekaw jak to wyjdzie, kibicuję Loco, obczaj i daj znać! Może sam się zdecyduję docelowo na takie rozwiązanie :)

Najbardziej bezproblemowe, popularne, dobrze brzmiące itd. są obecnie procesory Helixa. Są drogie, ale naprawdę warto. Kupując taki procesor, spokojnie kilka-kilkanaście lat on pogra w różnych kolejnych samochodach. Wydajesz raz, ale porządnie.

Niestety ale ten helix jak na razie przekracza mocno mój budżet. Spróbujemy z pionierem, nie zamierzam startować w konkursach CA , ani też nie jestem zagorzałym audiofilem więc myślę że to powinno mnie zadowolić. Oczywiście dziękuję kolego za cenne rady.

Niestety ale ten helix jak na razie przekracza mocno mój budżet. Spróbujemy z pionierem, nie zamierzam startować w konkursach CA , ani też nie jestem zagorzałym audiofilem więc myślę że to powinno mnie zadowolić. Oczywiście dziękuję kolego za cenne rady.

ale w zasadzie po co ci ten procesor? Przecież on jest kompletnie niepotrzebny, żeby spiąć zewnętrzny wzmacniacz z ICS. Nie będziesz zadowolony, to dopiero kupisz sobie DSP. Na razie lepiej zrobić ta kase dołóż do podstawowych klocków, czyli wzmacniacza i głośników.

Dzieki temu procesorowi będę mógł miedzy innymi słuchać muzyki w z telefonu w beztratnej jakości oraz zyskuje możliwość wygodnego ustawienia wszelkich korekcji z pozycji telefonu. Drzwi mam wygłuszone, głośniki z przodu wymienione na bardzo dobrej klasy zestaw odseparowany, wzmacniaczy w domu leży kilka oraz wszelkie okablowanie również pro nie marketówa, z tyłu o ile podłącze zostają oryginalne głośniki, myślę również czy zamiast niskotonowych w półce nie dać w podłokietnik głośnika 20cm marki audio system r08 flat. Tak, że większość komponentów mam z poprzedniego auta dokupić wystarczy procesor i niskotonowy głośnik. Ot taka fanaberia[emoji6]

Procesor zamówiony ma być koło wtorku do tego głośnik 20cm marki audio system r08 flat w otwór na narty w skrzynce 20x20x30cm .

Dziś wreszcie zabrałem się za montaż, kilka fotek dla zainteresowanych .
182.jpg
183.jpg
184.jpg
185.jpg
186.jpg
187.jpg
188.jpg

Super!
Pisz jak postępy i czekam na recenzję dźwięku :)

Wszystko spięte, gra i furczy [emoji6] . Do poprawy zamocowanie wzmaka bo jak wisiałem w bagaju wydawało mi się, że jest prosto a tu zonk . Do wpasowania został sub i przednie głośniki jak odbiorę i zamontuję boczki mam nadzieję że , jutro . Głośniki z tylu zostały oryginalne dsp i powiem szczerze że spięte z helixem bardzo ładnie dają radę, odłączyłem tylko wysokotonowe żeby mi za uchem nie cykały . Na procku można wysterowac każdy głośnik z osobna ,korekcje , cięcia itp. Działa w dwóch trybach auto i smartphone .
216.jpg
217.jpg
218.jpg

Bardzo mnie ciekawią odczucia słuchowe. Możliwości ustawiania każdego głośnika to świetna sprawa, więc tym bardziej :)
Możesz coś więcej napisać?

Oho, jakiś spot w Radomiu się szykuje :sarcastic:

Tomaz jak na razie grają tylko głośniki w tylnych drzwiach mogę powiedzieć tyle , że na prawdę jestem pod wrażeniem jak seryjne głośniki z zestawu dsp ładnie i czysto grają. W sobotę powinno być już wszystko zmontowane i wtedy będę się bawił w wystrojenie całego . Kusi mnie jeszcze sprawdzenie jak by pod wzmacniaczem zagrały niskotonowe fabryczne z półki .

Marku zapraszam możemy zorganizować coś. Pracuje miedzy innymi w hotelu to i dobrą zniżkę na nocleg by się ogarneło [emoji6]

Amortyzatory
Powrót