• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 166 lift 2.4 175km pracuje głośno jak czołg

Wszystko poskładane. Dalej dudni. Jak stałem w kanale i głowę miałem na wysokości zderzaka to najbardziej słychać te dudnienie z intercoolera. No ale oglądałem go i był ok. Chyba, że nie widac pęknięcia.

Luzy zaworowe.

Ssące 0,20 0,20 0,25 0,20 0,20

Wydechowe 0,35 0,35 0,30 0,30 0,30

Na ssących powinno być 0,25-0,35. Wydechowe 0,30-040.

Wychodzi ze na ssących na 1,2,4,5 cylindrze sa za małe. Co o tym myślicie?
Poczytam trochę i chyba bede regulował zawory. Nie dobrze ze sa za ciasne. Mogą sie nie domykać i może dlatego dudni.
Niech ktoś mądry w temacie mi podpowie:)

Ostatnia edycja:
A tam nie ma samoregulatorów?? Czy to tylko w benzynie.

A byłem przekonany że 20v :) No to niestety wałeczki na stół i do wymiany podkładek przystąp :)
Ja w poprzedniej przy wymianie uszczelniaczy zaworowych, kazalem sprawdzić luzy, i każde były skopane. Po odebraniu albo na psychice działało, albo serio lekko lepiej się zbierała.

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

Myślę, ze ogarnę to sam. Musze się tylko dowiedzieć kto mi plytki zeszlifuje z taką dokładnością :)

W serwisie możesz kupić płytki o danej grubości.

Sprawa bulgotania u mnie to rury z kwasówki. Także bardzo chętnie zamienię je na seryjne :)

zakładając "na sztuke" stare węże oblepione taśmą aby były szczelne :)

Aha. To spoko.

Moja dalej dudni. Najgorzej na zimnym. Potem jest znośnie ale wiem, że nie powinno tak być. A to, że nie znam przyczyny doprowadza mnie do szału. Wkurwia mnie to niemiłosiernie!

Ostatnia edycja:
i najlepsze, że co mechanik to inna teoria...jak sam człowiek nie sprawdzi to włosy idzie rwać z głowy tylko :/

No tak to właśnie jest. U mnie to raczej będzie co innego. Mam nadzieję, że po ściągnięciu skrzyni okaże się, że dwumas jest w milionie kawałków i po wymianie będzie cicho. O ile to może być wina dwumasy.

No tak to właśnie jest. U mnie to raczej będzie co innego. Mam nadzieję, że po ściągnięciu skrzyni okaże się, że dwumas jest w milionie kawałków i po wymianie będzie cicho. O ile to może być wina dwumasy.

A dwumas nie powinien być głośniejszy im silnik bardziej ciepły ?

Sam nie wiem. Chwytam sie każdej prawdopodobnej historii:)
Myślę, też o wtryskach, ale silnik chodzi równo nie dymi ma moc więc chyba nie mam podstaw.

Ostatnia edycja:
A dwumas nie powinien być głośniejszy im silnik bardziej ciepły ?
Dwumas najpierw zaczyna halasowac przy gaszeniu i odpalaniu, a później zaczyna już terkotac na odpalonym silniku. Nie wiem jak w Alfie, ale w 407 już to przechodzilem :-)

Wysłane z mojego D5803 przy użyciu Tapatalka

U mnie niby zatrzesie przy odplaniu i czasami jak gaszę. Jak mam otwarte drzwi przednie to wyraźnie drgają niezależnie czy silnik ciepły czy zimny. No i bardziej te dudnienie słychać w środku niż na zewnątrz. Jakby jakiś rezonans.

Wydech tez sprawdzałem i jest ok.
Dobra. Siedzę w aucie. Silnik odpalony zimny. Wciskając i puszczają sprzęgło natężenie dudnienia i wibracji zmienia się delikatne, a wskazówką obrotomierza rusza się minimalnie góra dół. Dwumas?

Ostatnia edycja:
A jak delikatnie położysz nogę na sprzęgle to czuć na pedale drżenie?? Jeśli tak to wg mnie zamach.

Amortyzatory
Powrót