[159] Alfa 159 rdza

Nie chce być złośliwy to tylko moja opinia, piszecie o progach i nadkolach że rdzewieją od piaskowania, no ale skoro panuje opinia żeby nie psuć wyglądu 159 chlapaczami to się wcale nie dziwie że wam się lakier zdziera.
Mam alfę drugi rok, kupiłem jakoś pod koniec zimy, w lecie jak tylko zobaczyłem co się dzieje z lakierem w dolnych warstwach auta po piasku z drogi i jak szybko się niszczy, nie zastanawiałem się długo. Przełknąłem cenę oryginalnych fartuchów i powiem że nie żałuje ani złotówki.
Auto wygląda nieźle, śladów korozji (odpukać) brak, na chlapaczach widać ślady po kamieniach więc robotę robią, warto dodać że oryginał ma taki kształt że naprawdę zakrywa pół auta. Co do zepsutej sylwetki alfy, wg mnie wygląda nawet lepiej coś jak quattro z wrc :D
Mógłbyś wrzucić fotkę swojego auta jak to się prezentuje?

Wysłane z Sony Xperia D5103

W sumie to chyba będą pierwsze fotki mojej bryki na forum, także proszę o wyrozumiałość :D

IMG_20170125_093829.jpgIMG_20170125_093845.jpgIMG_20170125_093859.jpgIMG_20170125_093913.jpgIMG_20170125_093927.jpgIMG_20170125_093942.jpgIMG_20170125_094023.jpg

Uwaga, ciekawostka chlapacze na tył nie są oryginalne (niestety lub stety, nie miałem okazji przymierzyć oryginałów). Całkiem przypadkowo odkryłem że pasują chlapacze z innego auta, z jakiego ? widać akurat na zdjęciu stoi obok.
Brat montował u siebie i z ciekawości przymierzyłem, jak leżą widać, kosztują nie wiele za oryginał. Niestety na przód już nie podejdą (sprawdzałem osobiście), co do dopasowania na przód, są montowane na specyficznych klipsach, jest tu temat o tym na forum. Niektórzy dokładają jeszcze parę klipsów, ja tego nie robiłem, stwierdziłem że nie ma sensu.

Muszę nad tym pomyśleć, aczkolwiek zastanawiam się czy nie lepiej zainwestować w jakąś folie. Nie rzuca się w oko, a też coś zabezpieczy.

Wysłane z Sony Xperia D5103

Rozumiem, z doświadczenia (nie tylko z alfy) powiem ci że wg mnie folia nie ma sensu i nie wiele daje, wiem że niektórzy się nie zgodzą ale folia nie zabezpieczy ci dolnej części progu, przednich i tylnych drzwi i ogólnie reszty auta. Nadkole w 9-tce jest specyficzne nie czarujmy się, przy takim wygięciu blachy opony wystają w takim stopniu że musi być piaskowanie. To tylko moja opinia jak by coś :)

Folia niewiele chroni. Fartuchy sprawują się znacznie lepiej. Chociaż te na tył to porażka. Miałem ori, zdemontowałem.

Chlapacze...serio?

Ja tez zamontowałem błotochrony i używam cały rok. Orginalne do Brery firmy Prodrive. I powiem więcej z nimi auto wygląda o wiele lepiej :)

myślę, że montaż chlapaczy/ błotochronów jest godny przemyślenia (zwłaszcza przez właścicieli czarnych aut, do których się zaliczam). Niewielki i skuteczny dodatek, który mocno się nie wyróżnia na tle czarnej karoserii - czemu nie.
pozdrawiam

Fajne, bo małe. Ori są trochę zbyt nachalne, ale moim zdaniem przednie na czarnym aucie wyglądają dobrze ;)

Odświeże temat . Mam pytanie czy progi od sportwagona podejda do sedana ? Mam możliwość takie kupic Ale zastanawiam się jak to jest z montażem

Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka

Tak czytalem sobie tematy korozji w 159 az zacząłem dokładnie przyglądać się mojej, wziąłem i zacząłem z całej siły palcami naciskać na progi, od spodu, z boku, przód i tył i z przodu i , ręka wpadła w zdrowo wygladajacy prog od strony pasażera dosłownie spruchniałe wszystko.. na szczęście to tylko poszycie, które idzie do wymiany ( już zakupiłem oryginał) pod poszyciem lekki rdzawy nalot do odratowania, od strony kierowcy próg lekko zjedzony przy pierwszym gumowym koreczku.. prawdopodobnie oprócz wymiany poszycia od strony pasażera czeka mnie jakaś wstawka od strony kierowcy. Podłoga zdrowiutka aczkolwiek przy tylnych podłużnicach robią się lekkie rudawe plamki. Za jakiś czas jade oddać auto do blacharza niech się tym zajmie.. Auto krajowe z końca 2007 roku.. Wg mnie auto tej klasy tak korodujące to jakiś dramat.. o masce nie wspominam, zaczyna brać przy scudetto..

Korozja w 10-letnim aucie to raczej żadne zaskoczenie, tym bardziej że auto użytkowane 10 lat w naszym kraju ;)

Ja jestem po reparaturce ,5cm z tyłu str.pasożyta ...były dziurki jak lebek szpilki metalowy.Reszta ok...to chyba przepalenia od wyciągania wgniota spawarką...
81.jpg

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
Ja jestem po reparaturce ,5cm z tyłu str.pasożyta ...były dziurki jak lebek szpilki metalowy.Reszta ok...to chyba przepalenia od wyciągania wgniota spawarką...
81.jpg

Wysłane z mojego FRD-L09 przy użyciu Tapatalka

Ile Cię kosztowała ta usługa?

Amortyzatory
Powrót