159-tką jeżdżę od niedawna.Mój sposób na DPF to profilaktyka.Rozpoczynam ją od sprawdzenia parametrów DPF-a w programie FiatECuScan (znają go tu chyba wszyscy Dieslowcy;-)).Dla filtra DPF są tam takie parametry jak:stopień zatkania filtra [%], odległość od ostatniej regeneracji [km], średni czas trwania regeneracji [sek.].Też miałem obawy co do DPF-a czytając różne posty na różnych forach.W szczególności jak każdy pewnie bałem się potencjalnych kosztów wymiany.Sumy które padały były dla mnie abstrakcyjne;-).Istotnym jest abyś przegonił niunię na jakiejś trasie 100-150km w momencie stwierdzenia,że zbliżasz się do przebiegu ok 600km od ostatniej regeneracji.A tak swoją drogą to nasi włoscy konstruktorzy softu do Fetek mogli wrzucić w kompa pokładowego stopnień zatkania filtra [%], ewentualnie km-y pozostałe do regeneracji.Co do zużycia paliwa podczas wypalania to ja osobiście nie zaobserwowałem większych anomali.Na A4 konsumpcja podczas wypalania była na poziomie ok 7l/100 przy prędkości 130km ustawionej na tempomacie (przed 5,4l/100km).