• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Alfa 159 - ktory rocznik wybrac ?

• Autor wątku Autor wątku Sill
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a moge wiedzieć co to oznacza?? bo jak widać jestem tzw. "baba":girl_wacko: i nie rozumiem (tylko proszę się nie śmiac)

Jak już Ci się zapali lampka to instrukcja mówi o kontynuowaniu jazdy aż zgaśnie - najlepiej przejechać się poza miasto i potrzymać na większych obrotach.

Ja zrobiłem u siebie jakieś 5,5 tys. km i do tej pory nie widziałem kontrolki. Bella taka sama jak Twoja. Większość trasy robię poza miastem i mam raczej ciężką nogę.

Z tą kontrolka nie jest tak do końca,w większości 159-ek podczas wypalania nie zapala się(forum 159) ,podczas wypalania widocznie wzrasta spalanie,jak depniesz widać w lusterku "chmurkę",gdy wystawisz nogę czuć gorąco, jakie wychodzi spod spodu ;)

a moge wiedzieć co to oznacza?? bo jak widać jestem tzw. "baba":girl_wacko: i nie rozumiem (tylko proszę się nie śmiac)
Ogólnie to nie powinieneś się niczym martwić. Filtr DPF to super wynalazek i ciesz się z tego a nie martw. W Alfie 159 DPF jest samoregenerujący, bezobsługowy!!! Nawet w własnej instrukcji wyczytasz jak zachowa się pojazd w czasie regeneracji, która odbywa się, co 60tyś km. W nie których pojazdach filtry wymagają specjalnego dodatku podobnie jak czynnik AdBlue w pojazdach ciężarowych, który pomaga dopalać cząstki stałe. Ty masz porządną limuzynę z bezobsługowym filtrem, więc w drogę i uśmiech na twarzy.:)

Dla uzupełnienia wiadomości polecam link:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_cząstek_stałych

Ogólnie to nie powinieneś się niczym martwić. Filtr DPF to super wynalazek i ciesz się z tego a nie martw. W Alfie 159 DPF jest samoregenerujący, bezobsługowy!!! Nawet w własnej instrukcji wyczytasz jak zachowa się pojazd w czasie regeneracji, która odbywa się, co 60tyś km. W nie których pojazdach filtry wymagają specjalnego dodatku podobnie jak czynnik AdBlue w pojazdach ciężarowych, który pomaga dopalać cząstki stałe. Ty masz porządną limuzynę z bezobsługowym filtrem, więc w drogę i uśmiech na twarzy.:)

http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_cz%C4%85stek_sta%C5%82ychhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_cząstek_stałychhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_cząstek_stałych

Wszystko prawda ,tak jest w teorii a życie pisze swoje scenariusze
polecam ten artykuł w AŚ ;
http://www.auto-swiat.pl/artykuly,Filtr-czastek-stalych-ekologia-popsula-diesle-,29723,1.html
Ponadto w TV programy motoryzacyjne także trąbią ,że problem jest i nie dotyczy tylko ,,tanich marek '' .

http://www.auto-swiat.pl/artykuly,Filtr-czastek-stalych-ekologia-popsula-diesle-,29723,1.html
Ponadto w TV programy motoryzacyjne także trąbią ,że problem jest i nie dotyczy tylko ,,tanich marek '' .
Zgadzam się. Kumpel, który pracuje w motoryzacji od lat (obecnie sprzedaje floty) mówił mi: "NIE BIERZ DIESLA! Przy Twoich przebiegach DPF Cię zniszczy."

Dzięki za artykół i cenne rady. W mojej 156 nie ma DPF. Ale myśłalem, o 159 np 2.4 JTDm. Chyba się zastanowie nad tym. Np w u nas w aglomeracji śląskiej, ciężko nie stać w korkach albo jechać jednostajnie te 60 km na 4 biegu.

Np w u nas w aglomeracji śląskiej, ciężko nie stać w korkach albo jechać jednostajnie te 60 km na 4 biegu.

Jak wszędzie dzisiaj :) od zakupu zrobiłem jakieś 21tyś.(dziś 83tyś.km)i zero problemów,czy ktoś z użytkowników wymieniał filtr lub go usunął?

Ciekawy artykuł.
Ze swojej strony dodam, że nieliczni producenci pomyśleli o mniej ekologicznych kierowcach i DPFa oferują w opcji - coś takiego robi Land Rover dla modelu Freelander.

159-tką jeżdżę od niedawna.Mój sposób na DPF to profilaktyka.Rozpoczynam ją od sprawdzenia parametrów DPF-a w programie FiatECuScan (znają go tu chyba wszyscy Dieslowcy;-)).Dla filtra DPF są tam takie parametry jak:stopień zatkania filtra [%], odległość od ostatniej regeneracji [km], średni czas trwania regeneracji [sek.].Też miałem obawy co do DPF-a czytając różne posty na różnych forach.W szczególności jak każdy pewnie bałem się potencjalnych kosztów wymiany.Sumy które padały były dla mnie abstrakcyjne;-).Istotnym jest abyś przegonił niunię na jakiejś trasie 100-150km w momencie stwierdzenia,że zbliżasz się do przebiegu ok 600km od ostatniej regeneracji.A tak swoją drogą to nasi włoscy konstruktorzy softu do Fetek mogli wrzucić w kompa pokładowego stopnień zatkania filtra [%], ewentualnie km-y pozostałe do regeneracji.Co do zużycia paliwa podczas wypalania to ja osobiście nie zaobserwowałem większych anomali.Na A4 konsumpcja podczas wypalania była na poziomie ok 7l/100 przy prędkości 130km ustawionej na tempomacie (przed 5,4l/100km).

Ostatnia edycja:
spike;373376czy ktoś z użytkowników wymieniał filtr lub go usunął?[/QUOTE napisał:
Ktoś już to usuwał ale nie pamietam nicku tego kolegi ,koszt coś koło 800 pln z emulatorem oczywiście.

troche odswieze....

czy diody DPF sa juz w alfach od 2006 r ?

Dzieki wszystkim za odpowiedzi. Istotnie, szukam auta za okolo 40tys. Napalilem sie na 1.9JTDm 150KM. 120KM pewnie tez bylo by wystarczajace, ale ytasy po niemieckich autostradach moze juz byc za malo, a czasem tez tam jezdze.
Auto chce sprowadzic sam, najlepiej z niemiec lub holandii.
Gdybyscie mieli jeszcze jakies uwagi na temet rocznik vs. jakosc bardzo prosze i kolejne posty.
Pozdrawiam
Sill

Ja powiem to tak - za 40 tysięcy 2008 rocznika nie kupisz. Szczególnie w wersji 150-konnej. Brakuje Ci tak z 5 tysięcy złotych, żeby nabyć taki egzemplarz. Nie gloryfikowałbym jednak tych zmian faceliftingowych, bo oprócz łatwiejszego otwierania klapy bagażnika i odrobinkę skuteczniejszych hamulców nic ciekawego z samochodem się nie stało.
Co do silnika 1.9 16V - nie łudź się, że w modelu >2008 nie padną Ci klapy w kolektorze. Padną. Trochę później, ale też się poblokują. EGR też się będzie zawieszał, DPF może się zapchać (ale to jest bardzo mało prawdopodobne), turbo wylecieć w powietrze.

Moja rada jest taka - kup DOBRZE sprawdzony model 2007. Nie rzucaj się na jak najmłodszy rocznik, bo kupisz auto z koszmarnym przebiegiem albo po wypadku. 40 tysięcy starczy na rozsądną, bezwypadkową 159-kę 150KM z przebiegiem oscylującym w okolicach 140-150 tysięcy km.

bez przesady, nie każdy robi 150 tys km w 4 lata. Rownie dobrze możesz kupić realny przebieg ok. 100 tys.

---------- Post added at 19:27 ---------- Previous post was at 19:24 ----------

http://pl.wikipedia.org/wiki/Filtr_cząstek_stałych

nie ma elementow bezobsługowych w żadnych autach ani urządzeniach, to handlowy, pijarowski mit

159-tką jeżdżę od niedawna.Mój sposób na DPF to profilaktyka.Rozpoczynam ją od sprawdzenia parametrów DPF-a w programie FiatECuScan (znają go tu chyba wszyscy Dieslowcy;-)).Dla filtra DPF są tam takie parametry jak:stopień zatkania filtra [%], odległość od ostatniej regeneracji [km], średni czas trwania regeneracji [sek.].Też miałem obawy co do DPF-a czytając różne posty na różnych forach.W szczególności jak każdy pewnie bałem się potencjalnych kosztów wymiany.Sumy które padały były dla mnie abstrakcyjne;-).Istotnym jest abyś przegonił niunię na jakiejś trasie 100-150km w momencie stwierdzenia,że zbliżasz się do przebiegu ok 600km od ostatniej regeneracji.A tak swoją drogą to nasi włoscy konstruktorzy softu do Fetek mogli wrzucić w kompa pokładowego stopnień zatkania filtra [%], ewentualnie km-y pozostałe do regeneracji.Co do zużycia paliwa podczas wypalania to ja osobiście nie zaobserwowałem większych anomali.Na A4 konsumpcja podczas wypalania była na poziomie ok 7l/100 przy prędkości 130km ustawionej na tempomacie (przed 5,4l/100km).

Łatwiej jest usunąć fizycznie i programowo DPF niż bawić się z kabelkami i patrzeć gdzie się jeździ po 600kilometrach :)
Dodatkowo spalanie spada od 1,5 do 2litrów na 100KM i auto mocniejsze

witam mam alfe 147 z silnikiem 1,9 150km jeżdżę od 2 lat i jestem bardzo zadowolony żadnych problemów mam ochotę na 159 i na pewno będzie to ten sam silnik

147 jest lżejsza, poczujesz spadek kopyta

Amortyzatory
Powrót