• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Alfa 159 CHIP Tuning ???

Czyszczenie co 50k? Jeśli już decyduje się kolega na taki filtr to czyścić go trzeba co 5-10k max to po pierwsze, po drugie należy się liczyć z szybkim zgonem przepływki szczególnie po nieumiejętnym czyszczeniu filtra.
Osobiście polecam zwykły wkład papierowy zmieniany max co 10k od takich wynalazków.

Pozdro

http://moto.allegro.pl/filtr-powietrza-kn-kn-alfa-spider-brera-159-i2084938996.html

to wbrew pozorom nie jest stożek, tylko taki kształt jak seryjnie, w to samo miejsce montowany, natomiast różni się wykonaniem przpustowością powietrza , nie wymienia się go tylko czyści odpowiednimi preparatami co ok 50tys km

odbieram taki w poniedziałek :)

Jakby coś, to mogę mieć taki filtr w cenie 217 pln.
Ale i tak myślę, że częsta wymiana dobrego papierowego jest bardziej opłacalna.

Moja drobna sugestia. Używając filtrów o mniejszym CX, nasączonych olejem warto przy czyszczeniu 5-10 tys.km. umyć przepływomierz ( t.z.w. gorący drut). Potrzebne jest do tego, benzyna ekstrakcyjna i mały pędzelek. Ja tak robię od 10 lat i przepływki nie padają.

bo nawet duże firmy tuningowe sprzedają boxy, co swiadczy o tym, że nie są to jakies niebezpieczne urządzenia.. :)

Hehehe, jakie duże firmy tuningowe sprzedają boxy? :>

Oczywiscie mówimy o duzych (dobrych i liczacych sie na rynku) firmach tuningowych a nie o dziale samochodowym z tesco.

Podaj przyklady, naprawde jestem ciekaw :)

---------- Post added at 12:02 ---------- Previous post was at 11:58 ----------

Voila:rolleyes:

To nie jest firma tuningowa :) To jest SKLEP z czesciami do tuningu ;) To naprawde zasadnicza roznica.

Ok, nie kłócę sie. Ale wg mnie, jeśli w ofercie danej firmy tuningowej pojawia się box, to wniosek nasuwa się tylko jeden. Kapucha, kapucha i jeszcze raz kapucha. Taka firma jest zrobic wszystko aby wyciagnac hajs od danego klienta, nawet kosztem duzych strat finansowych osoby kupujacej. Dlatego takie firmy omijam z daleka.

Zapytajcie się Rogala, Compsport'ów, Aligatora, itd. czy w swojej ofercie maja Boxy i co o sadza o takim rozwiazaniu ;) Przeciez na czyms takim rowniez mogliby zarobic i to tanim kosztem, bo w ogole by sie nie napracowali ;)

box to box...a taki allegrowo/tescowy lądujący po railu grubo w całym zakresie to dopiero mina...albo cyfrówka wystrojona na rolkach, albo chips, reszta to lipa

...a poco tunerowi boxy za które musi bulić...jak softa ma za free ;)

Przeglądając zaległości w prasie motoryzacyjnej w marcowym numerze " Poradnika Auto Świat" Natrafiłem na ciekawy artykuł "Chipuj z głową" Konsultantem i fachowcem, który wypowiada się w kwestiach tunningu jest znany z naszego forum Cinek czyli Marcin właściciel firmy Cinsoft. Cinek coś ostatnio się nie odzywa na forum bo ma chyba sporo pracy. Opisywana jest Alfa 159 2.0 jtdm gdzie podniesiono moc z 176 km i 376 Nm do 215 km i 439 Nm. Polecam artykuł dla zainteresowanych tunningiem swoich belli.

kupiłem alfe 150 z niemiec/holandii

po podpięciu w MES oczekiwana masa powietrza ma zawsze wartość 1199,5
zmierzona masa powietrza zmienia się

kabel działa, bo kolega z forum swoją podpinał i było ok.

czy możliwe, że coś się popsuło, czy ktoś wirusa wgrał?
ECU i q-tronik programowane w 2011 roku

Załączniki

• Przechwytywanie.jpg
    Przechwytywanie.jpg
    57 KB · Wyświetleń: 79
Wywalony EGR starym sposobem. A co do wirusa to musiałbyś pokazać dawkę paliwa

kupiłem alfe 150 z niemiec/holandii

po podpięciu w MES oczekiwana masa powietrza ma zawsze wartość 1199,5
zmierzona masa powietrza zmienia się

kabel działa, bo kolega z forum swoją podpinał i było ok.

czy możliwe, że coś się popsuło, czy ktoś wirusa wgrał?
ECU i q-tronik programowane w 2011 roku

co na naszym forum niepokazałes zap o Rad.klubie:)))

- - - Updated - - -

Wywalony EGR starym sposobem. A co do wirusa to musiałbyś pokazać dawkę paliwa

to po dawce paliwa sie pozna bez hamowni ??bo mi szkoda na hamowni gt meczyc :)

Można poznać modyfikację po logach.
Ale hamownia też się przydaje bo znasz dokładnie realny Nm/KM

no jak zrobiony zle to sprzegło zameczy:),jakos mi sie wydaje ze za ostro idzie jak na 150koni:)),albo wczesniej dojechane gtki oglądałem

Witam,
mam Alfę Romeo 159 2.0 JTDm 170 KM. Chciałbym ją podkręcić :), oczywiście w jakim specjalistycznym warsztacie. Może mi ktoś podpowiedzieć dobry warsztat w Poznaniu lub okolicach ??
I oczywiście podstawowe pytanie się nasuwające:
- jakie są +/-
- jakie ryzyko podniesienia mocy - problemy awarie
- czy silnik się szybciej zużywa ??
- o ile zwiększy się spalanie ,
może ktoś robił w 2.0 JTDm taka przeróbkę proszę o podzielenie się doświadczeniem i obserwacjami z użytkowania po podkręceniu.

Amortyzatory
Powrót