[159] Alfa 159 by Klonek.

Klonek mówisz o Sportmaxxach RT czy o RT 2?
jesli RT to wynik godny podziwu :D u mnie wyszło znacząco mniej niż 50k km- dojechałem do może 2mm, nie mierzyłem, było ciut powyżej znacznika.
Generalnie opinie w necie są jednoznaczne - opony schodzą bardzo szybko

RT 235/40 R19 z nośnością 96.
RT2 to nawet chyba nie ma w tym rozmiarze, a przynajmniej nie widziałem.

LOL rzeczywiście nie ma :O tylko profil 35- ciekawe jak to Dunlop wymyślił

Zima idzie, więc wjechały:
- Penrajty, knechty, filtrony, kolorloki
- górna poduszka skrzyni
- lekkie odświeżenie lakieru
- trochę wcześniej ORI tarcze i klocki przód
- ładowarka USB

Oczywiście filtr powietrza cały mokry. Co to jest za rozwiązanie, to nie mam pytań :(

IMAG0284.jpgIMAG0551.jpgIMAG0555.jpgIMAG3495.jpg

Pierwszy raz widzę młotek w zestawie narzędzi :)
Dlaczego filtr powietrza mokry? Nieszczelna obudowa?

Ktoś gdzieś pisał, że mu i tak wody nabrał...filtr w nowej obudowie. Generalnie z tego co czytałem i gadałem to umiejscowienie filtra powietrza jest niefortunne. U mnie obudowa filtra już rok temu była klejona, nowa 1500 zł, w tym roku udało się ją zdjąć i założyć bez strat. Ale i tak stwierdziłem, że wolę założyć AirBoxa znacznie wyżej, niż ryzykować, że kiedyś mi zaciągnie wodę.

Dlaczego filtr powietrza mokry? Nieszczelna obudowa?

Nie wiem. Trasa była ~700km autostradą i cały czas padało... Może wtedy to naleciało.
Obudowa niby jest szczelna, ale niby. Ta uszczelka na dole źle nie wygląda, odpływy też w porządku. A jednak filtr mokry :rolleyes:

- - - Updated - - -

U mnie obudowa filtra już rok temu była klejona, nowa 1500 zł, w tym roku udało się ją zdjąć i założyć bez strat.

Klejona - ten dolny element z uszczelką, czy wyżej coś?

- - - Updated - - -

Pierwszy raz widzę młotek w zestawie narzędzi :)

Hehe, taki wybrałem. Młotek czasem potrzebny.
Zestaw najbardziej użyteczny przy odkręcaniu osłony silnika. Już potrzebuję 5 różnych bitów, aby to odkręcić :D

klape z dołu obudowy oraz oba rowki trzeba wyczyścić z syfu a następnie po złożeniu zasilikonować a potem dodatkowo jeszcze łączenie z rurą dolotową bo tam też ciągnie wilgoć. dopiero wtedy będzie ok. ja miałem stożek wcześniej ale było stale słychać turbo i w daily mi to nie pasowało i wróciłem do seri
34.jpg

Ostatnia edycja:
Za wiele się nie dzieje. Co więc tu pisać? Filtry i oleje + testowo AR9100 do skrzyni i silnika.
Po zimie lekkie odświeżenie wnętrza i jakieś woski na lakier. Plus zmiana kół na letnie.
No i zostawianie po ~500PLN na stacji przy każdym tankowaniu.

Tyle :)

IMAG2323.jpg
IMAG2331.jpg
IMAG2335.jpg
IMAG2337.jpg
IMAG2338.jpg

Ostatnia edycja:
Przy takim stażu to już rutyna ;)
Super utrzymana sztuka.

Super utrzymana sztuka.

Aż tak dobrze nie jest. Zdjęcia z dobrej strony robione :D
Fotel kierowcy domaga się szycia, odprysków pełno na masce, szyberdach trzeszczy na dziurach (a użyłem go chyba 2 razy odkąd mam auto; w obu przypadkach prezentowałem znajomym, że mam :D ), w skrzyni mechanizm różnicowy ma luzy. Tych rzeczy nie ruszam jednak już.

No i talerzyki amorów, na których opierają się sprężyny wyglądają jakby miały zaraz odpaść... I się tak zastanawiam czy ruszać to czy jak? Widziałem, że czasem to klęka, ale chyba nie tak często? Kurde mam ostatni rok produkcji, choć w sumie cholera wie ile to wytrzyma...
Zastanawiam się też ile by dała wymiana żarników ksenonowych na nowe, bo nigdy nie wymieniałem. Muszę obczaić jakieś testy jak widoczność się poprawia.

A to zależy od stanu odbłyśników. Ja miałem wymienione tylko żarniki i widoczność była bardzo dobra. Mimo kloszy w dość kiepskim stanie - popękane i matowe.
Trzymasz ją w garażu?

Po takim czasie to zdecydowanie :)
Bez garażu to niestety takie rzeczy jak amorki lecą. Słabo zabezpieczone ;)

Wszystko działało, ale tak pomyślałem, aby po 5 latach jednak się wybrać na serwis.
No i tak wyszło:

IMAG2698.jpg

Różnicy żadnej nie czuję, ale jakiś człowiek spokojniejszy wewnętrznie :D

Troszkę czynnika brakowało ;)

Trochę czasu minęło, więc małe uaktualnienie co tam się dzieje:

Wleciało:
- 2x żarniki Osram D1S Night Breaker (pierwszy raz od nowości wymieniane)
- rozrząd Dayco i pompa wody
- pasek osprzętu, napinacz, rolki + zapobiegawczo sprzęgło alternatora
- zapobiegawczo koło pasowe (stare wyglądało dobrze, ale przebieg już spory)
- zapobiegawczo obudowa chłodnicy EGR; póki co nie ciekła
- uszczelka smoka (na starej zrobione ~100000km)
- uszczelka bagnetu
- wymiana łączników stabilizatora tył
- wymiana amortyzatorów tył OEM + poduszki FEBI
- sonda lambda (sypało błędami, a kostki sprawdzane)
- płyn wspomagania, hamulcowy, chłodniczy
- olej i filtry to wiadomo

W końcu auto z tyłu nie opada i stoi równo :) [MENTION=22195]jasio79[/MENTION] miał rację pisząc w którymś poście gdzieś, że to może być przez poduszki :)
Budżet spory poszedł, może nie taki jak u kolegi [MENTION=1595]Gary[/MENTION] ;), ale powoli go gonię ;)

Śmiga dalej.

Załączniki

• 20231115_101445.jpg
    20231115_101445.jpg
    144.4 KB · Wyświetleń: 3
  • 20231115_101448.jpg
    20231115_101448.jpg
    78 KB · Wyświetleń: 3
  • 20231115_101357.jpg
    20231115_101357.jpg
    56.9 KB · Wyświetleń: 3
  • 20231115_101449.jpg
    20231115_101449.jpg
    145.9 KB · Wyświetleń: 5
Zazdroszczę ci ilości wolnego czasu jaki możesz poświęcić na Alfę, ja z dwójką dzieci na karku czasami się już zastanawiam, czy oddać auto na mycie do jakiejś firmy, nie mówiąc już o jakiś drobnych naprawach które od razu zlecam mechanikowi :-P
Swoją drogą nie widzę na początku opisu tematu jaki masz silnik, ale z wizytówki wnioskuję, że 2.0 JTDm? Naprawdę ładna, szkoda że nie są one takie szybkie na jakie wyglądają, ostatnio jakiś Pan na parkingu mnie zaczepił i myślał, że moja ma przynajmniej 300koni :D

Zazdroszczę ci ilości wolnego czasu jaki możesz poświęcić na Alfę, ja z dwójką dzieci na karku czasami się już zastanawiam, czy oddać auto na mycie do jakiejś firmy, nie mówiąc już o jakiś drobnych naprawach które od razu zlecam mechanikowi :-P

Nie no, drobne naprawy, wymiana oleju to jakoś ogarnę.
Ale rozrząd czy amory to już mechanior działa. Brak warunków na to. I cierpliwości na pewno też, np. do zapieczonych śrub :)
--
Tak, silnik to 2.0.

Amortyzatory
Powrót