[159] Alfa 159 by Klonek.

Fajna sztuka, widać że zadbana. Czy Ty masz kokpit ze szczotkowanego aluminium?.

Jest na tym forum kilka fajnych i zadbanych 9-tek a Twoja jest jedną z nich... PROPSY!

Jest na tym forum kilka fajnych i zadbanych 9-tek a Twoja jest jedną z nich... PROPSY!

Hehe, dzięki. Też mam takie odczucie jak na nią patrzę na parkingu.
Ale potem wracam do domu, włączam forum, patrzę co zrobiłeś Ty, Alces i Patryczos no i jakoś mój entuzjazm apropo mojego egzemplarza lekko spada :D

Niemniej jednak bolid jeździ i cieszy właściciela :proud:

- - - Updated - - -

To tak jak u mnie tylko u mnie wpada w brąz, a Ciebie bardziej ciemny. No chyba że tak zdjęcie wyszło.

Jest czarny jak węgiel.

ile km na tych Dunlopach zrobiles?

Przejechałem 100000km łącznie, na zimowych i letnich.
Na letnich to oceniam ~75% tego dystansu.
W tym miesiącu kupuję takie same (nie wiem czy kwestia, że koniec sezonu, ale płaciłem za sztukę 3 lata temu 808zł, a teraz jest po ~650).

Wiosna wpadła, więc trochę trzeba było odnowić w aucie.

1. Nowa uszczelka dachu. Stara się powyginała od ciepła i słońca i sobie powoli wychodziła ze szczeliny.
2. Odnowienie mieszka zmiany biegów. Od razu widać, że to ze skórą nie ma nic wspólnego.
Z racji ryzykownego odpinania mieszka od tej srebrnej obwódki, stwierdziłem, że spróbuję regeneracji w domu. Wyszło chyba nieźle:
IMAG3222.jpg
IMAG3228.jpg

3. Lakier: takie pseudo- odsmalanie, deironizacja, jakaś glinka, cleaner i wosk. Na parę miesięcy powinno być OK.
IMAG3284.jpgIMAG3301.jpg

4. Czyszczenie skóry. Tu wszystko ok, ale niestety fotel kierowcy jest do roboty. Nie wiem za bardzo jeszcze jak tu podejść do tematu. Tu też od razu widać jakie elementy są ze skóry, a jakie ze "skóry". Te prawdziwe wyglądają jak z fabryki, jak nowe. A inne..? No cóż... Oszczędności już wjechały u producenta... Ciekawe jak to wygląda w autach produkowanych dziś...
IMAG3361.jpg

5. Lakierowanie zacisków w wersji "bez zdejmowania"... Cały dzień zeszło, ale jest git. Zdjęcia słabo oddają.
IMAG3382.jpgIMAG3388.jpg

6. Olej i AR2300 w drodze :)

Ostatnia edycja:
Czym malowałeś zaciski?. Ja kupiłem takie coś, tylko nie ma czasu kiedy pomalować. A olej jaki lejesz?. 20200422_121641_HDR.jpg

Czym malowałeś zaciski?. Ja kupiłem takie coś, tylko nie ma czasu kiedy pomalować. A olej jaki lejesz?. Pokaż załącznik 268926

http://www.deco-color.com/products/caliper.html + utwardzacz Spraymax 2k na to. Tak mi doradzono. I już po samym Deco wyglądało to świetnie.
Najwięcej roboty jest z zaklejaniem tych wszystkich śrub, blaszek itd. Mordęga.

A olej to 5W40 Enviro+ Penrite'a.

- - - Updated - - -

świetnie Ci te zaciski wyszły, mimo bojowych warunków.

Dzięki :top:
Choć jakbym miał wymieniać klocki i tarcze, to nie wiem czy bym czy przy okazji nie oddał zacisków na odnowienie komuś kto się tym profesjonalnie zajmuje.
Ale wyciągnięcie tych szpilek z Brembo, to jest jakaś masakra. Dobre 2-3h walki miałem tylko z jednym zaciskiem. Drugiego nawet nie ruszałem.

Zgadza się, ranty trochę obdrapane miejscami. Reszta to kurz.

Klonek, Ty masz wysuwane ranty siedziska?

tak tak, nie mogłem znaleźć słowa na to :D
super- w ogóle beżowe skóry w TI to jest kosmos, wyglądają obłędnie.

[MENTION=17564]koskar[/MENTION] - widziałem, że pisałeś o Dunlopach w dziale Giulietta, że szybko zejdą te Sportmaxxy...

Kurde, ja właśnie zamontowałem nowy komplet i naprawdę na poprzednim to z 70000 zrobiłem. Mega zadowolony.
Co prawda na autostradach głównie, ale tak mi wolno się zjechały. Hm...

70kkm to super wynik. Do ilu mm je zjechałeś?

70kkm to super wynik. Do ilu mm je zjechałeś?

Zjechałem prawie do znaczników. Nie wiem ile one tam mają mm.
Dziwię się, bo opinie są często takie, że jednak się szybko ździerają. Więc już nie wiem czy autostrada pomogła czy co?

W każdym bądź razie kupiłem nowy komplet po 620 za sztukę. Trochę lepsza cena niż w 2016.

Amortyzatory
Powrót