[159] Alfa 159 by Klonek.

Fajnie się czyta, że ktoś jeszcze dba o tak „stare” auta. :)

Fajnie się czyta, że ktoś jeszcze dba o tak „stare” auta. :)
[MENTION=25095]magil[/MENTION] - jest parę osób co o 9-ki dba na forum, w tym Ty. Więc poniekąd to od Ciebie się zaraziłem :) Choć ja to w sumie wymieniam tylko co trzeba, aby jeździło. Czasem może jakiś drobiazg dokupię.
Zresztą szkoda tych aut i nie bardzo jest też na co wymienić. No i budżet to też problem.

Dokładnie, największy problem to budżet. Bo tak naprawdę, żeby wymienić na coś lepszego - trzeba zainwestować dużą kwotę. 159 nie ma sobie równych w tym przedziale cenowym.

Dawno nie było nic robione, więc małe prace miały miejsce :)

Zawieszenie przednie nie było jeszcze ruszane, a przebieg 315000.
Na SKP powiedzieli, że jedna tuleja dolnego wahacza jest naderwana. Reszta nie wykazywała (niby) zużycia.

Ale profilaktycznie stwierdziłem, że coś porobię.
Amory też wjechały, oczywiście w obawie o zerwanie talerzyków :)
Do tego parę innych wymian.

Co poszło:
- odma OEM, bo ciekło od dołu
- chłodnica oleju NRF, bo też już ciekła
- łączniki stabilizatora przód OEM
- 2x amor Sachs 312 840
- 2x poduszka amora przód OEM
- 2x wahacz dolny regenerowany
- 4x opona letnia :(
- alternator 120A (zmiana z wersji 100A, bo nie ogarniała PTC). Ten 120A też nie ogarnia jakby ktoś kiedyś pytał ;)

Potem geometria. Pojechałem z wydrukowanymi danymi z instrukcji (z poprawioną legendą) i listą porad z forum co i jak ustawić.
Ale gość od razu, zanim jeszcze zaczął robić, zapytał mnie czy ustawiać tak, aby nie zjadało opon, bo trochę Alf już robił :)
Także coś tam ogarnia chyba. Ogólnie prawe przednie koło trochę krzywo stoi, ale opony będę rotował, więc mam nadzieję, że nie zje mi jak poprzednich.

Pierwsze jazdy - ogólnie jestem zdziwiony, bo spodziewałem się diametralnej różnicy. A nie widzę de facto żadnej.
Jakby mi nikt nie powiedział, że było coś robione, to bym się nie kapnął. Może jednak nie było aż tak zużyte to wszystko.

No ale mam nadzieję, że przynajmniej jeszcze pojeżdżę trochę dłużej, bo na inne auto funduszy brak.
Poza tym inne mi się nie podobają. No może Giulia, ale jakby ja żyję w innych pułapach cenowych :)

Daję jeszcze poglądowe foto opon Dunlop Sport MaaxRT kupionych przy przebiegu 185000km w 2019 roku (niby się miały szybko ścierać wg opinii z google'a ;) ). Teraz zdejmowane i na śmietnik. Widać, że bok zjechany, pomimo rotowania co rok.
Ale geometrii nie ustawiałem ani razu wcześniej.

PS.
Myślałem, że to koniec, ale zacisk z przodu jeszcze umiera, więc trzeba będzie podziałać coś.

123.jpg
124.jpg
127.jpg

Pzdr dla alfaholków :)

Ostatnia edycja:
Nasze alfiszony niestety wymagają coraz więcej uwagi ;)

- - - Updated - - -

No ale mam nadzieję, że przynajmniej jeszcze pojeżdżę trochę dłużej, bo na inne auto funduszy brak.
Poza tym inne mi się nie podobają. No może Giulia, ale jakby ja żyję w innych pułapach cenowych :)
Identyko jak u mnie :D

Ważne, że coś przy nich działamy. Jak widzę trupy na drogach to na prawde strach byłoby jezdzić...

Amortyzatory
Powrót