[159] Alfa 159 by Klonek.

Klonek

Użytkownik
Auto
159 2.0 JTDm
Witam wszystkich ponownie :)

Historia w skrócie:
Uparłem się na 159 TI w sedanie dawno temu.
Poszukiwania trwały i trwały, a efekt był żaden. Rok minął i już myślałem, że się poddam.
Przymknąłem jednak oko na kilka detali, lekki kompromis i jest.
Miała być biała, ale nie było egzemplarzy w stanie zadowalającym.
Więc jest taka:
2.jpg3.jpg4.jpg5.jpg6.jpg

1.jpg

Mam zamiar pojeździć nią ładnych parę lat (nie zwykłem zmieniać aut często).
Poprzednie auto użytkowałem 10 lat. Wychodzę z założenia, że lepiej mieć jedno, dbać i wiedzieć co się ma.
Jak będzie w praktyce? Zobaczymy :)
Wrażenie robi.

Charakterystyka silnika:
- poniżej 2000 obrotów nie jedzie
- na mieście mówią, że pękają w nim tłoki ;)

PS.
Co do zakupu, mieliście rację.
Trzeba najpierw obejrzeć i wrócić do domu i ochłonąć.
Bo emocje są takie, że by się kupiło od razu pierwszy egzemplarz :)

Pozdro dla Alfaholików :)

Ostatnia edycja:
Najładniejsze fotele z dostępnych w 159. Świetna konfiguracja!

Szukanie trochę zajęło.
Fotele dają radę. Sprawdzone już na dłuższej trasie :)

Bardzo ładna bella, na 159 z tym felunkiem na prawdę bardzo przyjemnie się patrzy... Te czarne wstawki na konsoli i kolor skóry super się komponują. Szerokości i oby dawała dużo frajdy nie tylko z jazdy;]

Przepiękna. Gratulacje i oby się sprawowała. A połączenie koloru nadwozia i wnętrza mistrzowskie :)

Pytanie. Ciemna konsola i wstawki w kierownicy itd były fabrycznie czarne czy oklejane?

Wybrzydzałeś jak stara baba, że w rok nie kupiłeś 159... Ciekawi mnie dlaczego? Dlatego że jedna miala malowany blotnik? Druga miała ryskę na zderzaku. Trzecia dziure od peta w siedzeniu a w czwartej brakowało ksiązki serwisowej. Albo lepiej. Ksiażka była. Tylko pieczątki wydawało ci się że przerobione...

Mimo iż kupiłem czerwoną sztukę to czarna robi na mnie nadal duże wrażenie. Zwłaszcza po wypucowaniu. Piękne auto :)
Półśrodkiem byłoby posiadanie czerwonej i również czarnej tylko wtedy...... którą wybrać do jazdy :D
Co do wnętrza pragnę tego ciemnego aluminium!

Gratuluję zakupu!
Będziesz poprawiał fabrykę?
Ja już to zrobiłem, bo faktycznie na dole ta jednostka jedzie bardzo slabo. Po programie banan nie schodzi z twarzy;)
Faktycznie długo szukałeś...
Mimo iż kupiłem czerwoną sztukę to czarna robi na mnie nadal duże wrażenie. Zwłaszcza po wypucowaniu. Piękne auto
Półśrodkiem byłoby posiadanie czerwonej i również czarnej tylko wtedy...... którą wybrać do jazdy
Ja doszedłem do wniosku że musiałbym posiadać trzy kolory: Czarny, czerwony i biały:) Czarny miałem. Po korekcie lakieru jego głębia jest niesamowita. Czerwonej nie posiadałem (póki co), a biała jest, ale lakier będę robił na wiosnę. Mam nadzieję, że efekt będzie równie dobry jak w przypadku tej czarnej.
Pozdrawiam.
Rafał

Kolnek, gratuluje zakupu!
To wnętrze w połączeniu z czarnym nadwoziem wygląda rewelacyjne!
Gdybyś chciał się zamienić na SW daj znać ;)

Wpadł zestaw filtrów (wyjątkowo Knecht, ale wrócę do Filtrona, którego miałem wcześniej - jest z PL, a różnicy w jakości nie widzę) + Penrite od Pablo:
IMAG1548.jpg

Poza tym lekkie przemycie powłoki. Myślę, że jest OK ta wersja standardowa. Do Alces'a czy Patryczos'a to nawet nie startuję z porównaniem :)
IMAG0164~01.jpgIMAG0177~01.jpg03.jpg04.jpg05.jpg07.jpg08.jpg

PS.
Wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale z ręką na sercu jakbym miał dziś kupić auto w salonie patrząc tylko na sylwetkę, to bez mrugnięcia okiem wybrałbym 159 niż Giulię :D

Ostatnia edycja:
Pięknie się błyszczy :)
Bo 159 ma to, czego ma niewiele aut - ponadczasową sylwetkę. Ktoś może narzekać na silniki, ale tak naprawdę nie wiemy jeszcze jak sprawują się na długim dystansie nówki z Giulii.

Wiele osób się ze mną nie zgodzi, ale z ręką na sercu jakbym miał dziś kupić auto w salonie patrząc tylko na sylwetkę, to bez mrugnięcia okiem wybrałbym 159 niż Giulię :D

Amen! Kupilem niedawno 159 i jakos tydzien albo dwa pozniej u sasiada pojawila czerwona Giulia... ladna i sam podziwiam jak przejezdzam obok, ale jesli chodzi tylko i wylacznie o wyglad to jednak 159.

Co tam nowego wpadło:

- lekka konserwacja lakieru
- konserwacja skór i skóropodobnych elementów
- Penrite 5W40 + filtr Filtrona
- rozrząd Conti + pompa wody
- pasek wielorowkowy + napinacz
- olej w skrzyni Tutela Transmission Gearforce 75W
- płyn hamulcowy Tutela TOP 4
- akumulator 72Ah Autopart

Pozostały do kupna jeszcze opony na lato.

IMAG2507.jpg

Amortyzatory
Powrót