kw7

Użytkownik
Auto
Giulietta 1,4tb Distinctive
Cześć,
jestem w trakcie składania zamówienia na nowe Tonale. Wersja wybrana, kolor w końcu też. Zastanawia mnie tylko kwestia alarmu. Czy wy do swoich zamawialiście akcesoryjny alarm? Instalowaliście jakiś aftermarketowy? Czy może nie macie alarmu w ogóle bo jest pase :)
Czy moglibyście doradzić coś w temacie?
1777274061649.png

Trafiłem na złe forum? Cyrylicą będziemy tu pisać??

Ja mam wersję skonfigurowana przez importera - sport speciaile i mam alarm. Sprawdziłem wczoraj i coś tam mruga na czerwono po zaryglowaniu drzwi.

To że mruga na czerwono to nie znaczy że jest alarm.

To mnie teraz zaskoczyłeś. Po zaryglowaniu mruga ta czerwona dioda po stronie kierowcy która w czasie jazdy sygnalizuje zamknięci drzwi. To nie od alarmu ?

U mnie też mruga a nie mam alarmu :)

Chyba każdy włoski samochod ma taką diodę ale nie zawsze jest alarm.

W sumie po co alarm? I tak nikt nie zwraca na to uwagi. Lepiej sobie skonfigurować, żeby Luigi wysyłał sms jak auto wyjedzie z określonej strefy. Tak przynajmniej ty wiesz o tym i możesz zareagować, a nie pół osiedla gdzie nikt palcem nie kiwnie.

A najlepsze zabezpieczenie nowego auta to AC i GAP.

W sumie po co alarm? I tak nikt nie zwraca na to uwagi. Lepiej sobie skonfigurować, żeby Luigi wysyłał sms jak auto wyjedzie z określonej strefy. Tak przynajmniej ty wiesz o tym i możesz zareagować, a nie pół osiedla gdzie nikt palcem nie kiwnie.

A najlepsze zabezpieczenie nowego auta to AC i GAP.
Normlanie jakbym słyszał sprzedawcę :) Zamiast o alarmie, to o airtagu myslalem.
Dzięki za odpowiedzi.

Normlanie jakbym słyszał sprzedawcę :) Zamiast o alarmie, to o airtagu myslalem.
Dzięki za odpowiedzi.
Bo to prawda. AirTag spoko, ale alfa ma system, który wysyła email i sms jak auto wyjedzie ze strefy. Ojciec ma to tak ustawione, że jak wyjedzie z obszaru garażu, to dostaje sms, tak samo po przekroczeniu zadanej prędkości. Zawsze jak wyjeżdża z garażu, albo gdzieś poza garażem odpali auto, to Luigi wysyła sms :)

Zawsze możesz sobie ustawić dźwięk alarmu na sms od Alfy i będziesz miał najlepszy alarm, bo ty będziesz wiedział, że coś się dzieje, a nie pół osiedla i bez reakcji z ich strony ;)

Bo to prawda. AirTag spoko, ale alfa ma system, który wysyła email i sms jak auto wyjedzie ze strefy. Ojciec ma to tak ustawione, że jak wyjedzie z obszaru garażu, to dostaje sms, tak samo po przekroczeniu zadanej prędkości. Zawsze jak wyjeżdża z garażu, albo gdzieś poza garażem odpali auto, to Luigi wysyła sms :)

Zawsze możesz sobie ustawić dźwięk alarmu na sms od Alfy i będziesz miał najlepszy alarm, bo ty będziesz wiedział, że coś się dzieje, a nie pół osiedla i bez reakcji z ich strony ;)
Wszystko spoko ale to działa na podstawie systemów pozycjonowania satelitarnego. Będą zakłócacze (spoofing, jamming) - nie będzie SMSa.
Z resztą, wystarczy odpiąć akumulator 12V i już po sprawie, żadnych powiadomień ani pozycji samochodu w aplikacji.

Alarm też można obejść, jak każde inne zabezpieczenie.

Jak dla mnie najlepiej mieć dobre AC i GAP na nowe auto, wtedy wystarczy powiadomienie na apkę i AirTag w schowku :D

Amortyzatory
Powrót