• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Akumulator sam się rozładowywuję w jedną noc !

• Autor wątku Autor wątku KamilloV8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Już wystarczy o tym spalaniu. Temat jest o akumulatorze, prawda?

witam

mój akumulator teraz wytrzymuje w spoczynku około tygodnia 10dni (z małymi jazdami do 2km) i też się rozładowuje. mechanik mówi że ładowanie dobre 14V i prąd poboru dobry a jednak mi wydaje się że to za krótko. mam centre futurę 72ah. sprawdziłem wszystkie lampki i nawet odłączyłem napęd navi bo żarł prąd.

Przy temperaturach mocno ujemnych pojemność akumulatora spada i mogą być problemy z rozruchem. Zauważcie, że jak wsiadacie do auta które stoi pod chmurką to na pewno włączacie dmuchawę, ogrzewanie tylnej szyby. Do tego cały czas włączone światła czasem radio. Jeżeli podróżujesz odcinki po 2km to ten akumulator nie zdąży się doładować i dlatego z rana są problemy. :)

witam

mój akumulator teraz wytrzymuje w spoczynku około tygodnia 10dni (z małymi jazdami do 2km) i też się rozładowuje. mechanik mówi że ładowanie dobre 14V i prąd poboru dobry a jednak mi wydaje się że to za krótko. mam centre futurę 72ah. sprawdziłem wszystkie lampki i nawet odłączyłem napęd navi bo żarł prąd.

No kolego ja mam aku 78ah i czasami wytrzyma te jedną noc (jak jest cieplej) a czasami nie. natomiast gdy odepnę klemy to może nawet 4 dni stać i zapala normalnie :P

---------- Post dodany o godzinie 10:56 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:54 ----------

Przy temperaturach mocno ujemnych pojemność akumulatora spada i mogą być problemy z rozruchem. Zauważcie, że jak wsiadacie do auta które stoi pod chmurką to na pewno włączacie dmuchawę, ogrzewanie tylnej szyby. Do tego cały czas włączone światła czasem radio. Jeżeli podróżujesz odcinki po 2km to ten akumulator nie zdąży się doładować i dlatego z rana są problemy. :)
kolego ja nawet mimo tego iż mam webasto (sprawne :P) dardzo dobry olej i paliwo to odpalam auto co najmniej 5-10 min wczesniej na tych mrozach zanim wyjadę... nawet jak jadę tych 2 km czy ile tam :P

---------- Post dodany o godzinie 11:19 ---------- Poprzedzający go post został napisany o godzinie 10:56 ----------

Nadal mi się wydaje, że to może cewka robić...

to ta 78, ma już ze 2 Ah albo masz pobór prądu na postoju rzędu 5-7 A

To ja dodam co nie co o Xenonie...
Skoro raz świeci, raz nie świeci. Czasami miga to najprawdopodobniej jest palnik do wymiany. Ja tak miałem że mi po kilku minutach gasł xenon, wystarczyło go wyłaczyć i właczyć i znów świecił kilkanascie minut. Potem zauważyłem że miga. Mechanik sprawdzał przetwornice itd - okazało się że palnik na wykończeniu. Wymieniłem na nowy i po kłopocie. Trochę kosztuje, ale jak będziesz tak jeździł z niesprawnym palnikiem to podobno przetwornica może paść. Koszt przetwornicy do 156 to ponad 700zł (oryginał ASO) U Ciebie pewnie podobnie.

Na początek możesz spróbować zamienić palniki miejscami. Jak problem przeniesie się na druga stronę to na 100% palnik do wymiany. Wszędzie piszą zeby wymienić obydwa bo jak wymienisz jeden to jest różnica w kolorze światła, ale ja wymieniłem tylko ten wadliwy. Wiedziałem że drugi był wymieniany niecały rok wcześniej, wiec szkoda go było ruszać. Świecą tak samo.

Kolego a ile kosztuje ten cały palnik i jaki najlepiej kupić?

palnik to odmiana żarówki typ D1s, koszt to powyżej 150 zl, najlepiej Osram lub Philips, ja kupiłem takie same jak do grupy VW (Philips).

Jeśli chodzi zaś o webasto (nagrzewnicę dodatkową) w 166 instrukcja mówi:
Nagrzewnica dodatkowa umożliwia dodatkowe ogrzanie płynu chłodzącego silnika zaraz po uruchomieniu silnika i podczas jazdy samochodu, aby przyspieszyć osiągnięcie i utrzymanie optymalnej temperatury funkcjonowania silnika i ogrzania wnętrza nadwozia.
Urządzenie działa w sposób całkowicie automatyczny i włącza się, gdy silnik jest uruchomiony, przy temperaturze zewnętrznej niższej lub równej +5°C i temperaturze płynu chodzącego silnika niższej od 0°C. Gdy temperatura płynu chodzącego silnika osiągnie 61°C centralka redukuje mac palnika i przerywa jego dzianie po osiągnięciu 72 °C. Układ zostanie włączony automatycznie, gdy temperatura płynu chłodzącego spadnie do 60 °C. Jeżeli natomiast, po zredukowaniu mocy dodatkowej palnika, temperatura płynu zacznie spada, centralka przywraca pełna moc palnika.

Ostatnia edycja:
palnik to odmiana żarówki typ D1s, koszt to powyżej 150 zl, najlepiej Osram lub Philips, ja kupiłem takie same jak do grupy VW (Philips).

Jeśli chodzi zaś o webasto (nagrzewnicę dodatkową) w 166 instrukcja mówi:

Źle zrozumiałem ;)
i ciągle schodzi na to webasto hehe

witam

... wypisz wymaluj, mam dokładnie do samo. Taki sam aku, taka sama eksploatacja i ten sam problem. Niestety muszę często podmieniać aku.
Jesienią robiony był alternator ale zimą okazało się, że problem pozostał. :(

Heh, to mnie dzisiaj Alfunia zaskoczyła, z rana idę do auta by pojechać do pracy, otwieram auto i bagażnik, aby wyjąć z niego sprzęt do odśnieżenia go a potem wsiadam do auta a tu bach nie odpala :( po południu dobieram się do bagażnika by wyjąć aku, zabieram się za klemę a tu światełko zaświeciło auto też odpaliło :) miałem luźną klemę, dziwne że 5 dni temu normalnie odpaliła a dziś z rana psikusik, najwyraźniej jakiś syf się zrobił na stykach.

Koledzy jeśli chodzi o aku to prawidłowe ładowanie jest 14,4V i prawdą jest żeby akumulator odzyskał prąd utracony na rozruch trzeba co najmniej 15min. pracy silnika na podwyższonych obrotach, czyli w czasie jazdy. Jeżeli ktoś jedzie tylko 2 km. będzie miał problem(aku nie doładowane). Często problem występuje przy złym podłączeniu radia, ale w 166 myślę że nie ma sensu zmieniać radia ani podłączeń.

a po czym to wnioskujesz ? wg moich pomiarów prąd rozruchowy w 2,4 JTD wynosi ~500A i trwa ile ? 2-3 sek co znaczy że zużywa max 0,5Ah co przy ładowaniu na biegu jałowym chociażby 10A przekłada się na max 3 min pracy ;/ i tyle

a po czym to wnioskujesz ? wg moich pomiarów prąd rozruchowy w 2,4 JTD wynosi ~500A i trwa ile ? 2-3 sek co znaczy że zużywa max 0,5Ah co przy ładowaniu na biegu jałowym chociażby 10A przekłada się na max 3 min pracy ;/ i tyle
Kolego ELEKTRYKĄ samochodową zajmuję się od około 25 lat amatorsko (w tym 11lat pracowałem zawodowo w firmie transportowej ) i jestem samoukiem. W tym okresie prenumerowałem przez 2 lata miesięcznik AUTO ELEKTRO w którym to doczytałem się tych informacji i z całym swym doświadczeniem to potwierdzam. Życie uczy. Pozdrawiam.

Się nie pobijcie :D teraz po tak długim czasie problem zniknął... odciepliło się to i alfię sie poprawiło - widać nie lubi zimy :P

Odkopuję temat panowie! tej nocy ja wiadomo było zimno, w ostatnim czasie alfą jeżdżę tylko ok 3,5 km w jedną strone oczywiście nie włączam na te chwile nawiewu bo ani sie to zagrzeje a pobór prądu za duży. tylko radio i wiadomo światła, tak latam od 5 dni, aku mam nowy 72, dzisiaj rano wsiadam do Belli i problem sprzed roku powrócił. 3 razy silnik obrócił i ICS pytał już o kod, totalnie rozładowany, nawet bagaznika otworzyć nie mogłem. byłem przez ten rok u 2 bdb mechaników i każdy mówił że ładowanie jest prawidłowe. Po prostu załamuję ręce.....

A jaka jest wartość napięcia ładowania na wolnych obrotach przy wyłączonych odbiornikach i przy włączonych wszytskich odbiornikach(halogenym szybka, nawiew, klima itp).

Ja walczyłem z czymś takim. Okazało się ze kapała nagrzewnica na przekaźnik od oświetlenia wnętrza, lampki się żarzyły i rozładowywały aku. Sprawdź czy nie masz tego samego?

Koledzy, sprawdzaliśmy wartości ładowania i poboru nawet w trakcie grzania siedzeń i wartości były prawidłowe - nie chce dokładnie mówić jakie bo nie pamiętam ale wiem że wszystko się zgadzało. kolego a problem występował z tą nagrzewnicą przez cały rok czy też tylko w zimną pore?

Amortyzatory
Powrót