Aktualizacja systemu,aby korzystać w pełni z aplikacji alfa connect

Jarek74

Nowy
Auto
stelvio TI 280 KM MY2020
Słyszeliście coś o czymś takim? Chodzi o funkcje monitorowania poziomu paliwa,ciśnienia w oponach,oleju i takie tam na odległość. Niby jestem wszędzie pologowany- my car, my alfa connect, ale jedyne z czego mogę korzystać to włączanie świateł na odległość oraz blokowanie/odblokowywanie drzwi i namierzanie lokalizacji. Podobno system wymaga aktualizacji aby wszystko działało.Opcje są dwie,albo serwis,albo podobno po wyłączeniu auta i systemu po jakimś czasie pojawia się informacja o aktualizacji i należy dać ok i ona się wykonuje. Auto ma być na zewnątrz... Oczywiście wyłączone. Słyszeliście o takich czarach?

Wysłane z mojego Mi 9T przy użyciu Tapatalka

no to wszystko juz napisales :) tak czekasz na aktualizacje Connect Boxa, jak masz info ze jest dajesz sie mu zaktualizowac.
Warto sprawdzic czy masz tez najswiezsza wesje apki, najlepiej dla pewnosci odinstalowac i pobrac ponownie z App Store/Google Play. Mi po aktualizacji Connect Boxa nadal dzialalo tylko zdalne zamykanie i swiatla, po przeinstalowaniu apki zaczela dzialac rowniez usluga My Car

U mnie wszystko działa.
Pisałem już na forum - musisz poczekać. Salon, w którym kupiłeś samochód, zgłasza aktywację usługi.
Aktualizacja Alfa Connect Box następuje bezprzewodowo i jest wypychana z centrali do każdego samochodu. Uzbrój się w cierpliwość, lub (jak nie możesz się doczekać) - dzwoń na infolinię.

Słyszeliście coś o czymś takim? Chodzi o funkcje monitorowania poziomu paliwa,ciśnienia w oponach,oleju i takie tam na odległość. Niby jestem wszędzie pologowany- my car, my alfa connect, ale jedyne z czego mogę korzystać to włączanie świateł na odległość oraz blokowanie/odblokowywanie drzwi i namierzanie lokalizacji. Podobno system wymaga aktualizacji aby wszystko działało.Opcje są dwie,albo serwis,albo podobno po wyłączeniu auta i systemu po jakimś czasie pojawia się informacja o aktualizacji i należy dać ok i ona się wykonuje. Auto ma być na zewnątrz... Oczywiście wyłączone. Słyszeliście o takich czarach?

W aplikacji jest coś o oleju? Ja mam %paliwa, przebieg, ciśnienie pow. w oponach, ile km do przeglądu, opcję otwierania/zamykania i włączanie świateł na 90sek, nic o oleju nie zauważyłem.

Jak to jest dokładnie z tą informacją o aktualizacji connect boxa? Jakie warunki muszą być spełnione by się pojawiła?

W aplikacji jest coś o oleju? Ja mam %paliwa, przebieg, ciśnienie pow. w oponach, ile km do przeglądu, opcję otwierania/zamykania i włączanie świateł na 90sek, nic o oleju nie zauważyłem.
Może zafantazjowalem z tym olejem, nie jestem pewien. Dzięki za informacje Koledzy

Wydaje mi się, ze piszecie o dwóch różnych usługach, tj. o Alfa Connect dostępnej dla modeli wyprodukowanych do 2019 roku włącznie i o My Alfa Connect oferowanej dla wersji poliftowych z nowym systemem inforozrywki. W usłudze My Alfa nie możliwości ryglowania drzwi, włączania świateł i kontroli poziomu oleju itd. Przedłużyłaem nie tak dawno temu abonament za usługę Mopar Connect i chciałem przy tej okazji wykupić rozszerzony pakiet, ale okazało się, ze jest on niedostępny dla mojego numeru VIN.

Wydaje mi się, ze piszecie o dwóch różnych usługach, tj. o Alfa Connect dostępnej dla modeli wyprodukowanych do 2019 roku włącznie i o My Alfa Connect oferowanej dla wersji poliftowych z nowym systemem inforozrywki. W usłudze My Alfa nie możliwości ryglowania drzwi, włączania świateł i kontroli poziomu oleju itd. Przedłużyłaem nie tak dawno temu abonament za usługę Mopar Connect i chciałem przy tej okazji wykupić rozszerzony pakiet, ale okazało się, ze jest on niedostępny dla mojego numeru VIN.
Tak, ja mam na myśli MY2020

dla MY2020 w apce My Alfa Connect działa otwieranie i zamykanie drzwi oraz włączanie świateł. Nie działa wskaźnik paliwa i ciśnienie w oponach. Spróbowałem przeinstalować aplikację i też nic nie zmieniło.

dla MY2020 w apce My Alfa Connect działa otwieranie i zamykanie drzwi oraz włączanie świateł. Nie działa wskaźnik paliwa i ciśnienie w oponach. Spróbowałem przeinstalować aplikację i też nic nie zmieniło.
Czyli masz ten sam problem co ja, bo u części Kolegów działa więcej..

Sam update aplikacji w telefonie nie pomoże. Musi być jeszcze update firmware Alfa Box w samochodzie. On się dokona samoczynnie bez ingerencji. Pojawi się tylko informacja na wyświetlaczu. U mnie update przyszedł tydzień temu. Nie wiem tylko czy to się aktualizuje po wbudowanym SIMie czy korzysta z netu w telefonie po BT.

Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka

Sam update aplikacji w telefonie nie pomoże. Musi być jeszcze update firmware Alfa Box w samochodzie. On się dokona samoczynnie bez ingerencji. Pojawi się tylko informacja na wyświetlaczu. U mnie update przyszedł tydzień temu. Nie wiem tylko czy to się aktualizuje po wbudowanym SIMie czy korzysta z netu w telefonie po BT.

Jak długo masz już auto?bo ja już ponad m-c i nie ma info o aktualizacji...

Jak długo masz już auto?bo ja już ponad m-c i nie ma info o aktualizacji...

Kilka miesięcy. Wiem że niektórzy dostali update już ponad miesiąc temu. To nie idzie jednocześnie tylko robią wypusty wg. jakiegoś schematu pewnie.

Kilka miesięcy. Wiem że niektórzy dostali update już ponad miesiąc temu. To nie idzie jednocześnie tylko robią wypusty wg. jakiegoś schematu pewnie.

Czyli wypada czekać cierpliwie i cieszyć się jazdą [emoji6]ciekawe czy wizyta w serwisie i jakieś tam ich łączenie się z centralą przyspiesza temat aktualizacji na tzw. bez kolejki[emoji1]

...Nie wiem tylko czy to się aktualizuje po wbudowanym SIMie czy korzysta z netu w telefonie po BT.

Zaktualizuje się poprzez SIM która jest w Alfa Connect Box. Wymaga to dużo cierpliwości, bo czasami trzeba czekać kilka dni. U mnie był komunikat o uszkodzeniu Connect Box - i pomyślałem, że za miesiąc jak będę na wymianie oleju to to zgłoszę. A po kilku dniach wszystko zaczęło działać.
Ostatnio też była jakaś aktualizacja (przez kilka dni nie miałem informacji o ciśnieniu w oponach). A od 2-3 dni wszystko już działa.

Tak że uzbrójcie się w cierpliwość. A jak nie macie cierpliwości, to zgłaszajcie przez infolinię, tam po zgłoszeniu do techników, wypchną wam odpowiednią aktualizację do samochodu. Wszystko po internecie z karty SIM samochodu.

Cześć,
Mam Stelvio z USA - co musiałbym zrobić żeby uruchomić usługę zdalnego otwierania / lokalizacji itp.?
Z góry dziękuję za informację.

Cześć,
U mnie było tak: 3 stycznia po wejściu do aplikacji My Alfa Connect i próbie lokalizacji pojazdu apka pokazywała Szanghaj jako miejsce postoju pojazdu, nie można było otwierać, zamykać samochodu ani włączyć świateł. Napisałem maila poprzez Kontakt w aplikacji My Alfa. Odpowiedź szybko, że problem zostanie przekazany do informatyków włoskich zajmujących się aplikacją. W międzyczasie pojawiła się aktualizacja apki na telefon. Zaktualizowałem i nic. 6 stycznia przy wyłączaniu samochodu pojawiła się informacja o aktualizacji modułu Connect Box w pojeździe i potrwać może ok 5 min. Wyłączyłem samochód i nic. Dzisiaj podłączyłem telefon do samochodu poprzez kabel, włączył się CarPlay i zaczęło się. Pojawił się komunikat o aktualizacji ConnectBoxa w samochodzie, moduł SOS. Aktualizacja trwała ok 20 min. Po tym wszystko odżyło na nowo. Lokalizacja w apce tel prawidłowa. Pojawiły się informacje o poziomie paliwa, ciśnieniu w oponach, przebiegu całkowitym, ilości km do przeglądu. Po wyłączeniu silnika pojawił się napis o konieczności skontaktowania z serwisem ze wzgl na uszkodzony ConnectBox w samochodzie. I tu zadziałałem jak typowy informatyk- włacz, wyłącz i napis zniknął. Dodatkowo wszedłem na stronę internetową myalfaconnect. Działa ok.
a to wszystko w Giulia model 2020.

Cześć,
U mnie było tak: 3 stycznia po wejściu do aplikacji My Alfa Connect i próbie lokalizacji pojazdu apka pokazywała Szanghaj jako miejsce postoju pojazdu, nie można było otwierać, zamykać samochodu ani włączyć świateł. Napisałem maila poprzez Kontakt w aplikacji My Alfa. Odpowiedź szybko, że problem zostanie przekazany do informatyków włoskich zajmujących się aplikacją. W międzyczasie pojawiła się aktualizacja apki na telefon. Zaktualizowałem i nic. 6 stycznia przy wyłączaniu samochodu pojawiła się informacja o aktualizacji modułu Connect Box w pojeździe i potrwać może ok 5 min. Wyłączyłem samochód i nic. Dzisiaj podłączyłem telefon do samochodu poprzez kabel, włączył się CarPlay i zaczęło się. Pojawił się komunikat o aktualizacji ConnectBoxa w samochodzie, moduł SOS. Aktualizacja trwała ok 20 min. Po tym wszystko odżyło na nowo. Lokalizacja w apce tel prawidłowa. Pojawiły się informacje o poziomie paliwa, ciśnieniu w oponach, przebiegu całkowitym, ilości km do przeglądu. Po wyłączeniu silnika pojawił się napis o konieczności skontaktowania z serwisem ze wzgl na uszkodzony ConnectBox w samochodzie. I tu zadziałałem jak typowy informatyk- włacz, wyłącz i napis zniknął. Dodatkowo wszedłem na stronę internetową myalfaconnect. Działa ok.
a to wszystko w Giulia model 2020.

Miałem identycznie. Przy okazji - może by zrobić jakąś większą akcję - zgłoszenie do FCA, by w Giulii/Stelvio aplikacja pokazywała to co jest istotne w kontekście częstych problemów - tj. stan akumulatora? Myślę, że technicznie byłoby to do zrobienia i zaoszczędziłoby sporo kłopotów informując na czas, że przydałoby się doładować aku (po jeździe na krótkich odcinkach w mieście możemy mieć kiedyś z rana niemiłą niespodziankę...).

Dzisiaj cos się ruszyło wedle zapowiedzi 15 stycznia.
Dostałem 2 update wszystkie pomyślnie zainstalowane.
Teraz czekamy na odpalenie zakładki My Car.
Wszystko inne działa.

A ja jestem po jednym update wczoraj, coś z geolokalizacją. I póki co my car nadal nie działa...

Amortyzatory
Powrót