Akcje serwisowe.

Service News z lampami odnosi się tylko do samochodów na gwarancji?

nie wiem, ale zastanowić się warto nad różnica co to jest service news, co to kampania szczególnie w kontekście gwarancji. do tego SN niekoniecznie jest o wymienie a sprawdzeniu prawidłowego założenia pokrywek oraz sprawdzeniu czy lampa nie ma uszkodzeń które wymianę gwarancyjną by eliminowały. masz problem z lampami że pytasz?

o wgranie tych poprawek trzeba się prosić w serwisie. Jak przyjechałem na przegląd to w komputerze nie wyskoczyła żadna kampania serwisowa. Musiałem sam podpowiedzieć i wówczas Pan poklikał coś w komputerze i stwierdził, że faktycznie jest jakiś serwis news. Takie o mamy serwisy ;)

o wgranie tych poprawek trzeba się prosić w serwisie. Jak przyjechałem na przegląd to w komputerze nie wyskoczyła żadna kampania serwisowa. Musiałem sam podpowiedzieć i wówczas Pan poklikał coś w komputerze i stwierdził, że faktycznie jest jakiś serwis news. Takie o mamy serwisy ;)

Wprowadzałeś obydwie poprawki? jakieś zauważalne wizualnie różnice po wgraniu?

mnie dotyczyła tylko ta druga poprawka, bo auto jest z końca 2019. Zmian wizualnych nie widać. Ten upgrade miał dotyczyć m.in. wskazania paliwa i nie zauważyłem jakiejś zmiany. Przeliczyłem dziś przy tankowaniu średnią i wskazanie licznika jest ciut wyższe od tego co wlałem.

w końcu poszli trochę po rozum do głowy żeby pilnować wydawania aut ze sprawnym i naładowanym aku - nowy service news:
Data 27/07/2021
55
032.21
ALFA GIULIA I STELVIO – WYŁĄCZENIE LOGISTIC
MODE
Informacja dla Sieci
ZASTOSOWANIE
Alfa Giulia i Stelvio MY20 oraz późniejsze.
INFORMACJE OGÓLNE
W trakcie MAPO wymagane jest sprawdzenie i skontrolowanie poziomu naładowania
akumulatora 12 V.
Należy pamiętać o ścisłym przestrzeganiu czynności wskazanych w MAPO i powiązanej
dokumentacji (procedura 0010A14 i Service News 55.05.11).
Wraz z wersją 04.02.21 wiTECH 2.0 z dnia 31 lipca 2021 roku wprowadza się nową
wersję procedury wyłączania Logistic Mode w przypadku modeli Giulia i Stelvio MY20
oraz późniejszych.
W momencie uruchamiania procedury wyłączania Logistic Mode przyrząd sprawdzi
poziom naładowania (SOC) akumulatora 12 V.
Jeśli SOC jest poniżej określonej wartości progowej, wiTECH 2.0 nie pozwoli na
wykonanie i wyświetlenie operacji do wykonania, aby spełnić warunki uruchomienia
procedury:
- SOC powyżej 90% - > wiTECH 2.0 uruchomi procedurę Exit Logistic Mode.
- SOC poniżej 90% i powyżej 40% - > wiTECH 2.0 wyświetli wskazanie konieczności
naładowania akumulatora ołowiowego 12 V.
- SOC poniżej 40% - > wiTECH 2.0 wyświetli wskazanie konieczności podłączenia
przyrządu do sprawdzania akumulatora.

Dostałem wezwanie na kampanię nawrotową 6361 dotyczącą możliwości nieprawidłowej pracy wzmacniacza i komunikatu o niedostępnym systemie audio.
Miałem takie komunikaty zeszłej zimy, jakoś potem to przegapiłem aby sprawdzić.
Interwencja ma dotyczyć aktualizacji oprogramowania sterującego wzmacniaczem. Ciekaw jestem czy to rozwiąże problem.

Turyn, 23.09.2021
- Kampania serwisowa 6361AKTUALIZACJA OPROGRAMOWANIA WZMACNIACZA (AMP)
W pewnej partii samochodów Alfa Romeo Giulia i Stelvio może wystąpić nieprawidłowe
działanie wzmacniacza radia samochodowego i, w konsekwencji, brak działania
systemu audio oraz sygnalizacja usterki w zestawie wskaźników. Aby wyeliminować tę
nieprawidłowość, należy zaktualizować oprogramowanie wzmacniacza (AMP).
Należy wykonać interwencję koniecznie przed sprzedażą, postępując zgodnie z
załączonym cyklem operacyjnym tak, aby uzdrowić cały park.
Do klienta zostanie wysłany załączony list polecony (zał.).
MARKA ALFA
MODEL
620 – GIULIA
630 – STELVIO
OKRES PRODUKCJI LIPIEC 2020 – LIPIEC 2021
PARK SAMOCHODOWY OBJĘTY
KAMPANIĄ
Wszystkie pojazdy, których numery
nadwozia znajdują się w SiGi.
PROBLEM/USTERKA Możliwe nieprawidłowe działanie
wzmacniacza radia samochodowego
(AMP) i w konsekwencji brak działania
systemu audio oraz sygnalizacja usterki w
zestawie wskaźników.
PRZEWIDZIANA INTERWENCJA Aktualizacja oprogramowania
wzmacniacza (AMP)

Turyn – 09.11.2021
- Kampania serwisowa 6382TBM – BRAK GEOLOKALIZACJI
W pewnej partii samochodów modeli Alfa Romeo Giulia i Alfa Romeo Stelvio
geolokalizacja 3D w radionawigacji może nie być prawidłowo odbierana. Dlatego
konieczne jest przeprowadzenie aktualizacji oprogramowania radionawigacji, aby
przywrócić prawidłowe działanie geolokalizatora.
W związku z tym należy wykonać interwencję koniecznie przed sprzedażą w przypadku
pojazdów jeszcze będących na stocku lub przy okazji pierwszego pobytu samochodu w
serwisie w przypadku pojazdów już sprzedanych, postępując zgodnie z załączonym
cyklem operacyjnym, aby uzdrowić cały park.

dotyczy Giulia/Stelvio 7.2021+ dwuetapowy update radia 3 generacji najpierw na wersję MV127 potem na MV132.000.003

- - - Updated - - -

I widzę jeszcze jedna kampania nr6385, tylko była po włosku więc z auto-tłumacza wrzucam:
W pewnej partii samochodów Alfa Romeo Giulia, których podwozia mieszczą się w zakresie od M7654188 do M7655327 i Alfa Romeo Stelvio, których podwozia mieszczą się w zakresie od M7D26683 do M7D30197, z powodu możliwej niezgodności cewek zapłonowych pojazdu spowodowanej dryfem technologicznym dostawcy, może zaświecić się lampka ostrzegawcza MIL na tablicy rozdzielczej i pojazd może nie ruszyć z miejsca, w związku z czym konieczna jest ich wymiana.
Konieczna jest zatem interwencja w okresie przed dostawą w przypadku pojazdów, które nadal znajdują się w magazynie.

Przetłumaczono z www.DeepL.com/Translator (wersja darmowa)

A na ten temat coś wiadomo?
https://static.nhtsa.gov/odi/rcl/2021/RCAK-21V878-1512.pdf

Problem Description:
Chrysler (FCA US, LLC) is recalling certain 2020-2021 Alfa Romeo Stelvio, and Alfa Romeo Giulia vehicles. The fuel line sensor
housing may crack and leak fuel.
Consequence:
A fuel leak may cause an engine stall, increasing the risk of a crash. A fuel leak also increases the risk of fire in the presence of an
ignition source.
Remedy:
Dealers will inspect and replace the fuel line sensor housing, as necessary, free of charge. Owner notification letters are expected to
be mailed January 1, 2022. Owners may contact FCA US, LLC customer service at 1-800-853-1403. FCA US, LLC's number for
this recall is Y91.

sprawdziłem, jeszcze polskiego tłumaczenia nie ma ale na wielką brytanię jest:
Turin - 23/11/2021
- Recall Campaign 6396FUEL TEMPERATURE AND PRESSURE SENSOR
In a batch of Giulia and Stelvio vehicles, there may in some cases be a fuel leak from the
fuel temperature and pressure sensor due to a production nonconformity. For this
reason it is necessary to replace the front fuel supply pipe and the sensor in case of the
nonconformity.
It is therefore necessary to intervene during pre- delivery inspections on vehicles still in
stock operating according to the operating cycle to upgrade all vehicles.
Customers will be contacted by registered mail letter (Annex.)
BRAND ALFA ROMEO
MODEL
620 - Giulia 2.0 T4 MAir / 2.9 V6 (incl.
GTA / GTAm)
630 - Stelvio 2.0 T4 Mair / 2.9 V6
PRODUCTION PERIOD From SEPTEMBER 2020 to MAY 2021
CONCERNED VEHICLES All vehicles with chassis number listed in
SiGi.
PROBLEM / FAULT Nonconforming fuel temperature and
pressure sensor.
PLANNED OPERATION Front fuel supply pipe replacement
complete with sensor.
SPECIAL TOOLS
Observe the requirements for the procedures referenced in the cycle.

PRODUCTION PERIOD From SEPTEMBER 2020 to MAY 2021
CONCERNED VEHICLES All vehicles with chassis number listed in
SiGi.
Co to jest SiGi? Można gdzieś te numery znaleźć, wygląda, że mógłbym się załapać na to bo produkcja w maju.

Dostałem wezwanie na akcje 6396 dot. czujnika ciśnienia i temperatury paliwa. Przedni przewód paliwowy do wymiany.

parę postów wcześniej jest opis tej kampani - 2 tyg temu wrzucałem jak tylko się pojawiła

Dostałem wezwanie na kampanię nawrotową 6361 dotyczącą możliwości nieprawidłowej pracy wzmacniacza i komunikatu o niedostępnym systemie audio.
Miałem takie komunikaty zeszłej zimy, jakoś potem to przegapiłem aby sprawdzić.
Interwencja ma dotyczyć aktualizacji oprogramowania sterującego wzmacniaczem. Ciekaw jestem czy to rozwiąże problem.

U mnie akcja pomogła i jak na razie zero problemów

Przedni przewód paliwowy jest niedostępny termin naprawy nieznany.

Przedni przewód paliwowy jest niedostępny termin naprawy nieznany.
Mam tak samo jak wszyscy w UE.
Prawie 12 tys pojazdów. Miało być sprawdzenie ewentualnie wymiana przewodu. Teraz jest już tylko wymiana czas kampanii naprawy. ok 3 h.

Mają ruszyć pełną parą w styczniu 2022.
Zobaczymy co z zapewnieniami.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót