• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

Airbox JTD

Matti

Nowy
Auto
Alfa Romeo 156 1.9JTD 110KM 2001r. Nero fuoco
Cześć Wam. W najbliższym czasie planuje modyfikacje mojego 1.9JTD 8v CF3.
Wsadzę frontowy IC, orurowanie z nierdzewki no i strojenie pod niego, katalizatora już nie mam, EGRa też się pozbyłem, a zastanawia mnie fakt modyfikacji seryjnego airboxa na np dostępny na Allegro - Simota. Czy przepływka to wytrzyma? Wiem, żeby stożka unikać jak ognia, a jak się to ma z całym airboxem?
Chciałbym to połączyć prostym odcinkiem od razu do Turbo, bez żadnych rezonatorów i rur zakrzywionych jak w serii, przepływka zaraz za boxem a za nią wejście z odmy (na odmie mam separator oleju).
Powietrze byłoby brane z okolicy gdzie teraz znajduje się seryjny intercooler.
Jest sens się z tym bawić?

Stożka unikać jak ognia - to stwierdzenie dotyczy mokrych stożków. Jak zakupisz dobry suchy (fujita aem etc.) będzie dobrze

O to mi chodziło, prosto i na temat. Dzięki :)

Dokładnie tak.
U mnie tak samo przebudowa dolotu. Aby szedł po prostej z nadkola/zderzaka do turbiny. Pucha ori out. Przepływka zostaje. Filtr Suchy + Hydroshield.
Oczywiście na przyrost się nie nastawiam, bardziej praktyczne względy.

W sumie pomysł z hydroshield tańszy, a wcale nie gorszy, bo i tak będzie zimny dolot. Teraz pytanie jaki ten filtr wybrać, majątku nie chce wydać na niego. Co powiecie o filtrach AOMA stalowy? I do tego właśnie hydroshield.

Jak nie chcesz majątku wydawać to zostaw ori puchę.

To chyba coś w temacie:
http://www.alfaclub.pl/test-filtrow-powietrza.html

ja bym chciał zobaczyć gdzieś test w formie tabelki, z metodyką, obserwacją, porównaniem równoległuym itd wykazujący czarno na białym żeby "stożków" (czy też wkładek sportowych psikanych olejkiem bo domyślam się że o to chodzi) - "unikać jak ognia". Naprawdę. Bo póki co to mi pachnie tym samym co "syntetyk rozszczelni silnik".

Dokładnie.
Zaoszczędzone pieniądze na filtr, skarpetę i rury do niego przeznacz na turbinę :)
Inne turbo w najbliższym czasie nie zagości niestety, najwcześniej za rok, obecne mam w świetnym stanie, bo trochę ponad rok temu wymieniałem. Teraz na szybko patrzyłem to koszt wkładki BMC to około 320zł, to już chyba wolę wywalić puszkę i zrobić ten suchy stożek.

Inne turbo w najbliższym czasie nie zagości niestety, najwcześniej za rok, obecne mam w świetnym stanie, bo trochę ponad rok temu wymieniałem. Teraz na szybko patrzyłem to koszt wkładki BMC to około 320zł, to już chyba wolę wywalić puszkę i zrobić ten suchy stożek.

Mocy ci przez to nie przybędzie, zdecydowanie głośniej będzie słychać jak zasysa powietrze :)

Oczywiście twoje auto i możesz robić co chcesz.
Ale przy takich perspektywach spytam: po co ci to?
Poważnie, co chcesz uzyskać? Wyłącznie więcej miejsca?

Oczywiście twoje auto i możesz robić co chcesz.
Ale przy takich perspektywach spytam: po co ci to?
Poważnie, co chcesz uzyskać? Wyłącznie więcej miejsca?
Chyba głównie tak, miejsce, przynajmniej na razie.
Ale chyba mi to trochę wybiliście z głowy. Zobaczymy jak to wyjdzie.

No i jakoś niedawno założyłem stożek AEM do JTD. Komplet z hydroshield, założony w miejscu oryginalnego IC. Zostawiłem oryginalny rezonator, bez niego lepiej to wyglądało, bo była prosta rura do turbo ale pojawił się nie do końca przyjemny dźwięk dudnienia, na chwilę mi się podobał, ale na dłuższą metę denerwujący. Ogólnie jest głośniej, słychać szum zasysanego powietrza ale nie jest to bardzo głośne i brzmi całkiem ładnie.

No i jakoś niedawno założyłem stożek AEM do JTD. Komplet z hydroshield, założony w miejscu oryginalnego IC. Zostawiłem oryginalny rezonator, bez niego lepiej to wyglądało, bo była prosta rura do turbo ale pojawił się nie do końca przyjemny dźwięk dudnienia, na chwilę mi się podobał, ale na dłuższą metę denerwujący. Ogólnie jest głośniej, słychać szum zasysanego powietrza ale nie jest to bardzo głośne i brzmi całkiem ładnie.
pokaz jak to wygląda

Amortyzatory
Powrót