Air conditioner faulty

• Autor wątku Autor wątku majkmiler
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ja mam to samo, lecz u mnie to jest związane z czujnikiem temperatury zewnętrzej. Za każdym razem, gdy składam lusterka wyskakuje mi ten błąd i pokazuje -40'C

Ja mam to samo, lecz u mnie to jest związane z czujnikiem temperatury zewnętrzej. Za każdym razem, gdy składam lusterka wyskakuje mi ten błąd i pokazuje -40'C
Gdzieś na forum widziałem że taki czujnik temperatury zewnętrznej to koszt chyba około 2zł w sklepie elektrycznym może go wymień i będzie ok. koszt nie wielki ale rozbierania trochę jest ale jak masz ciepły garaż to czemu nie :)

Ja to opisywałem i jest to zwykły termistor NTC 10k. Tydzień temu wymieniałem u siebie i płaciłem za sztukę 2,90 pln. Roboty na jakieś 30 minut, ale potrzebna miniszlifierka, kombinerki, kawałek płaskownika i klej na gorąco.
Kawałek płaskownika wsuwamy między obudowę a wkład lusterka i wyciągamy szkiełko, bo trzyma się tylko na zatrzaskach. Następnie wypychamy ten plastikowy cypelek czujnika do środka lusterka i mamy czujnik na wierzchu. Następnie za pomocą miniszlifierki należy usunąć pozostałości starego czujnika i kleju w którym jest zalany. Należy pamiętać, że połączenia termistora z kabelkami nie mogą być lutowane, a więc należy rozgiąć te zagniotki oryginalne i zaciskamy ponownie na nowym czujniku. Potem wkładamy w wyfrezowaną wcześniej obudowę i zalewamy klejem na gorąco. Wkładamy obudowę czujnika w lusterko i wciskamy wkład. Ot cała robota.
Niech się nikt początkowo nie zdziwi wskazaniami temp prawie z kosmosu. Jest to spowodowane zaabsorbowaniem dość dużej ilości ciepła przez czujnik z kleju. Po 1h na mrozie pokazuje prawidłowo z dokładnością do 1 stopnia, bo taka jest rozdzielczość ICS'a.

U mnie po prostu nie działa to klapa czy jakoś tak od strumnienia powietrza na podszybiu obieg zamkniety/otwarty. Kiedy mam włączone, że leci powietrze z dworu i nie przełączam to nic się nie dzieje, a jak tylko zmienię obieg powietrza czyli na zamknięty to od razu wyskakuje ten komunikat :) Akurat u mnie dzięki Wam udało się szybko zdiagnozować problem:)

Klimatyzacja problem

Witam od około tygodnia posiadam piękną alfe 166 turbo jestem w 10000000000000000000000% zadowolony i zachwycony z przesiadki z bmw..... Mam do was takie pytanko byłem w piątek nabić klimatyzacje bo wyskakiwał mi błąd Air Conditional fault - contact workshop, klima nabita a błąd dalej wyskakuje.... :( A więc pojechałem do mechanika on stwierdził że nie chodzi mi wentylator klimatyzacji,bo jeżeli by chodził to byłoby go słychać a tu cisza. Mam pytanie ile może kosztować wymiana i jaki czas to zajmie??????? Z góry dziękuje

Najpierw sprawdź przekaźnik i bezpiecznik wentylatora, które są w podszybiu (od strony silnika).

Masz może fotke który to jest przekaźnik i który bezpiecznik??? Byłbym wdzięczny

Kolego a jak on sprawdził ten wentylator podłączył go na krótko czy czekał aż się sam załączy jak włączył klimę, bo ja też przerabiałem ten napis od klimy i nie musi on dotyczyć wcale wentylatora bo wentylator włącza się dopiero jak musi schłodzić czynnik a w takiej temperaturze jak teraz to na pewno się nie włączy.

@Marcin Szł-y: Nie zawsze konieczna jest od razu wymiana wentylatora. Jak bezpiecznik i przekaźnik będą OK, spróbuj poruszać wtyczką od wentylatora (znajduje się na podszybiu od strony pasażera), przeczyścić styki na wtyczce - czasem tam nie łączy.
U mnie akurat były upalone styki przy wentylatorze - konieczny był demontaż i naprawa wentylatora w serwisie elektrycznym (zapłaciłem 450zł za demontaż/montaż + 200 zł za regenerację styków). Cały ból polega na tym że ciężko jest się do niego dostać i trzeba rozbierać ściankę grodziową od silnika - chociaż na forum ktoś opisywał sposób dostania się do niego bez demontażu tej ścianki i rozszczelniania klimy. Czasem może być też przerwa w instalacji elektrycznej - najlepiej jak masz czas i miernik elektryczny - rozepnij wtyczkę od wentylatora i sprawdź miernikiem czy jest podawane napięcie zasilania i napięcie na przewodach sterujących (u brata była to właśnie upalona instalacja elektryczna, więc koszt naprawy był dużo niższy niż u mnie).

Kolego wallace wydaje mi się że w tym temacie chodzi o wentylator klimy,a nie nawiewu.

Ja tez podejrzewam że mechanik miał na myśli wentylator znajdujący się na chłodnicy, na początek to trzeba (o ile działa w aucie nawiew) pojechać na examiner i z tego co się orientuję powinny wyskoczyć błędy co jest nie tak, bo na oślep to można co najwyżej wszystko po kolei wymieniać aż się trafi na sprawcę.

Czy wiecie może jaki termistor jest zastosowany w czujniku temp wewnętrznej?
Pozdrawiam

Super dzięki !!!
Wymieniłem właśnie wg opisu zamieszonego wyżej termistor w czujniku zewnętrznym, ale niestety nic to nie wniosło. Nadal 60st C na lcd i "air conditioner faulty" :(

Amortyzatory
Powrót