• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Air conditioner faulty

• Autor wątku Autor wątku majkmiler
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
u jednych klapka ,u mnie co jakis czas nie laczy w kostce od wentylatora ,

widzę że problem klimatyzacji/nawiewu jest częsty w naszych 166-tkach. U mnie problem jest innego rodzaju. W lecie wszystko chodzi prawidłowo, ale wystarczy że temp. na zewnątrz spadnie poniżej ok.7 st. nawiew/klima dmucha tylko jedną prędkością (słabą), bez względu na jaka prędkość go ustawię, nawet jak go wyłączę (OFF) dmuchawa dalej pracuje. Ciekawe jest to, że gdy mam jedynie przekręcony kluczyk (silnik auta nie pracuje) wszystko działa prawidłowo, ale już po odpaleniu silnika pojawia się w/w problem, na wyświetlaczu nie pojawia się żadna informacja o błędzie. Zastanawiam się czy nie jest to w jakiś sposób połączone z WEBASTO, bo zauważyłem że ono mi nie grzeje. Czy ktoś może miał podobny problem, albo wie jak sie go pozbyć?

Czujnik ciśnienia (presostat) w układzie klimatyzacji

Spadek ciśnienia poniżej wartości wzbudzenia sprężarki mogłoby powodować wyświetlenie "awarii". Podstawy do tego byłyby spełnione.

Tak czy inaczej trzeba diagnozować, sprawdzać - nie ma jednej odpowiedzi na każdy problem. Kto nie szuka i nie sprawdza - ten nie znajdzie...

Mam podobny problem wywala ten komunikat, dzisiaj praktycznie wentylatory nie chciały się załączyć, klapą wygląda na to że ruszał, z tym że u mnie ICS potrafił nawet wskazać AUTO i MAN w jednym czasie, jakby auto było cały czas zaznaczone. Jakieś sugestie ?

Witam
Dołącze się do tematu.
JA miałem taki problem że czasmi pojawiał mi się komunikat i wentylator przestawał działać. Wymieniono mi gniazdo bezpiecznika i wszystko pięknie działało.
Niedawno problem powrócił. Jak odpale samochód nawiew się nie załącza. Po ok 1-2 min pojawia się komunika "air con...". Czasmi jak się zatrzymam zgaszę samochód i odpalę na nowo to się nawiew włącza.
Sprawdzałem i gniazdo wygląda na OK.
Czy może ktoś miał coś podobnego. Jeździ się dość słabo przy -18 bez nawiewu.

To jest prosty układ i nie ma w nim elektroniki podłączonej do ICS żeby mogła wyświetlać taki komunikat. Prędzej stawiam na to co mówi blandor - nie domknięta któraś "klapka" w układzie nawiewu.

Oj nie wiem nie wiem, ja co roku miałem latem przynajmniej z raz na miesiąc błąd "Air cond fault", a na ubiegły sezon zrobiłem przegląd klimy i nabiłem ją wreszcie. Przez całe lato nie zobaczyłem tego błędu. Może to i zbieg okoliczności, a może jednak ten presostat daje jakiś błąd?

Oj nie wiem nie wiem, ja co roku miałem latem przynajmniej z raz na miesiąc błąd "Air cond fault", a na ubiegły sezon zrobiłem przegląd klimy i nabiłem ją wreszcie. Przez całe lato nie zobaczyłem tego błędu. Może to i zbieg okoliczności, a może jednak ten presostat daje jakiś błąd?

"Może, gdybym, zbieg okoliczności, nie wiem"..... To albo coś wiesz napewno i zabierasz głos żeby pomóc albo nie pisz wcale. Nie denerwuje się i nie obrażam nikogo umyślnie ale mam wrażenie że rozmawiam z betonem - ja swoje a wy swoje.

dobra a takie jeszcze pytanko do tych klapek czy klapki jak mam się dostać bo bez ogrzewania się jeździć nie da

To albo coś wiesz na pewno i zabierasz głos żeby pomóc albo nie pisz wcale.

Piszę po prostu to co zaobserwowałem u siebie, nie robiłem badań i analiz bo nie widzę takiej potrzeby - działa to działa. Jeśli jesteś na 100% pewien że ciśnienie w układzie klimy nie spowoduje wyskoczenia tego błędu, to ok, niech tak będzie, uznajmy że u mnie był to zbieg okoliczności.
Po prostu odniosłem wrażenie, że wszyscy w tym temacie wróżą z fusów ...

dzisiaj zaobserwowałem że nawiew włączył się po wciśnięciu obiegu wewnętrznego. niestety po wyłączeniu silnika i włączeniu już się nie udało powtórzyć operacji. moje pytanie jak dostać się do tych klap ?

trzeba ściągnąć podszybie. Najpierw ściągasz wycieraczki. Później odkręcasz wszystkie śruby ktore trzymaja podszybie i widać klape z lewej strony. Od strony pasażera. Trzeba sprawdzić czy po naciśnięciu przycisku sterującego cyrkulacją powietrza klapa się podnosi i nie wraca z powrotem do pierwotnej pozycji. Możecie również spróbować odkręcić podszybie tylko do polowy bez sciagania wycieraczek i uniesc delikatnie do góry. Bedzie widac ta klape. Tylko przy tych mrozach nie polecam wyginać wszystkiego co platikowe bo może się polamać.

czy ktoś mi jest w stanie powiedzieć gdzie i jak się dobreć do tego bezpiecznieka i przekaźnika ? chciałbym to sprawdzić na początku, próbowałem dzisiaj - znalazłem wiązkę która idzie do 2 pokrywek jedną odkręciłem i znalazłem kilka bezpieczników, 2gą odkręciłem i... zonk nie da się ściągnąć bo przeszkadza jakiś przyspawany element nadwozia... jak można zrobić tak skrzynkę bezpiecznikową? ją się wysuwa? czy raczej montują spawają auto i nie ma dostępu ? a może nie do tej się pcham (jest jakby na ściance bocznej za przednim reflektorem od strony kierowcy. rok '99
a może ktoś ma instrukcję serwisową do tego... tylko w języku polskim (wątpliwe) lub ang.

Ostatnia edycja:
bezpieczniki i przekazniki od klimatyzacji sa na podszybiu. Tam gdzie filtr przeciwpyłkowy.

Witam! przy ujemnych temperaturach nie załącza się odrazu wentylator, muszę poczekać ze 3-4 minuty dopiero się włącza lub czasami wyskoczy właśnie komuniakt Air conditioner faulty . W poprzednim roku nie miałem tego problemu. Nie wiem czy ma to jakiś związek z orginalnym webasto w jtd(tym co podgrzewa płyn) bo małem odpiętą wtyczkę od niego (więc poprzedniej zimy nie był on używany) i dopiero teraz na wakacjach zauważyłem i podpiełem. Webasto działa bardzo szybko po odpaleniu ale własnie martwi mnie ten wentylator czemu odrazu się nie włącza??

jesli masz ustawione na AUTO to wentylator wlacza sie dopiero po nagrzaniu chyba do 30 stopni. Sprobuj sam ustawić predkosc obrotow i wtedy zobacz czy od razu sie wlacza wentylator

sukces!! udało się, padnięty przekaźnik. niestety nie posiadałem na miejscu takowego i trzeba było go rozebrać, a w środku wyczyścić styki prądowe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
u mnie też sukces udało się mam nawiew i ogrzewanie. prawdopodobnie coś było nie teges z przewodami od silnika nawiewu, ale już jest ok. nareszcie mi ciepło :)

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Amortyzatory
Powrót