[Giulia] Aftermarket-owe wydechy Giulia

Hmm, ren wydech brzmi lepiej niż ultery które słyszałem, nie ma dudnienia... Czy to tylko kwestia nagrania?

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Raczej nic u mnie nie dudni, ani nie buczy. Nagranie jest takie sobie - z komórki to nagrywają przy ziemi metr za samochodem.

Hej, jak to jest ze zmianą brzmienia wydechu po "przepaleniu" (czyli pewnie 1-2tys km)?
Wydech robi się głośniejszy/cichszy, bardziej/mniej basowy?
Założyłem wczoraj Ultera z klapami i zastanawiam się czego się spodziewać, bo póki co mam mieszane uczucia ;)

Hej, jak to jest ze zmianą brzmienia wydechu po "przepaleniu" (czyli pewnie 1-2tys km)?
Wydech robi się głośniejszy/cichszy, bardziej/mniej basowy?
Założyłem wczoraj Ultera z klapami i zastanawiam się czego się spodziewać, bo póki co mam mieszane uczucia ;)
Będzie głośniej i bardziej basowo, ale dalej znośnie. Właśnie wróciłem z trasy 2x700km. Dzieci, żoną na pokładzie, klapy otwarte i nikt nie narzekał.

Wysłane z mojego Nokia 7.2 przy użyciu Tapatalka

Całkiem robotę robi pośrednie położenie klap, jest już wrrr, a jest znacznie mniej basu niż przy maksymalnie otwartych - ale pisanie pisaniem, najlepiej posłuchać na żywo.

W ulterze ucialem po ok 9 cm rurki koncowe po obu stronach poniewaz dolozylem carbonowe koncowki zamiast org, teoretycznie nie powinno sie zmienic nic w brzmieniu a jednak. Na niskich obrotach zrobilo sie ciut bardziej basowo, oraz w srednim zakresie obrotow:) dla mnie na plus wszystko i fajnie wygada. Auto z ustrojstwem gpf

teoretycznie nie powinno sie zmienic nic w brzmieniu

No to miałęś jakąś trefną teorię ;) Końcówka schowana tak głęboko jak ori lub Ulter w ozdobnych końcówkach zderzaka ma sporo miejsca, żeby się rozproszyć w innym kierunku niż potrzeba. Producenci nie robią tego dlatego, że im się podoba.

Panowie, czy ktoś ma może zamontowany wydech Remusa i jest w okolicach Warszawy? Chciałbym zobaczyć jak to słychać w realu.

Dla tych, którzy chcieliby pójść tym tropem (jak np. ja w dniu dzisiejszym) to informacja, że tłumik końcowy z wersji z pojedynczą rurą nie wygląda tak samo jak ten rozcięty z oferty. Inny jest przebieg rur wewnętrznych, na zdjęciu brak tej waty wypełniającej puszkę. Dzisiaj wycięliśmy odpowiedni otwór z myślą wspawania odpowiedniej rurki, a tu niespodzianka - kolanko. Zakładając taki zestaw jak z przedstawionej oferty, szybko wydmuchamy tę watę ze środka.A wspawanie się bezpośrednio w te kolanko, które zobaczymy po wycięciu otworu ryzykujemy, że będzie to pomijało cały tłumik (nie widać jego przebiegu i połączeń). Na razie poradziliśmy sobie wspawując rurkę z dorobioną perforowaną zaślepką - spaliny mają ujście, a wata zostaje. Dźwięk wydechu praktycznie się nie zmienił, nie jest nic głośniej (takie było założenie), spaliny lecą z obu kominów. Innych testów nie przewiduję. Zdjęć nie posiadam bo nie było mnie na serwisie w trakcie pracy.

Ale Kolego [MENTION=1850]prezes-tk[/MENTION] prezentowany tłumik jest od diesla a Ty masz chyba benzynę. To są dwa różne tłumiki.

To prawda ale nic mnie nie mogło przekonać, że podobnego manewru nie da się wykonać w motorze benzynowym. I w zasadzie trzeba uznać, że da się. Moja informacja miała tylko przygotować potencjalnych naśladowców (posiadaczy silników benzynowych) na to, że ich tłumik wewnątrz wygląda trochę inaczej. Teraz w zasadzie należy się mały update do mojego wcześniejszego wpisu: jest minimalnie inny dźwięk wydechu. Ja nie bardzo to słyszę ale są osoby, które zwróciły uwagę na inną tonację. Nie wiem czy to dobre określenie ale jeden z moich mechaników powiedział, że "już nie słychać jakiegoś Uno tylko Poloneza 2000". :)

A czy ktoś ma wydech ulter w AR Giulia 2.0 200KM? Przymierzam się do tego najtańszego: https://allegro.pl/oferta/tlumik-ul...D4yNJ-Bexxp3ElNAMMPGt2RMT1u914OoaAjS5EALw_wcB

Głównie wkurza mnie, że mam zderzak z dwiema końcówkami ale jedną fejkową ;) Fajnie oczywiście jak będzie też trochę wyraźniejszy dźwięk ale za taką kasę nie oczekuje oczywiście cudów ;)
Oglądam te ich filmiki ale ciężko coś wyłapać czy to jakkolwiek brzmi. Druga sprawa to czy ten wydech podejdzie do Giulki 2.0 200KM czy tylko do 280KM?

A czy ktoś ma wydech ulter w AR Giulia 2.0 200KM? Przymierzam się do tego najtańszego: https://allegro.pl/oferta/tlumik-ul...D4yNJ-Bexxp3ElNAMMPGt2RMT1u914OoaAjS5EALw_wcB

Głównie wkurza mnie, że mam zderzak z dwiema końcówkami ale jedną fejkową ;) Fajnie oczywiście jak będzie też trochę wyraźniejszy dźwięk ale za taką kasę nie oczekuje oczywiście cudów ;)
Oglądam te ich filmiki ale ciężko coś wyłapać czy to jakkolwiek brzmi. Druga sprawa to czy ten wydech podejdzie do Giulki 2.0 200KM czy tylko do 280KM?

Ja taki posiadam (z klapami, ale jeżdżę cały czas na otwartych) w 200 konnej wersji. Dźwięk podoba mi się bardziej niż z podstawowego, końcowego tłumika Ragazzona (nie buczy, co zdarzało się w Ragazzonie w pewnych zakresach obrotów). Ogólnie polecam. Jak najbardziej pasuje do każdej wersji 2.0, ja mam dyfuzor/dokładkę taką jak w Veloce (made in China).

Podejdzie do każdej 2.0T. 280 KM może być odrobinę głośniejsza. W aucie z GPFem jeśli tłumik to jedyna modyfikacja to klapa raczej niepotrzebna.

Poleciłem znajomemu z Veloce w abonamencie właśnie wersję zamkniętą. Idealny kompromis między podkręceniem wrażeń a nieekonomicznością modyfikowania wynajętego auta. Zadowolony. A różnicę zauważył nawet kolega jeżdżący Quadrifoglio.

W samym tłumiku można się przyczepić do jakości nierdzewki i samego wykonania. Ale rekompensują ceną i dobrze wyważonym dźwiękiem.

U [MENTION=6679]Teddy84[/MENTION] z Shopefi dostaniesz rabat dla forumowiczów.

Panowie, przeczytałem 42 strony tego tematu ale nadal nie znalazłem odpowiedzi. Wiele się pozmieniało pod względem cen itd. Szukam czegoś z homologacja (końcowy) co zapewni najlepszy stosunek ceny do jakości. Zależy mi szczególnie na słyszalnych „strzałach”.

Ostatnia edycja:
Najlepszy stosunek ceny do jakości ma Ulter, na allegro za ok 2500zł.
Jednak sama zmiana końcowego strzałów Ci nie zapewn.

Najlepszy stosunek ceny do jakości ma Ulter, na allegro za ok 2500zł.
Jednak sama zmiana końcowego strzałów Ci nie zapewn.
Załóż ragga, będziesz miał kompet - fajny dźwięk i lekkie strzały jak go zmusisz

Wysłane z mojego CPH2009 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót