• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[Giulia] Aftermarket-owe wydechy Giulia

Nie wiem czy masz w planach wywalenie Gpf, ale jeśli tak to powodzenia rano [emoji38] sąsiedzi cię pewnie polubią jeszcze bardziej [emoji1787][emoji1787][emoji1787]

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

szczegolnie na podziemnym fajnie slychac, najlepiej chyba odpalac z remote'a zza winkla i przychodzic jak 'cold start' ustanie :)

szczegolnie na podziemnym fajnie slychac, najlepiej chyba odpalac z remote'a zza winkla i przychodzic jak 'cold start' ustanie :)
Ja mam colda skróconego ,ale na otwartych klapach nigdy nie odpalam [emoji1787]

Rozglądam się za podwójnymi końcówkami wydechu i mam pytanie, czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, jaka jest zewnętrzna średnica jednej rury/krańcówki wylotowej w Giulii Q? Na oko wydaje mi się, ze jest to 90mm ale chciałbym się upewnić.

To bardzo prosty układ wydechowy - bez tłumików, tylko rury. Poprosiłem, aby wydali najtańszy i najgłośniejszy wydech. Rozpoczyna się od kołnierza filtra GPF, a kończy rurkami, które zmieszczą się wewnątrz fabrycznych końcówek.
To najgłośniejszy wydech, jaki możesz zrobić dla Giulii z filtrem GPF (bez wyjmowania filtra). W następnej kolejności RCP będzie miał Stelvio mojej żony i dla tego samochodu zrobimy cichszy wydech z tylnym tłumikiem (może nawet z klapką).

Czy mogę spytać, ile taka przyjemność kosztuje i jaki jest czas realizacji?

Może to głupie pytanie, ale jaka jest różnica między takim układem wydechowym, a wycięciem tłumika i wspawaniem w jego miejsce rury? To przelotowy układ bez tłumika, bez klapek, same rury, tyle, że w puszce. Wycięcie tłumika to oszczędność pewnie 1000 złotych, a efekt podobny.

Czy w obu tych scenariuszach muszę się martwić dronowaniem? Jeżdżę głównie w mieście, a na autostradzie raczej nie przekraczam 150/160 km/h.

Czy mogę spytać, ile taka przyjemność kosztuje i jaki jest czas realizacji?

Może to głupie pytanie, ale jaka jest różnica między takim układem wydechowym, a wycięciem tłumika i wspawaniem w jego miejsce rury? To przelotowy układ bez tłumika, bez klapek, same rury, tyle, że w puszce. Wycięcie tłumika to oszczędność pewnie 1000 złotych, a efekt podobny.
Śmiem twierdzić że żadna [emoji3]

Nie wiem, być może jestem ignorantem, ale wycięcie tłumika i wspawanie w jego miejsce rury można zrobić za kilka stówek w warsztacie, a z tego, co widzę przelotowe układy wydechowe to tak 1.5-2.5 tysiąca złotych

Kozak, masz u siebie straight pipe? Też jestem z Wrocławia i zastanawiam się nad jakąś modyfikacją wydechu.

Nie wiem, być może jestem ignorantem, ale wycięcie tłumika i wspawanie w jego miejsce rury można zrobić za kilka stówek w warsztacie, a z tego, co widzę przelotowe układy wydechowe to tak 1.5-2.5 tysiąca złotych
Od gpf do końca to pewnie koło 4ki z nierdzewki.
Jeśli ktoś zmienia całość na 3" to ok. Ale taniej wyjdzie wywalić tylny tłumik i dać rurę. W 1000pln max można się zamknąć. Dzwiek obstawiam na 90% będzie taki sam.

Moje auto to 2018 z USA, bez GPF :D

Kozak, masz u siebie zmodyfikowany wydech? Też jestem z Wrocławia i zastanawiam się nad jakąś modyfikacją...

mysle,ze to zalezy. Jak jest auto na leasingu, badz chce sie pozniej sprzedac to dobrze jest miec cos P&P zeby wrocic do stocka (chociaz nie wiem po co szczerze jak wiadomo jak stock brzmi :) ), sam wyszedlem z tego zalozenia - wiadomo, ze kwestia ekonomiczna schodzi na drugi plan i tanio w takim ukladzie nie bedzie :)

mysle,ze to zalezy. Jak jest auto na leasingu, badz chce sie pozniej sprzedac to dobrze jest miec cos P&P zeby wrocic do stocka (chociaz nie wiem po co szczerze jak wiadomo jak stock brzmi :) ), sam wyszedlem z tego zalozenia - wiadomo, ze kwestia ekonomiczna schodzi na drugi plan i tanio w takim ukladzie nie bedzie :)
To robisz na obejmę i zawsze masz opcje wrócić do stocka.

no to jest jakis pomysl, w sensie trzeba by uciac stock koncowy i tam robic przelaczke na customa?

czemu ciąć? przecież tłumik tylny ze sporym kawałem rury (chyba ze 120cm) masz na obejmie, zrzucasz, podłaczasz końcowy z taką rurą (Ulter robi jako dwuczęściowy tylny - rura dodatkowo na obejmie - przynajmniej mój prototyp tak ma)

czemu ciąć? przecież tłumik tylny ze sporym kawałem rury (chyba ze 120cm) masz na obejmie, zrzucasz, podłaczasz końcowy z taką rurą (Ulter robi jako dwuczęściowy tylny - rura dodatkowo na obejmie - przynajmniej mój prototyp tak ma)
Wszyscy tak robią że względu na wysyłkę. Tańsza niż wysłać tłumik z rura 120cm [emoji6]

Czyli by default jest rura za katalizatorem i rezonatorem łączona na obejmkę? Czyli mógłbym wziąć np tą tylną część z veloce 2020 do supera 2017 i bez chirurgii?

Ciekaw jestem czy tłumik od wersji z gpf nie jest głośniejszy (sam gpf ponoć dużo ścisza dźwięk).

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Tak, możesz. Pasuje wszystko. Musisz mieć tylko 2 dziury w dokładce. Sprawdź po numerach części , czy te same z gpf i bez

ma ktoś może u siebie zestaw od Supersprinta? chciałbym usłyszeć opinie

Tak, możesz. Pasuje wszystko. Musisz mieć tylko 2 dziury w dokładce. Sprawdź po numerach części , czy te same z gpf i bez

Potwierdzam że wydech z polifta veloce pasuje do supera 2017. Już mam założony.
Nawet nr części jest taki sam jak podwójny przedlift: 50552830
IMG_20201112_123324.jpg

Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót