• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

9-3 aero sc v6

Gruzlik panie, benzyny mlody za bardzo nie chcial, poza tym nie bylo nic ciekawego w budzecie i lpg. Skrztnia niestety 5b, ale jest tu chlodnica oleju, wiec moze nic jej nie bedzie. Fotele taki jak ty masz - mega wygodne, nawet a za bardzo poduszkowate. Tez niestety w jednym miejscu zostala siateczka z eko skory, ale sie to ogarnie. Wroce z urlopu to sie pochwale fociami :D

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

Czy one takie mega wygodne to bym polemizował. Raczej współczesny kompromis pomiędzy wygodą a trzymaniem i wyglądem. Porównywalne ze 159.

Gruzlik panie, benzyny mlody za bardzo nie chcial, poza tym nie bylo nic ciekawego w budzecie i lpg. Skrztnia niestety 5b, ale jest tu chlodnica oleju, wiec moze nic jej nie bedzie. Fotele taki jak ty masz - mega wygodne, nawet a za bardzo poduszkowate. Tez niestety w jednym miejscu zostala siateczka z eko skory, ale sie to ogarnie. Wroce z urlopu to sie pochwale fociami :D

Dziwne że skrzynia 5 biegowa bo vectra i croma miały af40 6-biegową i bym dał sobie rękę uciąć że 9-3 ma taką samą.
Swoją drogą rozumiem że się wam podoba to auto bo z wyglądu jest ładne,zwlaszcza sedan ma fajne proporcje a wnętrze jest ciekawe ale jakość tego wnętrza to pobija nawet alfy.
Mam w rodzinie takiego saaba ( 2006 rok ) i jakość oraz spasowanie plastików wolą o pomstę do nieba. Jest dużo gorzej nawet niż w siostrzanej vectrze.

- - - Updated - - -

Dziwne że skrzynia 5 biegowa bo vectra i croma miały af40 6-biegową i bym dał sobie rękę uciąć że 9-3 ma taką samą.
Swoją drogą rozumiem że się wam podoba to auto bo z wyglądu jest ładne,zwlaszcza sedan ma fajne proporcje a wnętrze jest ciekawe ale jakość tego wnętrza to pobija nawet alfy.
Mam w rodzinie takiego saaba ( 2006 rok ) i jakość oraz spasowanie plastików wołają o pomstę do nieba. Jest dużo gorzej nawet niż w siostrzanej vectrze.

Mam w rodzinie takiego saaba ( 2006 rok ) i jakość oraz spasowanie plastików wolą o pomstę do nieba. Jest dużo gorzej nawet niż w siostrzanej vectrze.
Tak było przed liftem. Po lifcie jest już na prawdę dobrze. Nic nie skrzypi i materiały są jak na tą klasę bardzo dobre. Nie można nic złego powiedzieć.

Aha , chyba że tak

Tak było przed liftem. Po lifcie jest już na prawdę dobrze. Nic nie skrzypi i materiały są jak na tą klasę bardzo dobre. Nie można nic złego powiedzieć.

no zależy które materiały :D sama deska jest spoko, ale tunel, rączki w drzwiach, kieszenie w boczkach wołają o pomstę do nieba :P trudno no, nie można mieć wszystkiego. Auto i tak jest bardzo przyjemne na tle konkurencji. Vectry zwykłej bym za darmo nie wzial :P

Trochę w tym racji jest. Nie wszystko jest jak z bmw :) Ale nie skrzypią jak przed liftem. Poza tym przed liftem z tym skrzypieniem to było jak w alfach. Jedne skrzypiały a inne nie. Generalnie oglądałem z kilkanaście 9-3 IIgen i tylko parę było skrzypiących.
Oczywiście znajdzie się trochę elementów które mogły by być lepsze. Ale po pierwsze to tylko niskobudżetowe autko segmentu D (ratowane przez opla) a nie limuzyna. A po drugie z mojego osobistego punktu widzenia psu na budę te ładne rączki i miłe w dotyku schowki. Pewnie bmw albo audi ma boskie rączki (choć to też jest dyskusyjne). Ale nigdy w życiu to nie było dla mnie kryterium. Niektórzy tacy są że kupią nudne pospolite auto dla rączek z lepszego plastiku i ekscytują się poprawnością :) Ich sprawa.

Vectry zwykłej bym za darmo nie wzial

Przesadzasz Tomtrz z tym wnętrzem. Akurat kumpel ma Vectrę C, oczywiście design nie powala, ale jakościowo nie ma tragedii, a i silnik jest spoko (2.0 turbo). Na tle konkurencji Vectry GTS (koniecznie czarne) robią spoko wrażenie i na pewno mają więcej charakteru niż Mondeo, Passat czy Avensis.
Oczywiście osobiście też wolałbym Saaba 9-3. Pod warunkiem odpowiedniego silnika.

Ja nie mogę patrzeć na deskę w Vectrze. Podobnie zresztą jak na cały ten model... Jest wiele alternatyw :P

Nope, vectra jest autem z każdej strony okropnie brzydkim. Spasowanie w środku poprawne, ale poziom materiałów tragiczny. Wszystko twarde i tandetne.

Pożyczyłem dziś sobie saaba do pracy :D Skrzynia jednak jest 6b. Coś mało płynnie to czasem zmienia biegi, dość odczuwalna jest zmiana z P na D/R.

Generalnie odczucie jest takie, że trochę dziwie się, że zmieniłeś 159 na saaba.

Akurat jeżeli porównujesz diesla to przecież jest to samo. Ten sam silnik, ta sama skrzynia co w 159 :) a ja zmieniłem nie 159 na 9-3 tylko gruźlika na bardzo mocną benzynę :) 4 kościotrupy na V6 :) to jest istotna zmiana. I choć 159 obiektywnie rzecz biorąc jest ładniejsza i fajniejsza to mi przede wszystkim zbrzydła przez diesla. Na prawdę po pozbyciu sie diesli (nawet w tak pięknym ubraniu jak 159) moje życie się stało piękne i spokojne jak po wyjściu z więzienia.
Jeszcze gdyby te 159 V6 były trochę bardziej dostępne to może nawet bym się pokusił o lpg. Ale ich dostępność i ceny niestety uniemożliwiły to.

Diesel jest straszny, trzesie to całym autem, głośne. W 159 ten sam silnik nie jest aż tak uciążliwy.

No silnik - ok chociaż, 3.2 JTS przecież można kupić bez problemu w cenach niższych nieraz od diesla, gaz też dzisiaj nie jest wyzwaniem. I też to jakoś jedzie :)

Ale poza tym 159 góruje pod kazdym względem, oprócz jeszcze kosztów utrzymania. Tym się kierowałem przy wyborze auta. Gdyby młodego było stać na utrzymanie, to kazałbym mu kupić 159 bez zastanowienia.

No silnik - ok chociaż, 3.2 JTS przecież można kupić bez problemu w cenach niższych nieraz od diesla, gaz też dzisiaj nie jest wyzwaniem. I też to jakoś jedzie
Nie wiem z kiedy masz te informację ale jak ja szukałem to była raptem garstka. Te do 30k były w kiepskim stanie (nie piszę trupy bo trupy są za 10k :P ). Gdyby było tak jak piszesz to bardzo prawdopodobne że jednak by była 159 V6. Bo tak jak piszesz to pod wieloma względami jest lepsze auto. Jednak przeglądając równolegle saaby (i parę innych) to 159 V6 po prostu odpadały.
Niezaprzeczalną zaletą 93 IIgen jest właśnie koszt eksploatacji (co akurat u mnie nie miało znaczenia) i paleta doskonałych silników benzynowych. Poza tym wydaje mi się że po prostu po kilku latach bujania się 159 też mi się trochę "przejadło" i nie zabijałem się już tak za tym autem jak np Ty - bo nie miałeś. A saab okazał się bardzo ciekawą alternatywą, szczególnie w wersji jaką mam.

Trochę ożywię wątek..... :/ jeszcze nie było auta którego żona by nie rozbiła.....
IMG_20190128_170602209.jpg

Uuu :(
Wolałbym inne ożywianie wątku. Lewa lampa dostała? Bo słabo widać.

Zderzak, maska i obie lampy. Uderzenie ominęło czujniki airbag.

Amortyzatory
Powrót