• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

:-)))

Ja pierdziu ;) 5 stron tematu i rozmowa o dupie Maryni :P a tu taki rodzynek mamy ,weźta się w garść chopy . Szerszeń pytanie konkret , auto jest w stanie tzw. oryginalnym czy poprzedni właściciel ( -e ) coś modzili ??

Ja pierdziu ;) 5 stron tematu i rozmowa o dupie Maryni :P a tu taki rodzynek mamy ,weźta się w garść chopy . Szerszeń pytanie konkret , auto jest w stanie tzw. oryginalnym czy poprzedni właściciel ( -e ) coś modzili ??

98 rok pierwsza rejestracja na Sycylii ;-), ale wszystkie szyby z 95 roku, 80kkm, książka, 3 klucze, przeglądy jak w zegarku, ostatni przy 63kkm z wymianą rozrządu, rdzy brak.
Wnętrze 5, body 4+, silnik 4, mechanika 4-.
Mankamenty:
- do wymiany elementy zawiasu LP (luzy);
- lekki wyciek, czy raczej pocenie z magla;
- uszkodzony termostat - nie otwiera się i przy -2 było mi już naprawdę zimno;
- wibracje od przeniesienia napędu;
- brak dolnej osłony silnika.
Poza tym poprzednik tego, od którego kupiłem źle pojmował takie auta:
- wyp... w drewnianym kokpicie dziurę na 2DIN i wstawił totalny chiński chłam w miejsce oryginalnej chyba Alpiny, a w miejsce oryginalnej elektrycznej anteny badziew od tego chłamu, na szczęście w bagażniku znalazłem oryginalną antenkę;
- w miejsce oryginalnych lamp wstawił chińskie xenony (a tam nie ma nawet soczewek);
- ubździł auto chromowanymi listewkami sprzedawanymi z metra.
Estetykę powoli będę to ogarniał w garage, a wiosną Prezesi zajmą się mechaniką.
Największy problem z tym kokpitem, będę musiał wstawić coś lepszego też na 2DIN z dobrą ramką, to ten chińczyk był wklejony na super glue.

Odczucie generalne - już sam odpał powoduje ciary, a auto jest dzikie, szorstkie w obyciu i zap... jak szalone.

chyba wszystkie 4porte to biturbo.

Ostatnia edycja:
Ja bym poszukał jednak gdzieś tego kokpitu, w takim aucie chyba nie warto iść na kompromisy...
Tego nie ma na części, jeden koleś w PL podobno ma QIV, ale wersję EVO 3.2, która wyszła po przejęciu widelca przez Ferrari.
Układ przycisków nie będzie więc pasował.
Zostaje dorobienie, albo dobre 2DIN.

- - - Updated - - -

Radek , może być ciężko ,ogólna produkcja to ok. 2800 szt.
Szerszeń tam siedzą 2 turbiny ??

Tak po jednej na każdą połówkę, chłodzone wodą.
Wszystkie QIV tak mają.

Fajnie się na niego patrzy ale jeszcze fajniej się nim jeździ :D banan do dzisiaj mi nie schodzi z gęby, nie ma jak zakończyć zimny chu**wy dzień rundką po trasie autem swoich marzeń :)

To jest 2.0, czy 2.8, bo nie znalazlem w watku? V6 w Maserze brzmi sporo gorzej niz V6 Alfy. Ale to moze kwestia wydechu.

Szkoda, ze nie 3.2 V8, choc tak jak pisales, ceny sa wysokie, wiec lepiej czaic sie na piekne 3200 GT, ktore wystepowalo tylko z tym silnikiem (nawiasem mowiac ostatnie biturbo w Maserati).

Będę czujnie wypatrywał w 3city. Może zajechał byś nim na jakiś spocik?

To jest 2.0, czy 2.8, bo nie znalazlem w watku? V6 w Maserze brzmi sporo gorzej niz V6 Alfy. Ale to moze kwestia wydechu.
Szkoda, ze nie 3.2 V8, choc tak jak pisales, ceny sa wysokie, wiec lepiej czaic sie na piekne 3200 GT, ktore wystepowalo tylko z tym silnikiem (nawiasem mowiac ostatnie biturbo w Maserati).

Tylko 2.0, ale cena to rekompensowała. Zawsze można się przesiąść na 3.2 jak się trafi, bo 2.8 raczej odpada - akcyza jak 3.2, a moc zbliżona do 2.0.
Brzmi gorzej niż w Alfie?! Już sam odpał powoduje u mnie ciary, a nie jestem jakimś fanatykiem motoryzacji ;-)

- - - Updated - - -

Będę czujnie wypatrywał w 3city. Może zajechał byś nim na jakiś spocik?

To se jeszcze poczekasz ;-) tak do maja.

- - - Updated - - -

Dorzuciłem parę fotek
https://picasaweb.google.com/113887135682391973263/QIV#

Czekałem na ten temat i zdjęcia tego-"samochodu"?
Kolega mnie wrzucił w to "coś"i kazał nasłuchiwać jakichś dzwięków pochodzących z napędu...
starałem się jak mogłem:D
Nie ma słów które są w stanie opisać spotkanie z mistyką jaka leży we wnętrzu tego auta i uczucia które ogarnia cię w momencie spoglądania na droge w przerwie spoglądania na deskę jednocześnie-ja dziękuje i czuje ogromny niedosyt.Czekam na zdjęcia i pozdrawiam właściciela

Piękne auto... Pozdrawiam posiadacza "Widelca" - jakby nie patrzeć też jednego z Biturbo :) Powiedz tak szczerze - jak wygląda kwestia prowadzenia się auta - jest bardziej komfortowe czy sportowe? Na wielu forach można też znaleźć opinie, że 2.0 V6 troche słabo ciągnie od dołu, bo w końcu pojemności się nie przeskoczy - a jak jest w Twoim odczuciu?

Nie pytam tylko z ciekawości - muszę przyznać, że troche ciągnie mnie do takiego czegoś i to najlepiej w tym sezonie...

Piękne auto... Pozdrawiam posiadacza "Widelca" - jakby nie patrzeć też jednego z Biturbo :) Powiedz tak szczerze - jak wygląda kwestia prowadzenia się auta - jest bardziej komfortowe czy sportowe? Na wielu forach można też znaleźć opinie, że 2.0 V6 troche słabo ciągnie od dołu, bo w końcu pojemności się nie przeskoczy - a jak jest w Twoim odczuciu?

Nie pytam tylko z ciekawości - muszę przyznać, że troche ciągnie mnie do takiego czegoś i to najlepiej w tym sezonie...

Myślę, że określenie "szorstkie w obyciu" będzie najlepsze.
Jeżeli chodzi o jakość (i prawdziwość) materiałów użytych do wykończenia, to pierwsza liga, żadnych imitacji - skóra jest skórzana, drewno jest drewniane, a wełna z owcy ;-)
Prowadzenie to jednak raczej sport, przy dużych prędkościach można mieć już zastrzeżenia do wygłuszenia.
Faktycznie w dole jest słabo, ale ta jednostka żyje dopiero powyżej 4000rpm i spokojnie pracuje do prawie 7000rpm więc chyba za założenia przy 2000rpm dupy nie urywa.
Wiadomo, że zawsze pozostaje jakiś niedosyt. Miało być 3.2 Evo, ale nie sposób już dostać w normalnych pieniądzach, a wybulić 50kpln na zabawkę to trochę dużo.
Jeździłem wszystkimi wersjami silnikowymi - nie wiem może to placebo (bo na papierze wyniki są zbliżone), ale w 3.2 w automacie prawie puściłem pawia ;-)
Może się jeszcze trafi...

Amortyzatory
Powrót