[75] Brak sondy lambda w 1.8 turbo

• Autor wątku Autor wątku dav13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dav13

Guest
Mam takie pytanie, w zasadzie bardziej teoretyczne niż praktyczne. Silnik 1.8 turbo nie posiada sondy lambda (przynajmniej ja nie mam i nigdzie sie nie doczytałem, żeby takowa była). Zastanawia mnie w jaki sposób silnik dawkuje paliwo i wzbogaca, bądź zuboża skład mieszanki. Na podstawie czego skoro nie ma sondy? Na podstawie przepływki ?, ciśnienia w kolektorze a może jeszcze czegoś innego? Wcześniej się nad tym nie zastanawiałem, ale nie spotkałem się wcześniej z silnikiem na wtrysku z przepływomierzem, który by nie posiadał sondy.

To mało jeszcze widziałeś na tym świecie ;]

Tak na poważnie masa japończyków gdy zaczeli przechodzić z gaźników na wtrysk elektroniczny ma tego typu rozwiązanie. Ogólnie skład mieszanki regulowany jest na podstawie temp. silnika, czujnika TPS[położenie przepustnicy], sygnału obrotów silnika i obciążenia odczytywanego na podstawie albo pomiaru masy zasysanego powietrza [MAF] lub podciśnienia w kolektorze [MAP].
Krótko mówiąc sterownik PB leje ze stałęj mapy uwzględniając parametry podane powyżej, nie ma korekcji mieszanki względem np. jakości zalanego paliwa. Rozwiązanie nie jest złe ale upierdliwe w serwisowaniu, wystarczy że jeden czujnik szwankuje i troche zabawa w ciuciubabkę ;] wiesz że jesy źle ale nie wiesz co ;] Jak jest sonda łatwo wybadać co nie tak ze składem mieszanki i wyciągnąć wnioski odnośnie uszkodzenia układu wtrysku, bez niej już tak wesoło nie jest.

Amortyzatory
Powrót