• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[166] 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO

Nie no 230KM w 166 to zrywa na jedynce, no może dwójce (z tego co piszą bo w automacie jest trudniej zerwać przyczepność).

gdyby to bylo takie proste to nowy focus rs dalej by byl przednionapedowka, a Ci doszli do wniosku ze 350km to max, a trzeba przyznac ze tam dyfer to mistrzostwo a nie to co w busso.

Nie wiem jak na manualu, ale w automacie 166 V6 ma problem z trakcją tylko na mokrym. Po/w czasie deszczu już 2.5 potrafiła mi zerwać trakcję na końcu dwójki (>5tys obr), a w 3.0 tym bardziej. O ruszaniu nie wspominając.
Na suchym lekko zamieli przy ruszaniu, ale problemem w trakcją bym tego nie nazwał - przy automacie to wręcz przyspiesza start (oczywiście przy wyłączonym ASR). Udało mi się raz wystrzelić z jedynki (niedawno, już po modach), tak że cały zakres 0-60km/h szedł w lekkim poślizgu, ale asfalt był kiepski :D

Tylko ze w automacie przez konwerter nie masz przekazywanej mocy zero jedynkowy, jak to w przypadku manualu

Dokładnie tak. Automat płynniej przenosi napęd.

Nareszcie doczekałem się regeneracji drugiego kompletu felg. Efekt jest po prostu niesamowity, felgi wyglądają jak nowe. Oddałem do malarni proszkowej na Sejneńskiej 8 w Białymstoku. Felgi wypiaskowali i pomalowali 3 warstwami lakieru proszkowego. Koszt 120 zł/felga , 480 zł komplet. Lakier bazowy jest metalizowany, ma bardzo grube i ładne ziarno. Jesli wszystko pójdzie dobrze to do końca tygodnia felgi wylądują na aucie.

IMG_20160517_102411.jpgIMG_20160517_102331.jpgIMG_20160517_102349.jpgIMG_20160517_101839.jpg

Jak zwykle zdjęcia wyglądają po prostu strasznie tandetnie w porównaniu do efektu końcowego widzianego na żywo.

Ostatnia edycja:
Proszek nigdy nie wygląda tak dobrze jak lakier z pistoletu bo jednak brakuje mu gładkości co widać na fotkach, jest spora morka. Mnie osobiście to jednak nie przeszkadza a jest napewno trwalsze.

Nowe koła już na aucie. Wrzuciłem na felgi nowe opony - Viking Protech HP 225/45/17 94XL Y (grupa Continental, produkowane w Norwegii : https://www.youtube.com/watch?v=1puqO9tD22g ), nowe chromowane wentylnice. Drugi komplet felg od razu oddałem do regeneracji. Fotka na szybko:

IMG_20160517_133652[1].jpg

Ostatnia edycja:
IMG_20160517_185147_HDR.jpgIMG_20160517_185221_HDR.jpgIMG_20160517_185236_HDR.jpgIMG_20160517_185252_HDR.jpgIMG_20160517_185320_HDR.jpg

IMG_20160517_185330_HDR.jpg

Kolejne fotki kół na aucie. Dodatkowo założyłem śruby zabezpieczające żeby mi "Seba i Mati nie przytulili kół w nocy" Zrobiłem 100 km żeby sprawdzić jak zachowują się opony. Wstępnie sprawa wygląda tak, że są znacznie miększe niż Goodride SV308 i tego mi brakowało w oponach, znacznie lepiej tłumią nierówności a nie odczułem żadnej straty na stabilności prowadzenia auta, czy precyzji. Ponad to są znacznie cichsze i lepiej zachowują się na mokrej nawierzchni.

Fajne są te felgi. Początkowo widziałem je tylko w necie i nie podobały mi się specjalnie ale jak je zobaczyłem na żywo zminiłem zdanie.

Wszystkie ori 17 i 18 robią robotę ;)

Wysłane z mojego SM-T235 przy użyciu Tapatalka

Elegancko i dostojnie :)

Do przedlifta pasują jak ulał.
Ładna Bella Bussoholik

No właśnie szukałem różnych innych alternatyw w tym felg od 159/brery z rozstawem 5x110 z pomysłem montażu na śrubach pływających. Robiłem jakieś przymiarki w photoshopie ale ostatecznie pozostałem przy oryginale. Prawie każda 166 przed fl jaką widzę na ulicach jest coś tam dłubnięta, a to zderzaki, a to felgi inne albo w innym kolorze, stąd pomysł zachowania auta w 100% oryginale. Zdecydowałem, że moim sposobem na wyróżnienie się będzie nie wyróżnianie się :D

- - - Updated - - -

Elegancko i dostojnie

I tak ma być :D

- - - Updated - - -

Miałeś koła w bagażniku?

Tak, komplet opon i felg, a do tego auto stało deczko pod górkę. Nie martw się, nawet po zamontowaniu butli w bagażniku tył na nowych KYB nie siadł, w ogóle te sprężyny się nie poddają, zrobiłem na nich 40 tkm i nic, zero wrażenia, wyglądają dalej jak nowe.

Tak myślałem :D Stoi dość wysoko jak na 166, ale u mnie jest to samo :D

Co do felg to jest dokładnie jak opisujesz ;)

Amortyzatory
Powrót