[166] 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO

bussoholik

Nowy
Auto
AR 166 2.5 v6 00r CF2 GRIGIO CHIARO.
Chyba już czas na wstawienie tu mojej Alfy 166. Mój egzemplarz kupiłem 8 stycznia 2014r. w Grabówce pod Białymstokiem. Poprzednim właścicielem był ktoś z tego forum, niestety nie udało mi się ustalić jego/jej nicku. Auto pierwotnie jeździło po Suwałkach (rejestracje BS) Auto zostało zostawione w rozliczeniu za Quada w stanie średnio - beznadziejnym:

1. Zgniły wydech
2. Wypalone przednie światła
3. Drążek zmiany biegów zatopiony w betonie
4. Brak połowy spinek i śrub trzymających galanterię.
5. Łuszczący się klar.
6. Nierówna praca na wolnych obrotach.
7. Samorozładowujący się akumulator.
8. Jęk z tylnej piasty.
9. DRL w nerkach

Blachy zdrowe, bez oznak poważnych ingerencji, podłoga wzorowa. Po kilkuminutowych negocjacjach z pośrednim właścicielem dobiłem targu kupując alfę za symboliczną kwotę 5500 zł polskich z zamiarem własnoręcznej odbudowy.

Przez niespełna półtoraroku zrobiłem kilka drobiazgów tj:

piasta tył
bierznia abs tył
wymiana uszczelki przednich prawych drzwi
nowy komplet kluczy koła zapasowego
nowe lusterko fotochromatyczne
lakierowanie alufelg
lakierowanie zacisków i głowicy
nowe kratki nawiewów
nowy plastik lusterka PP
komplet świec NGK (cena zawiera koszta robocizny i diagnostyki ASO)
nowa cewka 5-tego cylindra (cena zawiera koszta robocizny i diagnostyki ASO)
nowy olej GM 10w40 6L + filtr
nowy filtr kabinowy
nowy filtr powietrza
nowy olej skrzyni Valvo/Hipo/Valvo (płukanie skrzyni)
ceramizer przekładni
nowa chłodnica + płyn
nowy korek zbiornika płynu wyrówawczego
nowy przekaźnik kierunkowskazów
gałka zmiany biegów drweno (do regeneracji)
nowe nakładki na pedały
nowy mieszek skrzyni zmiany biegów
nowe poszycie podłokietnika
układ zasilania 5V LM - 3w
zestaw Bluetooth Avantree Cara
nowe żarówki podświetlenia drzwi w5w led
nowe żarówki postojowe T6W
nowa żarówka kierunkowskazu
nowy bezpiecznik 30A
regeneracja odbłysników lamp przednich
naprawa mocowania lampy pp
atrapa przednia - nerki , używana
logo zastępcze x2
naprawa czujnika ABS
nowy układ wydechowy
wymiana żarówek W1.2W
nowe uszczelniacze kolektorów ssących
serwis klimatyzacji
linka hamulca ręcznego - tył
rezystor dmuchawy
nowe opony Goodride HV308 x4
nowe wahacze górne TRW
nowe wahacze dolne VEMA
nowe spręzyny x4 KYB Excel G
nowe amortyzatory x4 KYB Excel G
nowe łączniki stabilizatora przód (TRW)
nowe końcówki drażków kierowniczych (TRW)
nowe poduszki amotyzatorów przód (Lemfolder)
nowe wahacze górne tylne Delphi
nowe tuleje wahacza dolnego tylnego (Poliuretany olkusz)
nowe tuleje wahacza pionowego (Strongflex)
nowe tuleje zwrotnicy (Lemfolder)
nowe poduszki amotyzatorów tył (Lemfolder)
nowe końcówki stabliziatora tył (TRW)
nowe tuleje wahacza przedniego górnego (Strongflex)
zregenerowana kierownica drewniana
nowe lampy przednie
komplet skóżanej tapicerki (granatowa) + czyszczenie
używane manetki kierunków z tempomatem + czujniki
nowe tarcze hamulcowe przednie (Brembo)
nowe klocki hamulcowe przednie Brembo
nowe klocki hamulcowe tylne ABS
remont głowic (szlif gniazd zaworowych, planowanie, uszczelniacze zaworowe, nowe prowadnice zaworowe)
nowe simeringi wałków
nowe uszczelki pod głowice
nowa pompa wody
nowe rolki prowadzące paska rozrządu
nowy napinacz paska rozrządu
nowy pasek rozrządu Contitech
prostowanie i wyważanie felg 3x
nowe emblematy przód + tył
używany parownik klimatyzacji
płyn wspomagania (prestone)
olej (2x wymiana) 10w60 Valvoline 6l => 10w40 Valvoline 6l + filtry
nowe żarówki Tungsram 120% H7
nowe uszczelniacze kolektora wydechowego
nowy mechanizm mocowania lewarka zmiany biegów
nowa osłona przegubu
nowy termostat
nowa sonda lambda Magneti Mirelli
nowy pierwszy tłumik przelotowy
nowa sonda lambda Bosch (Magneti Mirelli nie wytrzymało 2 miesięcy)
nowe tarcze hamulcowe przednie ABE + Klocki
układ dolotowy od 3.0 v6 + uszczelniacze
lakierowanie nadwozia (przód, tył, boki, rama dachu, maska, klapa)
instalacja gazowa LPGTECH 326 + wtryski Barracuda + KME TwinTur + 2x LPGtech Pure
dwie nowe cewki Bosch
nowe sprzęgło Valeo tarcza + docisk + łozysko oporowe + uszczelniacz wału corteco
regeneracja skrzyni biegów + nowy dyferencjał + koło dwumasowe + uszczelniacz wału corteco
Razem

[TD="align: right"]280[/TD]

[TD="align: right"]0[/TD]

[TD="align: right"]20[/TD]

[TD="align: right"]50[/TD]

[TD="align: right"]60[/TD]

[TD="align: right"]100[/TD]

[TD="align: right"]30[/TD]

[TD="align: right"]75[/TD]

[TD="align: right"]10[/TD]

[TD="align: right"]600[/TD]

[TD="align: right"]40[/TD]

[TD="align: right"]120[/TD]

[TD="align: right"]350[/TD]

[TD="align: right"]35[/TD]

[TD="align: right"]200[/TD]

[TD="align: right"]25[/TD]

[TD="align: right"]33[/TD]

[TD="align: right"]1[/TD]

[TD="align: right"]1[/TD]

[TD="align: right"]150[/TD]

[TD="align: right"]19[/TD]

[TD="align: right"]500[/TD]

[TD="align: right"]10[/TD]

[TD="align: right"]140[/TD]

[TD="align: right"]900[/TD]

[TD="align: right"]350[/TD]

[TD="align: right"]800[/TD]

[TD="align: right"]800[/TD]

[TD="align: right"]110[/TD]

[TD="align: right"]140[/TD]

[TD="align: right"]70[/TD]

[TD="align: right"]210[/TD]

[TD="align: right"]170[/TD]

[TD="align: right"]300[/TD]

[TD="align: right"]190[/TD]

[TD="align: right"]450[/TD]

[TD="align: right"]280[/TD]

[TD="align: right"]2000[/TD]

[TD="align: right"]32[/TD]

[TD="align: right"]220[/TD]

[TD="align: right"]250[/TD]

[TD="align: right"]120[/TD]

[TD="align: right"]230[/TD]

[TD="align: right"]190[/TD]

[TD="align: right"]125[/TD]

[TD="align: right"]225[/TD]

[TD="align: right"]250[/TD]

[TD="align: right"]550[/TD]

[TD="align: right"]400[/TD]

[TD="align: right"]1700[/TD]

[TD="align: right"]3600[/TD]

[TD="align: right"]580[/TD]

[TD="align: right"]880[/TD]

[TD="align: right"]1920[/TD]

[TD="align: right"]26441[/TD]

Wszystkie naprawy zostały wypisane chronologicznie i zostały wykonane na przestrzeni 35 tyś km. Prawie cały proces odbudowy przeprowadzam własnymi rękoma. Własnie kończę regenerację skrzyni biegów. Wszystkie naprawy będą uwzględniane na tej stronie w formie dziennika. Już niebawem umieszczę tu trochę patentów, które może wykorzystać każdy z posiadaczy 166.

Zdjęcia:
Stan aktualny
178837-2_5_v6_00r_cf2_grigio_chiaro-20150807_190354.jpg
178838-2_5_v6_00r_cf2_grigio_chiaro-20150807_190417.jpg

Lampy po regeneracji:
178839-2_5_v6_00r_cf2_grigio_chiaro-20140811_191657.jpg

Montaż tempomatu i wymiana kierownicy
178840-2_5_v6_00r_cf2_grigio_chiaro-20140818_152704.jpg

Zmiana tapicerki na granatowe skóry w elektryce
178841-2_5_v6_00r_cf2_grigio_chiaro-20140901_125318.jpg

Rwanie głowic / remont silnika
178842-2_5_v6_00r_cf2_grigio_chiaro-20141020_132724.jpg

Ustawienie rozrządu próba 1 z 3
178843-2_5_v6_00r_cf2_grigio_chiaro-20140930_125903.jpg

Media:

Początki przygody z alfą, nierówna praca na wolnych obrotach: https://www.youtube.com/watch?v=mA5iS5-pr-c
Nowy wydech: https://www.youtube.com/watch?v=jWqRW5Q14Rs
Wymiana świateł przed i po: https://www.youtube.com/watch?v=dtIGFz9MQzU

Wyposażenie:
- DSP
- zmieniarka
- fotele skórzane , elektryczne (dodane przeze mnie)
- lusterko wsteczne fotochromatyczne (dodane przez mnie)
- roleta tylnej szyby
- czujniki parkowania (dodane przez mnie)
- zintegrowany zestaw głośnomówiący bluetooth.

Załączniki

• 20150807_190354.jpg
    20150807_190354.jpg
    82.8 KB · Wyświetleń: 524
  • 20150807_190417.jpg
    20150807_190417.jpg
    91.5 KB · Wyświetleń: 524
  • 20140811_191657.jpg
    20140811_191657.jpg
    134.7 KB · Wyświetleń: 519
  • 20140818_152704.jpg
    20140818_152704.jpg
    101 KB · Wyświetleń: 529
  • 20140901_125318.jpg
    20140901_125318.jpg
    43.2 KB · Wyświetleń: 514
  • 20141020_132724.jpg
    20141020_132724.jpg
    62.5 KB · Wyświetleń: 521
  • 20140930_125903.jpg
    20140930_125903.jpg
    61.5 KB · Wyświetleń: 506
Ostatnia edycja:
Niesprawny układ zapłonowy (wywalone świece i jedna cewka) :)

- - - Updated - - -

W tej chwili w przygotowaniu:

1. większa przepustnica 80mm + przeróbka kolektora dolotowego wraz z nowym dolotem ze stali nierdzewnej.
2. Drobne poprawki kosmetyczne tj. poprawienie pasowania przodu
3. Nowa mapa silnika (+22 KM) czeka na Flash do sterownika
4. Nowy uchwyt do telefonu nie szpecący wnętrza

wszystkie świece wyglądały tak jak by nie były zmieniane od 2000 r :) Zresztą świec nie wymienia się pojedynczo tylko w komplecie. Po utracie zaufania do ORI NGK platynowych (padły po 10 tyś km.) wstawiłem Denso TT za 60 zł/kpl i będę je wymieniać co 10000 km razem z olejem. Zresztą platyna i tak by długo nie pociągnęła bo zainwestowałem w gaz ;)

wszystkie świece wyglądały tak jak by nie były zmieniane od 2000 r :) Zresztą świec nie wymienia się pojedynczo tylko w komplecie. Po utracie zaufania do ORI NGK platynowych (padły po 10 tyś km.) wstawiłem Denso TT za 60 zł/kpl i będę je wymieniać co 10000 km razem z olejem. Zresztą platyna i tak by długo nie pociągnęła bo zainwestowałem w gaz ;)
Jasna sprawa, że wymienia się komplet ;)

Wysłane z Matrixa

Ładnie :) szczerze to w połowie listy się poddałem :sarcastic: fajnie że to tak szczegółowo prowadzisz daje to pogląd na sprawę. Zwłaszcza dla tych co myślą że kupią 166 za kilka tysięcy i myślą że kilka stówek doprowadzą to do ładu :lol:
A z tą przepustnicą to nie lepiej pójść przynajmniej w fi90 jak np tomek? Między fi 76 a 80 to różnica prawie żadna.
Czemu tak długo czaiłeś się z tematem? Mam nadzieję że temat nie założony przedsprzedażowo :)

Nie mam zamiaru sprzedawać swojej 166, ten samochód nigdy nie będzie na sprzedaż i ma u mnie dożywocie. Zainwestowałem mnóstwo czasu w odbudowę i nauczyłem się praktycznie wszystkiego o mechanice. 90% napraw i odbudowy przeprowadzam własnymi rękami.

Jeśli chodzi o przepustnicę to liczę średnicę wewnętrzną 80 mm vs 66 mm w ORI. Przepustnica jest z VAG 4.2 v8 300 HP, sterownik bosch identyczny jak w ORI nawet wtyczki są takie same, przepustnicę już podłączałem i sprawdzałem - działa w moim aucie i nawet się adaptuje ;) Barany i podstawy od 3.0 założone, większa przepustnica wpadnie niebawem a program już mam zrobiony i plik czeka tylko na flashowanie :D

- - - Updated - - -

W temacie świec Denso to:

[TABLE="width: 300"]
[TR]
[TD="class: table-col-1, width: 97, bgcolor: #F0F0F0, align: right"]Brand:[/TD]
[TD="class: table-col-2, width: 166, bgcolor: #F0F0F0"]Denso[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: table-col-1, bgcolor: #F0F0F0, align: right"]Part Number:[/TD]
[TD="class: table-col-2, bgcolor: #F0F0F0"]267700-7430[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: table-col-1, bgcolor: #F0F0F0, align: right"]No. of Plugs:[/TD]
[TD="class: table-col-2, bgcolor: #F0F0F0"]6[/TD]
[/TR]
[TR]
[TD="class: table-col-1, bgcolor: #F0F0F0, align: right"]Plug Code:[/TD]
[TD="class: table-col-2, bgcolor: #F0F0F0"]K20TT[/TD]
[/TR]
[/TABLE]

Kupowałem w hurtowni bodaj w AutoPart z Poznania (przedstawiciel w Białymstoku).

Chwali się, że dbasz o bellę. Powodzenia !

To kolejny ze zmianą przepustnicy. Kurde, zaczyna się to robić popularne :) to śledzę temat :)

166, ten samochód nigdy nie będzie na sprzedaż i ma u mnie dożywocie
Zobaczymy, może kiedyś tam spotka się takich kilka ostatnich sztuk i pogadamy o czasach świetności tego modelu :D

A ja pozwolę sobie namieszać w sprawie większych przepustnic :D

"stock motor = stock plenum.

on an otherwise stock gta engine, the only reason to go modified intake is to tune it for high rpm (race engine) with a greatly more radical cam set than stock. in this case, i could see the stock plenum being a restriction... as most things in flow, larger means less flow at low rpm range... the stock plenum is likely tuned for road work, with most pull and stoich being near 3-4k rpms...

sticking a fezza TB on a stock plenum will do nothing other than bugger your throttle response.

larger intakes are needed when building monsters like the 3.7l autodelta. Which i guess is another reason for going FI for more power... plenum/TB is eliminated as an issue.

re MAF it sits before the TB and plen, so if your engine is in fact drawing more air, the MAF will see it and fuel accordingly. On a stock GTA engine, i hazard a bigger TB by itself will do little if anything, a bigger plenum might help a little at the top end, and may very badly affect driveability if poorly designed or too large."

Ogólnie to mało w tym prawdy w kontekście silnika GTA, bo tam użyto dokładnie tych samych komponentów co w 2.5 v6 wyłącznie z oszczędności. Ludzie montują do 3.0 i 3.2 większe plenum, HPT i ACL robią nawet karbonowe plenum do 3.0/3.2 o podwyższonej pojemności z mocowaniem na większą przepustnicę. W obiegu są też rurki dolotowe o średnicy 46 mm z karbonu oraz inne tematy. Modyfikacje dolotu działają tylko gdy zrobi się po nich remap.

Nawet 2.5 v6 jest ograniczone przez dolot i najlepsza modyfikacja za rozsądną kasę do tego silnika to właśnie zamontowanie baranów wraz z podstawami od 3.0 oraz remap, temat jest dobr ze opracowany przez suadra tuning NL : http://www.squadra-tuning.nl/autos/categorie/210/auto/125.html 2.5 v6 CF2 po takich modach wypluwa 211 km i 242 nm, przy zmianie przepustnicy jest 217 km i 255 nm, robił to np. Ariel w swojej 156 SW.

Update: wymiana skrzynki ma się już ku końcowi.

tak wygląda zmielony "satelit" w dyfrze V6:
179091-2_5_v6_00r_cf2_grigio_chiaro-img_20150922_111300.jpg

Na szczęście mam już skrzynkę z gwarancją, po przeglądzie z nowymi uszczelniaczami i po wymianie łożysk:
179092-2_5_v6_00r_cf2_grigio_chiaro-img_20150916_090602.jpg

Przy okazji wyszło, że moje niezniszczalne, pancerne, nieugięte i tytanowe koło dwumasowe rozleciało się w drobny mak. Dla potomności wrzucam filmik, ma ogromne luzy w obu płaszczyznach:

Dwumas w idealnym stanie też już mam, oczywiście od 2.5 v6 żeby zachować wyważenie wału, jutro montowanie kompletu wraz z nowym łożyskiem oporowym. Mam cały nowy Kit Valeo (tarcza, docisk i łożysko, montowany miesiąc temu) ale łożysko i tak wstawię nowe bo tamte się trochę rozjechało po akcji z dwumasem. Nawet obudowie skrzynki się dostało i docisk lekko zaznaczył swoje miejsce w obudowie skrzynki. Z ciekawostek dodam jeszcze, że nie było słychać ani czuć stuków podczas ruszania, jazdy oraz operowania skrzynią. Nie wiem po co w 166 jest dwumas skoro totalnie rozklekotany czy nowy nie daje żadnej odczuwalnej różnicy w działaniu układu napędowego.

Załączniki

• IMG_20150922_111300.jpg
    IMG_20150922_111300.jpg
    107.5 KB · Wyświetleń: 225
  • IMG_20150916_090602.jpg
    IMG_20150916_090602.jpg
    134.1 KB · Wyświetleń: 228
Ostatnia edycja:
To widzę, że mnie ominęły mody podobne do moich :)
Przepustnicę masz z A8?
Ktoś ostatnio pisał (Zeb?) że musi wtyczkę przerabiać w sensie zamiany pinów chyba, bo niby pasuje, ale dwa piny są odwrotnie... a on też chyba z Audi ma.

Nie mogę się doczekać efektu końcowego ;)

Przepustnica to VAG, występowała w Phaetonie, Touaregu , A8, A6 w silnikach v8 4.2. Pasuje plug and play nie musiałem nic zmieniać. Co do samych przepustnic to na AlfaOwner królują przepustnice od Ferrari V8 - czyt silniki z rodziny Ferrari 136 (to pokrewne jednostki). Cena zaporowa bo to od Ferrari ale to i tak wciąż jest Bosch :D

W tej chwili zastanawiam się co zrobić z przepływką bo ona jest u mnie wąskim gardłem i wypadało by to jakoś rozwiązać. Po pierwsze muszę zastanowić się nad zwiększeniem średnicy jej obudowy, oraz nad odczytami.

Jak zwiększę średnicę obudowy to do silnika wpadnie trochę więcej powietrza, ale przepływomierz tego nie odczuje bo blaszka która się w nim chłodzi będzie chłodzona z taką samą siłą. Trzeba modyfikować mapę i ręcznie zwiększać odczyty z przepływomierza. Tak żeby mieszanka się zgadzała, bo sonda lambda mi nie wyreguluje w takim zakresie.

Muszę znaleźć i dopisać do sterownika mapy blok odpowiadający za przepływomierz tak aby zawyżyć jego odczyt o % wartości realnego zwiększenia przepływu powietrza wynikający z większego przekroju układu dolotowego. W tej chwili żaden sterownik, który mam nie opisuje tego bloku bo to nie jest standardowa modyfikacja w busso.

Samochód złożony do kupy. Układ napędowy działa jak nowy, aż nie chce się wychodzić z Auta.

Jak zwiększę średnicę obudowy to do silnika wpadnie trochę więcej powietrza, ale przepływomierz tego nie odczuje bo blaszka która się w nim chłodzi będzie chłodzona z taką samą siłą.

Czyli jak u mnie został ori przepływomierz, to pokaże zwiększony pobór powietrza, bo musi ono po prostu szybciej przepływać, tak?

Właśnie ciekawe Tomek czy teraz zarejestrujesz większy przepływ na wolnych obrotach.

zarejestrujesz taki sam albo mniejszy przepływ, jeśli modzić średnicę dolotu to tylko na całej jego długości. Mniejsza średnica korpusu przepływomierza ogranicza maksymalny przepływ.

Silnik jest urządzeniem które ma skończony max. poziom odbioru powietrza. Jeśli zwiększysz średnicę rury która dostarcza powietrze zwiększysz jego ilość które max. może zassać silnik. Tylko że przepływomierz o tym nie wie. Przepływomierz i sterownik odczytuje masę powietrza na podstawie temp. płytki w przepływomierzu. Zwiększenie średnicy dolotu nie spowoduje tego, że ta płytka będzie zimniejsza. Wręcz przeciwnie , może sprawić że płytka będzie bardziej gorąca bo powietrze wpadnie z mniejszą prędkością do chwytu wkładki przepływomierza. Jeśli zwiększasz średnicę dolotu na całej jego długości to potrzebny jest remap.

Sama operacja zmiany dolotu i remap nie mają sensu bez efektu. Silnik musi pracować lepiej w całym zakresie obrotów. O ile w przypadku 2.5 v6 nie spodziewam się dużych przyrostów to już w 3.0 ma to sens.

Japońskie ASSO robi dolot do 2.5 v6, kawałek rurki z karbonu pomiędzy ORI przepływką a ORI przepustnicą który daje +6 HP na dyno bez remapu. Oznacza to, że silnik 2.5 v6 ma niezoptymalizowany dolot i, że rezonator dolotowy służy wyłącznie wyciszeniu szumów powietrza a nie zwiększeniu osiągów. Zwiększenie średnicy dolotu na całej długości + remap da ciut lepszy efekt niż kawałek karbonowej rurki z Japonii przy wielokrotnie niższej cenie. W przypadku 3.0 v6 uzysk będzie większy bo ten silnik jest trochę dławiony przez standaryzację cześci w całej gamie busso, nie wspominając nawet o 3.2 v6.

- - - Updated - - -

Tak w ogóle gdyby ktoś był zainteresowany tym jak robi się poważne mody w alfie to zapraszam tu: https://www.facebook.com/HighPower-Racing-海堡汽車-your-carwe-care-191126750924761/timeline/

To jest ich firmowe auto i pierwsza torowa 166 jaką widziałem :D
attachment.php

Tylko nie wszyscy mają fuckbuka....
No ciekaw jestem jak będą wasze fury latać :D mam nadzieję że tomek ogarnie temat do przyszłorocznego zlotu :D

Amortyzatory
Powrót