2.4 JTD dziwne odgłosy z silnika

• Autor wątku Autor wątku Sparco123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sparco123

Guest
Witam,
W mojej alfie problemem jest dziwny odgłos (brzęczenie) dochodzące z silnika od strony paska rozrządu. Na zimnym silniku odgłos jest prawie bez zarzutów ale wraz z nagrzewaniem się silnika hałas się nasila. Mechanik poradził mi wymianę pompy wtryskową, powiedział również że regeneracja pompy nie ma sensu (szybko się psuje) lepiej kupić używaną. Kupiłem więc pompę i zaniosłem do warsztatu. Po wymianie nic się nie zmieniło, a mechanik skasował mnie na 350zł za wymianę i kazał przyjechać kiedy indziej bo to chyba jednak rolka napinacza paska rozrządu. Powiedział też że pasek jest w złym stanie i przydało by się go wymienić, problem w tym że pasek rolki i pompę wody wymieniałem ok 12 000km temu i nie wpłynęło to na już obecny wtedy hałas.
Czy ktoś wie co to może być??? Na pewno nie jest to nic związanego z paskiem wieloklinowym (zdejmowałem go i nic się nie zmieniło).Dodam jeszcze że sam widziałem inną alfę 2.4 jtd brzęczącą podobnie a i mój znajomy też mówił że taką widział.

Z góry dzięki
Pozdrawiam

Musiałbyś lepiej określić to "brzęczenie" np nagrać.

Bo przykładowo u mnie w 2.4 JTD jest także dziwny odgłos (nazwalbym to brzęczeniem) ale takim bardzoooo lekkim i jak mi to mówiono jest to poprostu odgłos wspomagania kierownicy ;>

Może ktoś będzie wiedział o co chodzi ale na moje oko każdy tylko będzie wysuwal domysły... a najlepiej będzie umówić się z kimś (1-2 auta) innym co ma takowy model auta... i porównać. Chociażby Ja bym tak zrobił, bo jechanie z tym do mechanika to wydawanie kasy w błoto... według nich to by najchętniej cały silnik wymienili wiadomo... muszą na czymś trzepać kasę ... to najlepiej na metodach "prób i błędów" gdzie tracisz tylko Ty.

witam!
ja mam taki sam problem jak Sparco123. W paru tematach przeczytalem, że w tych silnikach lubi halasować pompa oleju. Wolalbym się upewnić tylko nie wiem jak:) wiadomo koszty

Ostatnia edycja:
witam, łancuszek pomy oleju lubi pohalasowac::) zwlaszcza po rozgrzaniu. mam podobnie u siebie ale po zrzuceniu paska urzadzen... jest cisza musze sprawdzic rolki:(

"witam, łancuszek pomy oleju lubi pohalasowac: zwlaszcza po rozgrzaniu. mam podobnie u siebie ale po zrzuceniu paska urzadzen... jest cisza musze sprawdzic rolki"

Ten dźwięk mógł by wskazywać na to że to jakiś łańcuszek, tak jak i to że na zimnym silniku nic się nie dzieje

Trzeba będzie spróbować

Sprawdź rolki paska urządzeń pomocniczych - zatarta rolka daje metaliczny dźwięk.

Witam
Jezeli odglos pojawia sie po nagrzaniu sie silnika , to na 99% jest to pompa oleju.
Mam to u siebie , czeka mnie wymiana pompy.

Miałem to samo u siebie - jak się nagrzał to coś dzwoniło. Mechnicy którzy to słyszeli stawiali kolejno na : zawór, coś z paskiem lub rolką, koło na wale, "coś " w skrzyni korbowej. Pasek rolki i koło zmieniłem bo czas na nie było ale to nie pomogło. Wymieniłem pompę oleju ( komplet z łańcuszkiem ) i nastała cisza. Ale wymiana jest dość ciężka bo pompa oleju to jedna całość z ty deklem który znajduje się za rozrządem i razem z podstawą filtra oleju. Poza tym ten łańcuszek napędza jeszcze wałek wyrównoważający a tam nie ma żadnych znaków jak to ustawić - jest jeden na łańcuszku który do niczego nie pasuje trzeba naprawdę gościa aby to ustawić.

U mnie też jest taki metaliczny dźwięk. Słyszałem, że to może być też wina sprężarki od klimatyzacji a dokładnie jej łożysk. Nie wiem ile w tym prawdy bo jak narazie nie zajmowałem się tym problemem.

wałek

ja odnosnie tego tematu u mnie nic nie brzeczy tylko olej mi lał oj po rozkreceniu pompy okazalo sie ze wogole nie mam walka wyrownowazajacego czy cos zlego mzoe sie stac w silniku? ?? mam alfe 2,4 jtd z 2000roku

wtam. u mnie jest też dziwne brzęczenie, z tego co sie dowiadywalem to jest to łańcuszek na pompie oleju (niestety trzeba wymieniać całą pompę ok. 750zł ;/ ). Ostatnio poszła mi popma paliwa i trafiłem do gościa który sidzi troche w alfach i powiedział mi na początku że to pompa, ale kiedy mu ją zostawiłem doszedł do mniosku że to rolka na pasku micro. Nie zagłębiam się w to narazie bo i tak coś mi siadło i bella nie odpala :( ale mniejsza z tym, sprawdź rolki na pasku micro.

W moim 2,4 JTD w zasadzie klekotanie nasilało się z dnia na dzień po 2 tygodniach funia poszła w ręce znajomego mechanika bo mi spokoju nie dawał ten hałas. Okazało się że pompa oleju klekocze, nowa 720zł i nastała cisza. Przy okazji rozrząd nowy przy jednej robocie.

Pozdro
Dugi

ja odnosnie tego tematu u mnie nic nie brzeczy tylko olej mi lał oj po rozkreceniu pompy okazalo sie ze wogole nie mam walka wyrownowazajacego czy cos zlego mzoe sie stac w silniku? ?? mam alfe 2,4 jtd z 2000roku

Masz 140 koni? Czyli silnik ten podobno już nie jest wyposażony w ten wałek. tak wyczytałem na forum w innym temacie.

Amortyzatory
Powrót