[155] 2.0 v8 na 2.5 v6

alfapier

Nowy
Auto
ALFA ROMEO 155 2.0ts 8v swap na 2.5 V6
I tu pytania:
1) czy duzo roboty przy tym jest ?
2)czy wiazka elektryczna moze zostac ?
3)czy polosie beda pasowaly ?
4)w sumie co trzeba zmienic ?

I tu pytania:
1) czy duzo roboty przy tym jest ?
2)czy wiazka elektryczna moze zostac ?
3)czy polosie beda pasowaly ?
4)w sumie co trzeba zmienic ?
Wiązka do wymiany razem ze sterownikami silnika
Zwrotnicę, maglownica, drążki kierownicze razem z końcówkami, tarcze hamulcowe razem z zaciskami sprężyny przedniego zawieszenia

a czy ta wiazka jest oddzielnie tzn tylko od sterownika do komory silnika czy gdzies jeszcze

Tak to jest jedna wiązka od komputera silnika do samego silnika i nawet mam taką w szpargałach

Dlatego bo mają inne drążki kierownicze 14mm a w TS ach mają 12mm choć w 2litrówce 16V mogą już być 14mm

Można zmienić same drążki kierownicze, a przekładnie zostawić.
Skrzynia biegów pewnie też będzie miała inne przełożenia, nie wiem jakie mają wybieranie obie skrzynie czy na linki czy na cięgna. Instalacja elektryczna łączy się z silnikową chyba 3 lub 4 wtyczkami też mogą być różne.

mam cala alfe tylko trzeba zdemontowac caly osprzet i niewiem od czego zaczac ( silnik juz byl na zewnatrz )

Można zmienić same drążki kierownicze, a przekładnie zostawić.
Skrzynia biegów pewnie też będzie miała inne przełożenia, nie wiem jakie mają wybieranie obie skrzynie czy na linki czy na cięgna. Instalacja elektryczna łączy się z silnikową chyba 3 lub 4 wtyczkami też mogą być różne.
No wymieniając silnik 4R na V6 zapewne skrzynia też będzie do wymiany

Najlepiej mieć całą V6 rozbitą lub zgnitą do przekładki bo jak masz sam silnik to pózniej dokupić resztę gratów będziesz miał ciężko.

Właściwie cały przód by się przydał.Skrzynia,półosie,zwrotnice,amortyzatory.

Jedno słowo i masz całą V6 na przekładkę z dobrym silnikiem za 3 kawałki

czyli jak odlacze wiazke od kompa to nie powinno mi duzo czasu zajac przeciagniecie jej do komory silnika i juz by bylo z gorki . NA ile to czasu gdzies tak zajecie ; 2 tygodnie moze wiecej ?

---------- Post added at 21:42 ---------- Previous post was at 21:40 ----------

jak juz mowilem ;mam cala alfe tylko trzeba zdemontowac caly osprzet i niewiem od czego zaczac ( silnik juz byl na zewnatrz )

Jak masz drugą 155 V6 w całości to jest bez problemu bo masz wzór i wszystkie potrzebne klamoty. We własnym garażu z pomocą kolegi zrobisz przekładkę spokojnie w 2 tygodnie robiąc po pracy

to by bylo super ( pod warunkiem ze silnik zyje )mowie dlatego bo silnik byl na wierzchu i jakos niemam pewnosci no ale jak zamontuje i bedzie dzialal to wtedy bedzie zabawka ( chyba ) :)

czy moglby ktos zrobic pare fotek v6 jak to wyglada z gory co do czego

Amortyzatory
Powrót