[GT] 2.0 JTS, 2004 r. - vtvs

• Autor wątku Autor wątku vtvs
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Co do dymku, to u mnie nie tylko z rana. Kolega za mną ostatnio jechał i mówił, że coś się ze mną unosi. Ale oleju nie ubywa... więc nie wiem czy jest okej czy jednak coś się tam dzieje. Jeśli chodzi o nierówną pracę silnika to u mnie też czasem się pojawia na biegu jałowym. I po odpaleniu silnika potrafi czasem coś wyskoczyć. Check wyskakiwał ale po wymianie cewki nie ma z tym problemu już. Ile za takie czyszczenie głowicy się płaci ?

no w granicach 3 tys, wyjdzie czyszczenie głowicy
-kompletny czyszczenie głowicy+planowanie
-rozrząd
-oleje,filtry
-płyn chłodniczy
-uszczelka głowicy,pokrywy zaworów
-robocizna
coś pominąłem:)???

Ile za takie czyszczenie głowicy się płaci ?

1. Kompletny czyszczenie głowicy + planowanie + docieranie gniazd zaworowych + docieranie zaworów + wymiana uszczelniaczy.
2. Wymiana kompletu rozrządu z pompą wody.
3. Olej + płyn chłodniczy + filtry
4. Zestaw uszczelek głowicy
5. robocizna

Całość 2500 pln

W przypadku nadmiernego poboru oleju sprawdzenie tłoków, ewentualna wymiana pierścieni tłokowych - 800 - 1000 pln.

Dzięki za odpowiedz. Czyli samo czyszczenie wiąże się dodatkowo z wymiana filtrów, oleju, rozrząd itp ?
Pytanie może banalne ale jeśli chodzi o mechanikę to nie jestem mistrzem:) Pzdr

Niedawno stuknęło mi 11 000 km od zakupu. Za dużo ostatnio się nie działo, ale byłem w tym tygodniu na przeglądzie, tym razem w AJS Service w Warszawie. Olej został wymieniony na Mobil 10W40. Niepokoiły mnie stuki w zawieszeniu, ale okazało się, że to urwany uchwyt od tłumika i zostało to naprawione. Sprzęgło zbliża się do wymiany - łapie już bardziej na górze niż w połowie. Do tego lewa tylna tarcza hamulcowa jest zniszczona, ale to chyba załatwię już za jednym razem ze sprzęgłem.

Podpięli się też komputerem i wg pana z serwisu prawdziwy przebieg samochodu to 190 000, czyli 50 000 więcej niż na liczniku. Spodziewałem się przekręconego licznika, ale szczerze byłem zaskoczony, że tylko 50 000. :D Co ciekawe, serwis Twardowski nie potrafił podać mi realnego przebiegu.

Ostatnia edycja:
Ten olej to Twój wybór czy serwisu ?

Propozycja serwisu, którą zaakceptowałem.

Zdradzicie więcej szczegółów czemu to zły pomysł? Czym grozi zalanie tego silnika tym olejem?

Bo JTS nagary produkuje z oleju który nie jest czystym syntetykiem dobrej jakości. Choć i tak myślisz o czyszczeniu głowicy , ale po co ją bardziej psuć. A Mobil (nie "1") takim nie jest (syntetykiem dobrej jakości) , to półsyntetyk.
Poczytaj o olejach do silników z bezpośrednim wtryskiem i ich roli w oblepianiu kanałów zaworów.
No i lepkość 10W40 to tak średnio, lepiej 5W40 - lepiej silnikowi gdy najbardziej w d. dostaje czyli przy każdym rozruchu i zanim osiągnie te powiedzmy 90st C. A to naprawdę trwa znacznie dłużej niż osiągnie tą temp. woda na wskaźniku. Znacznie (ze 2-3 razy tyle tak z grubsza).
Nie pamiętam co instrukcja mówi.

Tak czy siak, podważa taki wybór mocno zaufanie do tego serwisu.

Co wg Was jest lepsze w obecnej sytuacji? Wymienić nowo wlany olej na prawidłowy, czy przejeździć te 10 000 km i wtedy zrobić wymianę?

Sam nie wiem, pewnie ze trochę bym pojeździł i przy okazji najbliższej roboty czegokolwiek poprosił o wymianę oleju też. A może wykorzystać to że niedugo olej zlejesz i przepłukać silnik przy okazji Archoilem 2300 ? :
http://archoil.pl/wp-content/uploads/2015/12/AR2300-PL.pdf
(sam nie stosowałem, więcej się o tym dodatku dowiesz na forum w dziale http://www.forum.alfaholicy.org/for..._olej_lejecie_polecacie_-876.html#post1846388
a w szczególności u kolegi @wlszkow
(posłuchałbym też jego rad co do oleju do JTS'a - może coś ze Specola poleci to byś kosztów nie generował dużych bo tanie są )

Jaki olej w takim razie polecacie? Wg komputera w samochodzie jest zalecany chyba Selenia 10W40. Warto kupować Selenię?

Ja lałem 10w60 shella ultra racing pełny syntetyk i efekt taki że pożegnałem się z silnikiem, 3 lata go lałem więc może to przypadek i zbieg okoliczności ale wole napisać;]

Trin no nie pisz takich rzeczy, trzeba było pompę oleju wyciągnąć z silnika rozwalonego przede wszystkim ! wiem że nie miałeś głowy wtedy do tego, rozumiem, ale teraz nie pisz nie mając tak podstawowych danych czy nie rozleciała się ona (bo wygląda na to że to słaby punkt TSów generujący wszystkie ich problemy późniejsze) oraz jaki był poziom oleju - że to wina jakiegoś tam konkretnego oleju. Bo tak powstają mity różne.

vtvs - edytuję bo to JTS to ja nie wiem, co instrukcja podaje lub zobacz w dziale "jaki olej temat rzeka".

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót