• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] 2.0 jtdm traci moc

Auto
159 2.0jtdm 2010
Witam
Podczas jazdy auto traci moc. obr/min max 2000. doładowanie 0,4 bar. Nie wyskakują żadne błędy. Dzieje się to po lub w trakcie szybkiej jazdy, nagle traci moc. Wtedy zatrzymuje się gaszę silnik, odpalam i wszystko wraca do normy. Brak DPF, testowałem EGR on/off komputerowo brak zmian jedynie zaczął trochę kopcić po wyrzuceniu. Czujnik ciśnienia doładowania dobry.

Może ktoś nie poprawnie usnol egr i dpf tzn cała tablica bledow usunięta przez to brak błędów w ecu.

Moim zdaniem przycina ci się geometria turbiny.

Myślę podobnie jak megalanca, że to klasyka z zacinaniem się geometrii. Przerabiałem w innych autach z dieslami.

Geometria lub overboost

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Turbinę oddałem do regeneracji z powodu pourywanych kilku klapek jednak nic to nie dało, auto dalej traci moc jedynie co to przestała gwizdać IMG-0270.jpg
Czy po regeneracji w dalszym ciągu może to być geometria ?

Zależy jak zregenerowana, jeśli po regeneracji jest to samo co przed to obstawiam kwestie elektroniki. Czujnik doładowania lub overboost

Wysłane z mojego P2 przy użyciu Tapatalka

Nie zastanowiło cię co takiego wpadło do turbo, że pourywało kawałki łopatek turbiny? może uszkodzenie turbo to jeden ze skutków, a nie przyczyna problemu. przy okazji jak już urwało te kawałki łopatek to gdzie one poleciały?

Wydaje mi się że winna była uszczelka IMG-0271.jpg

Załączniki

• IMG-0269.jpg
    IMG-0269.jpg
    77.2 KB · Wyświetleń: 33
to jest chyba uszczelka na turbo z rury dolotowej. U mnie tez była źle założona i podwinieta i na dodatek niedokręcona! Przy zakładaniu warto najpierw założyc uszczelkę na turbosprężarką, a potem rurę dolotwą powietrza. U mnie ktos pewnie próbował założyc rurę z uszczelką na raz...

to jest chyba uszczelka na turbo z rury dolotowej. U mnie tez była źle założona i podwinieta i na dodatek niedokręcona! Przy zakładaniu warto najpierw założyc uszczelkę na turbosprężarką, a potem rurę dolotwą powietrza. U mnie ktos pewnie próbował założyc rurę z uszczelką na raz...

Tak to ta

Zagadka rozwiązana, padło na czujnik temperatury spalin dpf. Błędu nie pokazywało bo dpf usunięty. Po jeździe z podpiętym MESem dało się to stwierdzić. Wystarczyło rozpiąć kostkę i jeździ jak należy

Amortyzatory
Powrót