[156] 2.0 20v Turbo by Teddy

Nie byłbym sobą jakbym sobie nowego czegoś nie wymyślił :D Będzie Dashboard EMU na androidzie ! :D No i oczywiście cały inny bajzel jaki się z androidem w wozie wiąże ;)
Pokaż załącznik 207003

A tak ludzkim językiem ? bo niektórzy tu to hamulce zmienią, ale nie za bardzo więcej :)
Czyli - zamiast komputera silnika będzie EMU ecumaster (tzw standalone?) sterował nim i wszystkim ? i z niego dane na tym ekranie ?
I dlaczego tak , co z oryg komputerem nie tak jest ?
(poza tym że fajne rzeczy wyświetla :) )

stare ECU są strasznie upierdliwe w modyfikacjach...czegokolwiek
a na emu zrobisz łatwo "prawie" wszystko, i jeszcze wyswietlic sobie mozesz :)
w takiej jeszcze starszej np 155 motronik jest tak drętwy że chcąc zmienć mapę musisz programować epromy i podmieniać w ECU, bardzo elastyczne rozwiązanie :D
pozatym nie mozesz zmienic breakpointów, ustawic procedury startowej czy porządnych funkcji zabezpieczających silnik... ze o ALS nie wspomnę.

w

stare ECU są strasznie upierdliwe w modyfikacjach...czegokolwiek
a na emu zrobisz łatwo "prawie" wszystko, i jeszcze wyswietlic sobie mozesz :)
w takiej jeszcze starszej np 155 motronik jest tak drętwy że chcąc zmienć mapę musisz programować epromy i podmieniać w ECU, bardzo elastyczne rozwiązanie :D
pozatym nie mozesz zmienic breakpointów, ustawic procedury startowej czy porządnych funkcji zabezpieczających silnik... ze o ALS nie wspomnę.

w

Standalone EMU siedzi u mnie od zeszłego roku. Ori komp wystarcza do pewnego momentu a potem jest sporo problemów, kończy się zakres przepływki, problemy z autodaptacją, problem z kontrolerem doładowania i trzeba dopinać świnkę. Tak miałem przez chwilę i szlak mnie trafiał :) EMU daje swobodę doboru klocków (jakiekolwiek wtryski ,cewki czy wtrysk wody/,metanolu i co tam jeszcze wymyśle da się ogarnąć)
Dashboard niebył nigdy planowany :D ale z racji zakupienia deski w skórze poliftowej muszę wstawić nowy nawiew centralny z Infocenter a że nie chce miec nie wykorzystanej dziury to pomyslałem że będzie fajnie - jak się spiszę i będzie widoczny odpowiednio, wyrzucę zegary ze słupka i wszystko wepnę w EMU. Co do starych motroników prawda nowe to trochę już inna bajka i dają podobne możliwości jak Stand Alone jest już nawet paru magików w Polsce co Audikowskie motroniki zapinają w inne wozy :)
Tak wyglądaja zrzuty z EMU Dash - trochę cukierkowo ale podoba mi się
.unnamed1.jpgunnamed.png
Można też bez problemu użyć VEMS'a
triggerframe-landscape-screen-04.pngtriggerframe-landscape-screen-01.png
Więc w zasadzie do wyboru do koloru.
Nie wspomne o wszystkich innych dogodnościach jak Race Droid chociażby czy rejestrator jazdy (kamera po USB da się podpiąć) etc.

Ostatnia edycja:
Ahaaa... ...nic nie rozumiem :)
(tzn coś tam tak, ale nie wiedziałbym co zrobić z tymi wskazaniami wszystkimi :) a już na pewno rozbiłbym się usiłując zgadnąć co do mnie mówi lambda cośtam czy czemu wyświetlacz pokazuje moje skorygowane EGO :) - ego corrected na jednym ze zdjęć := )
Ja mam w pucharówce tą świnkę - DET3, tak w zasadzie to nie wiem co robi, ale coś robi bo jak nie kontaktowało gniazdko to gasł silnik ;) Wiem że może mieć dwa programy - np. jak daję do lakiernika żeby nie butował i nie przekroczy np. 3,5 tys obrotów na tym drugim . To może być przydatne :)

Im mniej komplikacji tym lepiej, choć temp oleju to by się mi też przydała.
No domyślam się , że przy turbo to więcej parametrów trzeba znać i wiedzieć co się z nimi dzieje. No ale turbo samo w sobie to komplikacja już.

Jedyne co mi do głowy przychodzi na co Ci świnka w seryjnym silniku to eliminacja przepływomierza :D może ktoś miał dość falowania etc. I tak zrobił. Konwersja MAF-MAP. I dlatego mogło by nie działać po odpieciu.
Ekrany oczywiście konfigurowalne :D i ego kontrolować nie potrzebuję. Ja napewno AFR(stosunek powietrza do paliwa) EGT (temp spalin) bo do tego nie mam zegarków w aucie, muszę zbadać jak działają ostrzeżenia z takiego tabletu o przekroczeniu wartości. W tej chwili piszczą mi zegarki - olej jak ciśnienie spada poniżej zadanego czy jak przekroczę temp oleju. Wiec przydatna rzecz. Z drugiej strony zegary w słupku mocno irytują nocą bo nie mają regulacji jasności podświetlenia i jakby ten EMU Dash działał jak powinien to mógłbym z nich zrezygnować.

Jedyne co mi do głowy przychodzi na co Ci świnka w seryjnym silniku to eliminacja przepływomierza :D może ktoś miał dość falowania etc. I tak zrobił. Konwersja MAF-MAP. I dlatego mogło by nie działać po odpieciu.
Ekrany oczywiście konfigurowalne :D i ego kontrolować nie potrzebuję. Ja napewno AFR(stosunek powietrza do paliwa) EGT (temp spalin) bo do tego nie mam zegarków w aucie, muszę zbadać jak działają ostrzeżenia z takiego tabletu o przekroczeniu wartości. W tej chwili piszczą mi zegarki - olej jak ciśnienie spada poniżej zadanego czy jak przekroczę temp oleju. Wiec przydatna rzecz. Z drugiej strony zegary w słupku mocno irytują nocą bo nie mają regulacji jasności podświetlenia i jakby ten EMU Dash działał jak powinien to mógłbym z nich zrezygnować.

No to fajne te alarmy, ważne żeby czujniki były porządne, żeby cudów nie wskazywały.

A u mnie ta świnka przy programowani się pojawiła (coś tam w programie do zapobieżenia spalania stukowego żeby się półki tłoków nie łamały czy coś). Falowanie na niskich obrotach faktycznie przedtem było.

W końcu dziś wyjechałem od Td wóz byl uziemiony.Nie założony tylko dashboard bo infocenter jaki kupiłem okazal byc się sklejony i po otwarciu rozpadł sie a sam telefon po 2 dniach przestał reagować na ladowanie. Padla bateria pojechał do wymiany ale pierwsze przymiarki sa obuecujace. Deska do czyszczenia i do zakonserwowania. A całe auto do wymycia ale już na więcej dziś nie miałem sił.

330.jpg
331.jpg
332.jpg

Wysłane z mojego XT1580 przy użyciu Tapatalka

Ostatnia edycja:
No, to teraz akcja obszywania boczków drzwi bo trochę się gryzą ?
Pewnie niemało gimnastyki z demontażem i montażem deski jest , wyobrażam sobie...oj.

No, to teraz akcja obszywania boczków drzwi bo trochę się gryzą ?
Pewnie niemało gimnastyki z demontażem i montażem deski jest , wyobrażam sobie...oj.
Boczki mają skórę w kolorze deski. Szaro czarne Gta. Muszę przemyśleć czy tak nie zostawic.

A, że te boczki skórzane są w kolorze skóry na desce ? to rozumiem. No to nie wiem. Tzn wiem :) - zrób temu autu wakacje od modyfikacji, przeróbek i poprawek, ona na pewno chce jeździć ! :)

Jeździłbym :D
Pozdro z tą wymianą deski :P Wyciąganie bebechów to bardzo "przyjemne zajęcie.

Lepiej :) ??
344.jpg
345.jpg
346.jpg
347.jpg

Emu jeszcze nie na miejscu nadal grzebie w kablach :)

Świetny wózek ;) deska w skórzę to coś naprawdę zajebistego. Do dzisiaj pamiętam dzwięk silnika z próby pobicia rekordu guinessa ;)

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Telefon powrócił z serwisu działamy dalej :) rozbieramy go lutujemy przycisk do wlaczania( nie mogę poradzić sobie ze skryptem odpalajacym androida po podłączeniu ładowarki.
350.jpg
351.jpg

nie mogę poradzić sobie ze skryptem odpalajacym androida po podłączeniu ładowarki.
też walczyłem z tym. musisz wejść w system android jako programista i kody powpisywać. Zresetujesz go i wtedy po zapłonie, czy podłączeniu zasilania, on sam się włączy a po odcięciu zasilania wyłączy.

Oczywiście bez grzebania w systemie, możesz zainstalowac program wyłączajacy tel po odcięciu zasilania. Ale z właczaniem jest gorzej.

Amortyzatory
Powrót