• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[Giulietta] 2.0 170 km

Wpadł komplecik zakrętek na wentylki [emoji33]
620.jpg
621.jpg
622.jpg

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

Kurde, zazdro straszne tego wypadu :< zabawa nie z tej ziemi, a na takim torze to już w ogóle.

W Polsce masz tez do dyspozycji coraz więcej torów i świetnych instruktorów do dyspozycji.

Siema wtrące się do tematu jazdy po Zandvort. Akurat jechałem z prawej strony i wrażenia bomba. Tor jeden z najsłynniejszych na świecie z taka historia ze nie dało się tam nie zajrzeć. Co do torów w naszym pięknym kraju zgodzę się bo jest ich trochę, ale z naszej strony nie mamy zbytnio do nich dostępu mieszkając tu gdzie mieszkamy. Pozdrawiam i polecam każdemu zdobyć takie doświadczenie.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Witam,

Oczywiście gdy tylko będzie tylko taka możliwość również odwiedzimy tory w Polsce, mam tylko nadzieje że będzie to po przeróbce zawieszenia i ukł. hamulcowego :)

poniżej obiecany filmik z pierwszego przejazdu:

https://youtu.be/_fwq0nCcErI

CV powoli się uzupełnia ;)

W sobotę będę na torze​ Pixers Ring na rozpoczęcie wakacji ;) jeśli ktoś z okolic to można się zgadać na mały spocik, chociaż z miejscem tam może być ciężko w ten dzień ;) tak czy inaczej zapraszam wszystkich zmotoryzowanych
277.jpg

Wysłane z mojego S60 przy użyciu Tapatalka

Czas odgrzebać kotleta... Do auta wpadły nowe felgi Tomason TN16 w rozmiarze 18" oraz na przód Michelin Pilot Sport 4 a na tył jakieś śmieszne Falkeny, mniejsza z tym, felgi pięknie się prezentują przez co od razu widać za duża szpare nad kołem i aż prosi się o obniżenie Julki o jakieś 3-4 cm. Od razu nie zastanawiając się nałożona została powłoka ceramiczna.

17" będą służyć wiernie podczas zimy

242.jpg
243.jpg
244.jpg
245.jpg
246.jpg
247.jpg
248.jpg
249.jpg

Wysłane z mojego EML-L29 przy użyciu Tapatalka

Fajnie wygląda :D - lubię te felgi. Ale źle je wspominam straszne kowadła wyjątkowo ciężkie odlewy, za to mocne zniosły bez zająknięcia moje ich męczenie.
Pssst. Kiedy jesteś w Legnicy zrobimy jakiegoś spota ?

Ten falken 914 śmiem twierdzić może być nawet lepszy od michała - wiem bo miałem jedne i mam drugie :D

Ten falken 914 śmiem twierdzić może być nawet lepszy od michała - wiem bo miałem jedne i mam drugie :D
Lepszy Falken niż Michelin w czym? Objeździłem masę opon i teraz mam Micheliny i nigdy nie przypuszczałem, że drogowa opona może być tak dobra. Co potwierdzają wszystkie testy.

Od 15 Lipca jestem w Legnicy przez 3 tygodnie, oczywiście przeplatane jazdami i egzaminem na prawko oraz różnymi wypadami jak to urlop ale coś się wymyśli [emoji14]

Co do Falkenów to raczej nigdy się nie przekonam jakie tak naprawdę są bo wylądowały na tyle i raczej tam zostaną do momentu aż je wykończe, wziąłem je tylko dlatego że były tanie i potrzebowałem 18" [emoji14]

Niedawno przyszły nowe sprężyny obniżające Eibach'a Pro Kit, niedługo montaż to dodam coś więcej.

420.jpg
421.jpg

Ostatnia edycja:
Fajnie wygląda :D - lubię te felgi. Ale źle je wspominam straszne kowadła wyjątkowo ciężkie odlewy, za to mocne zniosły bez zająknięcia moje ich męczenie.
Pssst. Kiedy jesteś w Legnicy zrobimy jakiegoś spota ?
2 kg więcej wypada na jedno koło 18" (opona+felga) w porównaniu z poprzednimi w ori 17", jak to mówią masa wrogiem przyspieszenia - teraz będę musiał schudnąć 8 kg :D

W sumie jedna felga 18" z opona to 22 kg,
Sama felge też wazylem ale zapodzialem gdzieś kartkę, z tego co pamiętam to jedna ważyła 12 albo 13 kg

Obawiam się, że będziesz musiał schudnąć o wiele więcej niż 8 kg:)
Wzrost masy nieamortyzowanej o 1 kg, to tak jak wzrost amortyzowanej bodajże jak się nie mylę jakieś 4 kg :(

Lepszy Falken niż Michelin w czym? Objeździłem masę opon i teraz mam Micheliny i nigdy nie przypuszczałem, że drogowa opona może być tak dobra. Co potwierdzają wszystkie testy.

Wiesz wszystkie te testy są warte tyle co papier na których je wydrukowano. tak jak te naklejki z głośnością czy zużyciem paliwa
Z moich doświadczeń - Falken ZE 914 jest trwalszy i cichszy do Michała Pilota Sport 4
tu masz foto opon michałów przód po 25 tkm - ok 4 mm - 80% autostrada kupiłem kolejne.
20190509_180838.jpg

Wiesz wszystkie te testy są warte tyle co papier na których je wydrukowano. tak jak te naklejki z głośnością czy zużyciem paliwa
Z moich doświadczeń - Falken ZE 914 jest trwalszy i cichszy do Michała Pilota Sport 4
tu masz foto opon michałów przód po 25 tkm - ok 4 mm - 80% autostrada kupiłem kolejne.
Pokaż załącznik 259087
Falkeny być może faktycznie pod tym względem wygrywają, ja jednak kierowalem się jedynie opiniami jak opony się zachowują na torze a nie podczas "cywilnej" jazdy bo w zasadzie tylko to mnie interesuje, spalanie i hałas itp nie ma znaczenia, najważniejsze żeby na torze trzymały podczas pokonywania zakrętów i podczas dohamowań.

Michelin Pilot Sport jest kierowany raczej do osób co co jakiś czas wpadają na tor lub mają podobny styl jazdy :D

Falkeny raczej tylko na drogi publiczne

Pilot sport 4 moim zdaniem nie nadaje się na tor- jest po prostu za mieka i ginie w oczach - szybciej Sport 4S lub Sport Cup.

Oponki już przetestowane na Nürburgringu, jeśli to jest werjsa bardziej "cywilna" to sprawują się bardzo dobrze, tylko raz zapiszczały tam gdzie większość aut wypada [emoji14] nie wiem czym mogły by mnie zaskoczyć 4S w porównaniu z moimi, one to już chyba bardziej pasują do czegoś mocniejszego niż mój ropniak :D

W międzyczasie udało się w końcu założyć Eibachy, poniżej fotki przed i po, niestety założone po wypadzie na ring ale jestem bardzo zadowolony ze zmian w trakcji i prowadzeniu, w końcu kołysanka prawie znikła na zakrętach.
85.jpg
86.jpg
87.jpg

Pilot sport 4 moim zdaniem nie nadaje się na tor- jest po prostu za mieka i ginie w oczach - szybciej Sport 4S lub Sport Cup.
Opony torowe maja za zadanie trzymać porządnie a nie starczać na 80 tys. km, dużo opon się tak zachowuje co nie znaczy że się nie nadają na tor, w większości przypadków nie możesz zjeść ciastka i mieć ciastko, z drugiej strony to jest coś czego mi brakuje podczas zakupu - informacji od producenta o mieszance na etykiecie (twarda, miękka itp), na ile moje starczyły okaże się w praniu :/

Sporą różnicę zrobiły te Eibachy i fajnie wygląda - masz może gdzieś zdjęcie całego auta przed i po (z tego samego punktu widzenia)?

Amortyzatory
Powrót