M
Marcin166
Guest
Dzięki Grzesiek znacznie rozjaśniłeś mi sytuację!
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Hej Alfaholicy!
Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.
Zachęcamy do:
Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.
GrzesiekK. napisał:Marcin166, z Ferodo nie mialem nigdy takich problemów, co do ceny, no tanie nie sa, kupowalem juz jakis czas temu, mysle zed kolo 300zl na przód trzeba szykowac w tej chwili, co do tarcz, sportowy klocek pracuje z innym zakresie temp niz fabryczny, sporo wyzszej, polaczenie tarczy po sporym przebiegu z nowym sportowym klockiem bardzo szybko konczy sie biciem na kierownicy z racji przegrzania tarczy.
Jak chcesz pozostawic swoje tarcze, powiem tak, dojezdzij je na zwyklych klockach i dopiero bierz sie za upgrade hamulców, i od razu wtedy wymien plyn hamulcowy na swiezy przynajmniej DOT 5.1 i odbiduj kolo 200zł na przewody w stalowym oplocie, nie poznasz auta.
pzdr. Grzesiek
a co z tyłem?Pozwolę sobie napisać, że Grzesiek ma świętą racje Ja co prawda nie mam przewodów w stalowym oplocie (chociaż może kiedyś), ale Performance na Zimmermannach i hamują bardzo ładnie. Przy okazji mogę rzucić w miarę dokładnymi cenami, bo zakupy robiłem całkiem niedawno - 10.08. Komplet tarcz nacinanych na przód - 597zł, klocki Ferodo DS Performance - 350zł, płyn Motul DOT 5.1 (1litr) - 59zł. No i naprawdę jestem zadowolony Może i gdzieś można znaleźć taniej, no ale ja przy okazji skorzystałem z fachowej porady
GrzesiekK. napisał:Marcin166, wykres wykresem zycie pokazuje co innego, gdy mailem Redy w polaczeniu z Brembo Max, pierwszy wyjazd z osiedla i na prostej opieralem sobie lekko na jakies 30m noge na hamulcuw celu zagrzania klockow i juz dzialalo wszystko jak nalezy, inaczej pierwsze hamowanie to bylo ....... hmmm prawie brak hamowania i gdyby ktos z podporzadkowanej mi wymusil siedzialbym w jego boku;]
pzdr. Grzesiek
bosniak_sg napisał:załóż jakieś zwykłe syfy i jeździj dalej jak dziadek w kapeluszu.
Wesolatempra napisał:bosniak_sg napisał:załóż jakieś zwykłe syfy i jeździj dalej jak dziadek w kapeluszu.
Ja właśnie mam założone jakieś najtańsze syfyTak mi na arkuszowej doradzili, że najtaniej i najdłużej zestaw wytrzyma... Trochę głupio, ale ja na ten syf nie narzekam. Może i jakoś bosko nie hamuje, ale do jazdy służy prawy pedał, a nie środkowy
A i nie jeżdżę, jak dziadek w kapeluszuDD
i znów zapytam - bez zaczepki !! jeździłeś że wiesz ? znasz sie na tym ? Nie podpowiadaj jesli nie masz z tym doświadczenia bo chłopak kupi zielone syfy i okaze się że auto hamuje tak samo jak na serii !! :!:75andrew155 napisał:na te tarcze co masz greeny chyba są najbardziej odpowiednie
He he he to było dobre , masz rację w 166 nie testowałem . Tak jak wcześniej napisałem ( "wydaje się " a nie że najlepsze będą greeny ) nie tylko ja wypowiedziałem taką opinię a Ty akurat do mnie sie przyczepiłeś i to Ty masz jakiś problem a gdzie moje miejsce to Ja będę decydował a nie TY i będę pisał gdzie bedę chciałblackalfa166 napisał:wypowiadaj się w dziale 155 bo tam twoje miejsce
75andrew155 napisał:He he he to było dobre , masz rację w 166 nie testowałem . Tak jak wcześniej napisałem ( "wydaje się " a nie że najlepsze będą greeny ) nie tylko ja wypowiedziałem taką opinię a Ty akurat do mnie sie przyczepiłeś i to Ty masz jakiś problem a gdzie moje miejsce to Ja będę decydował a nie TY i będę pisał gdzie bedę chciałblackalfa166 napisał:wypowiadaj się w dziale 155 bo tam twoje miejsce![]()
Kolego Ty chyba bijesz piane , jak ktoś chce konkretów to niech jedzie do specjalistów w tej dziedzinie , na forum konkretów nie jest zawielebosniak_sg napisał:A co to ma byc to Twoje wydaje mi sie, facet pyta o konkret i oczekuje konkretnej porady, a nie wydawania sie, mi np. wydaje sie, że jutro będzie świecic słońce, no chyba, że bedzie lało. KONKRETY, najlepiej poparte jakims doświadczeniem, a nie bicie piany bo nabjam sobie najwieksza ilość postów.
no niezły bzdet75andrew155 napisał:green, red staffy działają podobnie w innych modelach . 166 nie jest niczym szczególnym ani wyjatkowym modelem
to jest podsumowanie wszystkich twoich wypowiedzi75andrew155 napisał:Kolego Ty chyba bijesz piane , jak ktoś chce konkretów to niech jedzie do specjalistów w tej dziedzinie , na forum konkretów nie jest zawiele
Standartowe oryginalne. Jeśli chcesz mieć cos mocniejszego to Brembo robi gładkie z twardszego stopu ale nie ma to sensu do jazdy cywilnej.Marcin166 napisał:1. blackalfa166 a Ty jakie tarcze masz u siebie?
rowki i dziury w tarczach nie służą do wentylowania tylko tak jak pisałem wczesniej do odprowadzania par- gazów - dymu - spalenizny na tarczy ceramicznej inaczej powstawałaby taka poduszka gazowa i klocek nie dolegałby własciwie ale to jest tak jak mówiłem przy temperaturach rzędu 700-1000 stopni C' Zwykłe nawiercane tarcze będą się grzały szybciej poniewaz będą miały mniejsza masę magazynowania ciepła. im większa tarcza i zacisk tym więcej może ciepła zmagazynować - pochlonąć - więcej oddac - odparować tak to działa ... jesli na swoje zaciski dołożysz radiatory przypuśćmy albo inne ustrojstwo to więcej ciepła się zmagazynuje o mniejszej temperaturze. Jeśli np powiercisz je uznając że przewiew je ochłodzi to przeciwnie będzie mniej materiału do nagrzania a tym samym szybciej się przegrzeją. To tak jak byś zapalniczką o takiej samej temperaturze płomienia podgrzał gwóźć i szpilkę .... mniejsza masa nagrzeje się szybciej większa będzie się nagrzewac dłużej bo ma gdzie rozprowadzac ciepło.Marcin166 napisał:2. blackalfa166 to znaczy że tarcze rowkowane będą się tak samo szybko grzały jak pełne? Dobrze rozumiem? I dlatego nie ma sensu kupować rowkowanych, dziurkowanych i takie tam jeszcze wynalazki?
to nie ma znaczenia że masz tarcze do wywalenia chyba ze sa popękane lub już za bardzo cienkie ponizej normy ale jeśli się jeszcze mieszczą w normie to wkładaj ferrodo a się nie zawiedziesz.Marcin166 napisał:Dzisiaj wymianiam tylko klocki na jakieś niemieckie standardy (teściu mi poleca bo jest mechanikiem), aż dojadę tarcze do końca.