• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] 159, czyli moja miłość od pierwszego wejrzenia ;)

Dzień po czyszczeniu turbosprężarki.
Nie ma efektu "wow", nic też chyba nie zepsułem :cool:
Śmiało mogę stwierdzić, że warto stosować specyfiki do udrożniania DPF/turbo. Wlałem kilka miesięcy temu po butelce AR6500 i AR6600.
Po demontażu część sterująca klapkami wyglądała tak:
DSC_0455.JPG
Bardzo mało nagaru, łopatki pracowały bardzo dobrze w pełnym zakresie, ale skoro miałem turbinę na stole to zaaplikowałem czyszczenie.
Niestety czasami nadal występuje spadek ciśnienia doładowania w trakcie przyspieszania na 1. i 2. biegu przy ok 2800 rpm (na ułamek sekundy spada moc, taka czkawka). Jest to niegroźne zjawisko, ale mnie irytuje. Podejrzewam teraz, że to sprawka gruszki - prawdopodobnie zdecyduję się na jej wymianę.

Przy okazji wymieniłem olej w skrzyni. Standardowo Tutela 75W85.

Ostatnia edycja:
Dawno się już nie chwaliłem :D (co nie znaczy, że nic nie robiłem)

1. Zamówiłem wycieraczki - dziwne takie. Założyłem, ale nie miałem okazji przetestować w akcji. Naprawdę się zdziwię, jeśli nie będą skrzypieć :)
attachment.php

2. Zamówiony zestaw kosmetyków. Naprawdę jestem pod wrażeniem, głównie jeśli chodzi o środek do pielęgnacji plastików. Pozostałe też dobrej jakości. Nie sprawdzałem tylko detailera.
attachment.php

Jeśli chodzi o skuteczne czyszczenie jasnych plastików to mogę polecić Autosmart G101 - czyści jak żaden "marketowy". Warty swojej ceny :)

3. Na koniec perełka: Postanowiłem wymienić badziewne żarówki na coś lepszego.
attachment.php

I tak oto: po lewej stronie na obrazku Osram Cool Blue Hyper 5000k - wyglądają bardzo dobrze. Szkoda że nie nadają się do jazdy w nocy :D Po prawej stronie Phillips White Vision 4300k. Barwa światła "gorsza", ale za to świecą naprawdę w porządku. Jak na żarówki halogenowe ;)

Załączniki

• IMAG0250.jpg
    IMAG0250.jpg
    82.6 KB · Wyświetleń: 394
  • IMAG0302.jpg
    IMAG0302.jpg
    27.1 KB · Wyświetleń: 566
  • IMAG0242.jpg
    IMAG0242.jpg
    77.8 KB · Wyświetleń: 409
Ostatnia edycja:
Wycieraczki na pewno świetne. W końcu "special version" ;)
Ciekaw jestem tego środka AG do plastików. Ja jestem bardzo zadowolony z Meguiar's Natural Shine, ale chętnie bym kiedyś porównał.

A co do żarówek to tak to z nimi jest, że im bardziej niebieskie tym gorzej się sprawdzają. Zwłaszcza w nocy w deszczu :)

Maćku ile dałeś za te Special Edyszyn wycieraczki? Może być na PW. Moje litewskie Championy skrzypia i zostawiają ślady po 5 miesiącach użytkowania:-(
P.s myślałeś nad zmianą postoju na led?

Kupiłem je na allegro http://allegro.pl/alfa-romeo-159-sw-kombi-2006-3-wycieraczki-tyl-i5047869570.html
Producentem jest firma GoodRain, napisane "made in Belgium" :D Kumpel kupił takie do Audi i mówił, że są w porządku.
Co bym u siebie nie założył to po pierwszej przejażdżce w deszczu zaczyna skrzypieć... Jeśli te również będą skrzypieć to pewnie nasmaruję szybę kartoflem :D Ciekawe czy pomoże :D

O zmianie postojówek nie myślałem. LED-y do mnie nie przemawiają, ale niewykluczone że kiedyś wypróbuję :)

Hahaha to masz to samo co ja. Kupię z biedronki - skrzypia, kupię u Litwinów - skrzypia, kupię w Aso - dostaje w zestawie ziemniaka :-P
To czekam za relacja co u Ciebie, bo widzę, że nasze Belle chyba były przez tych samych asów, w tym samym dniu składane :-D

Szyba w mojej była wymieniana w 2010 roku. Również na Pilkingtona, tyle że bez loga AR. Aż się boję uruchomić je podczas deszczu :D

Pierwsze deszczowe 300 km - jak na razie wycieraczki zdają egzamin na 4+ :)
Na początek niemiłe zaskoczenie - żadna z nich przez kilka pierwszych kilometrów jazdy w deszczu nie zbierała na środku! Ale potem się ułożyły i jest dobrze.

Dziękuję za relację ;-)

Relacja z pracy wycieraczek po dłuższym użytkowaniu. Podtrzymuję 4+ - najważniejsze, że nie skrzypią (tylko czasem :D ).

Znów wsadziłem łapy pod maskę - tym razem wymieniłem końcówki wszystkich wtryskiwaczy. Na razie pomiaru korekt nie zrobiłem, ale co mogę stwierdzić:
*silnik podczas zimnego startu załapuje wyraźnie szybciej i tutaj jest wyczuwalne, że mniej telepie,
*nadal występuje telepnięcie przy ciepłym rozruchu, jednak chyba słabsze,
*subiektywnie - lepsza reakcja na pedał gazu.
attachment.php

Załączniki

• IMAG0381.jpg
    IMAG0381.jpg
    54.6 KB · Wyświetleń: 387
Czekam z niecierpliwością na korekty :eating: :)

Korekty na jałowym mogą być pewnie tylko gorsze :D Bo były idealne. Przy ostrym przyspieszaniu na jednym szła do +2 - to mnie najbardziej ciekawi. Dam znać :)

No i wykrakałem. Rozgrzałem porządnie auto, co prawda po mieście Radomiu, ale dało się :cool:

Korekty sprzed roboty:
attachment.php

Natomiast po:
attachment.php

W obu przypadkach dla rozgrzanego silnika, bieg jałowy bez obciążenia. Co dziwne, silnik pracuje wyczuwalnie żwawiej niż przed wymianą końcówek. Nie miałem dziś zbytnio czasu na diagnostykę - może włożyłem wtryskiwacze w innej kolejności. Wydaje mi się, że na rozgrzanym silniku zaczęły głośniej cykać w okolicy 1800 obr/min. Chyba czeka mnie powtórka z rozrywki :)

Załączniki

• korekty.PNG
    korekty.PNG
    23.9 KB · Wyświetleń: 474
  • Przechwytywanie.PNG
    Przechwytywanie.PNG
    23.3 KB · Wyświetleń: 471
Hmm, gdybyś miał 8V chętnie odkupiłbym od Ciebie stare końcówki :D

Pewnie wsadzę je do myjki ultradźwiękowej i pójdą na Allegro. Ale najpierw uporam się z nowymi korektami.

Panie...to żeś pomodził:-P :-D
A tak poważnie, to w zasadzie poza 2 garem nie ma tragedii. Chociaż Patrząc na książkowe korekty starych, jest pewien niedosyt....
No nic, trzymam kciuki i samych 0,03 życzę:-D

Ten właśnie pacjent od początku sprawiał takie problemy :D Dwa lata temu została wymieniona końcówka i się uspokoił. Posprawdzam jeszcze raz i się okaże.
A może trochę oszukam system i znów pojeżdżę z 2T :D

to wystarczy same końcówki wymienić bez regulacji?

Amortyzatory
Powrót