• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[159] Chiptuning 2.0 JTDm - wrażenia użytkowników

Ja bym wyrzucił. Wydawało mi się, że zdecydowana większość wyrzuca, a przy chipie to już w ogóle...
Ale najpierw sprawdź od czego jest check.

Dziwne jest to wszystko, bo po chipie każdy mówi, że auto jest nie do poznania. Więc jakaś dziwna akcja z Tobą, albo faktycznie coś masz nie tak :)
Diagnostyka była robiona przed zmianą programu?

Ostatnia edycja:
no ja tez myslalem ze auto po chipie bedzie zrywac asfalt a tu ....

hmm mysle ze to moze wina tej turbiny, bo daje gaz, cos tam niby sie rozpedza, pozniej turbo zaczyna dmuchac w gornych obrotach kiedy ten najwiekszy moment sie skonczyl...
poprostu nie ma czegos takiego jak wbicie w fotel, szkoda, 1.9 dawala o wiele wiecej frajdy z jazdy.

podepne auto pod komputer i bede myslal co dalej .
co do egr to gdzie moge kupic zaslepki? bo sa tylko do 1.9 i 2.4 na alledrogo.
i jest jakis tutorial w ktorych miejscach sie go zaslepia ?

https://www.fotosik.pl/zdjecie/pelne/bf5717fc3ea31880

Dziwne jest to wszystko, bo po chipie każdy mówi, że auto jest nie do poznania. Więc jakaś dziwna akcja z Tobą, albo faktycznie coś masz nie tak :)

Kurcze, to ja bym tak nie powiedział. W moim przypadku była różnica, ale nie AŻ taka, a dodatkowo ja miałem przed chipem 136KM :D
Z turbo mam w sumie podobnie, że po wciśnięciu gazu też chwilkę trzeba poczekać aż turbo z przedziału 0.4-0.8 wskoczy na 1.3+ i wtedy auto faktycznie jedzie.
Tyle, że ja tu mówie o mocniejszym wciśnięciu gazu w przedziale obrotów 2k - 2.5k, co według mnie jest raczej ok? No i nie mam na myśli drastycznego wciśnięcia gazu w podłogę :D
Z kolei jak silnik kręci się 3k+ i wskazówka doładowania turbo jest powyżej 1, to po mocniejszym wciśnięciu gazu auto odjeżdza aż miło, bardzo delikatnie wciska w fotel :-)

fts - no a z 136 do 190 powinna byc PRZEPAŚĆ :D wkoncu +40% jesli dobrze licze, i moment 430 to powinno wgniatac w fotel nie ?

moze 2.0jtdm jest poprostu taki lagodny..

liczyles czas do setki? mi po chipie -1sek

ogolnie przejechalem sie kiedys bmw e60 3.0d 272ps + chip na ponad 300koni i 700nm, w automacie, i powiem wam ze szalu nie bylo .

mysle ze co auto to beda inne wrazenia

nie dawno tez jechalem jako pasazer w a6 c4 2.5tdi 140ps, tak ladnie rwala ze bylem przekonany ze jest chip ale nie bylo :D

Klonek dzieki za linka ! ;)

noto ja jadac na obojetnie ktorym biegu obojetnie jakie obroty to i tak musze czekac sekunde gdyz wskazowka od turbo jest na pierwszej kresce nawet jak delikatnie sie rozpedzam . wystarczy ze lekko puszcze gaz lub utrzymuje stala predkosc to wskazowka wedruje na dol, leci do gory tylko podczas mocnego przyspieszania.

zauwazylem ze silnikowi ciezko sie rozpeddzic na 5 i 6 biegu

wyszly dwa bledy p0238 i p2563

i dodam ze jak "cos tam sprawdzalem" (tzn ktoras zakladke (kupilem nowe obd)) to przy wszystkim bylo POZYTYWNY a przy egr na czerwono NEGATYWNY.
mozliwe ze z egr by bylo cos nie tak ?

A tuner nic nie sprawdzał?. Widzę że nie daleko masz do najlepszego specjalisty od jtd http://www.conmir.pl/ on by Ci na pewno ogarnął temat. Bo wyraźnie masz coś nie tak. Tym bardziej pisząc że auto ma problemy z przyspieszeniem na 5,6 biegu, gdzie właśnie u mnie idzie najlepiej na tych biegach.

Klonek dzieki za linka ! ;)

noto ja jadac na obojetnie ktorym biegu obojetnie jakie obroty to i tak musze czekac sekunde gdyz wskazowka od turbo jest na pierwszej kresce nawet jak delikatnie sie rozpedzam . wystarczy ze lekko puszcze gaz lub utrzymuje stala predkosc to wskazowka wedruje na dol, leci do gory tylko podczas mocnego przyspieszania.

zauwazylem ze silnikowi ciezko sie rozpeddzic na 5 i 6 biegu

wyszly dwa bledy p0238 i p2563

i dodam ze jak "cos tam sprawdzalem" (tzn ktoras zakladke (kupilem nowe obd)) to przy wszystkim bylo POZYTYWNY a przy egr na czerwono NEGATYWNY.
mozliwe ze z egr by bylo cos nie tak ?

Masz coś nie tak z doładowaniem. Może czujnik MAP, może też zapchany kolektor, może zawór podciśnienia...
Dziwne, że bez diagnostyki to zrobiłeś, bo ewidentnie coś masz nie tak.

Jak utrzymujesz stałą prędkość na w miarę płaskiej powierzchni, to wskazówka na pewno nie wędruje do dołu, a jest ~w połowie skali. Na dole to ja mam tylko jak są jałowe obroty.
Konieczna diagnostyka z kimś kto to ogarnia.
[MENTION=35131]strzelec[/MENTION] dobrze Ci podpowiada :)

Masz coś nie tak z doładowaniem. Może czujnik MAP, może też zapchany kolektor, może zawór podciśnienia...
Dziwne, że bez diagnostyki to zrobiłeś, bo ewidentnie coś masz nie tak.

Jak utrzymujesz stałą prędkość na w miarę płaskiej powierzchni, to wskazówka na pewno nie wędruje do dołu, a jest ~w połowie skali. Na dole to ja mam tylko jak są jałowe obroty.
Konieczna diagnostyka z kimś kto to ogarnia.
[MENTION=35131]strzelec[/MENTION] dobrze Ci podpowiada :)

no w 1.9 nie uciekala w dol, a w 2.0 przy stalej predkosci spada do pierwszej kreski.

dzis pojechalem ja przetestowac i to samo, przy wcisnietym gazie w podlodze na 5tym biegu przy okolicach 150km/h wywala checka z tymi dwoma bledami.

dodam ze przed chipem ZERO bledow nic a nic. dopiero po chipie ten check, postawcie diagnoze , czy wina lezy po stronie chipa?

strzelec szkoda ze o conmirze nie wiedzialem wczesniej, chip bylem zrobic w okolicach conmira ,sam niewiem czy podawac gdzie

dodam jeszcze ze na obd widac ze praca egr skacze od 0 do 25% , czyli podejrzewam ze cos z nim nie tak

i zawor podcisnienia masz na mysli Przetwornik ciśnienia turbosprężarki ? ten co jest zaraz pod maska od strony zderzaka? kiedys go wymienilem w 1.9 i auto zyskalo moc.
tylko czy w tym aucie to napewno to ? bo tez szkoda 150zl na marne wydac..
https://www.fotosik.pl/zdjecie/025ecda7f1e239fe

i ten czujnik MAP to konkretnie? czujnik doladowania ?

przy okazji sie poedukujemy :D

a to jak sie nazywa fachowo i do czego sluzy? i to zaznaczone zolta strzalka powinno byc zaslepione?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e0878da4c3dc15c1

Ostatnia edycja:
W conmirze zrobilem dwa tygodnie temu, 201km i 430nm. Czuć różnice i zdecydowanie wpycha w fotel, także ewidentnie coś spieprzone masz. A i u mnie egr zaślepiony, dpf jest

no w 1.9 nie uciekala w dol, a w 2.0 przy stalej predkosci spada do pierwszej kreski.

To nie kwestia 2.0, tylko tego egzemplarza

dodam ze przed chipem ZERO bledow nic a nic. dopiero po chipie ten check, postawcie diagnoze , czy wina lezy po stronie chipa?

Ciężko tu obwiniać kogoś. Ale skoro wcześniej było ok, to jest prawdopodobieństwo, że coś jest skopcone. I chip może to uwydatnił. Nie piszesz czy była diagnostyka, czy tylko chip...

i zawor podcisnienia masz na mysli Przetwornik ciśnienia turbosprężarki ? ten co jest zaraz pod maska od strony zderzaka? kiedys go wymienilem w 1.9 i auto zyskalo moc.
tylko czy w tym aucie to napewno to ? bo tez szkoda 150zl na marne wydac..

No jest blisko zderzaka, ale nie możesz kupować w ciemno. Wężyki sprawdź czy szczelne.

i ten czujnik MAP to konkretnie? czujnik doladowania ?

przy okazji sie poedukujemy :D

a to jak sie nazywa fachowo i do czego sluzy? i to zaznaczone zolta strzalka powinno byc zaslepione?
https://www.fotosik.pl/zdjecie/e0878da4c3dc15c1

No MAP to czujnik doładowania. Na kolektorze jest od strony grodzi, obok filtra paliwa. Weź go wyjmij i zobacz jak wygląda. Tylko ręką nie czyść. Są do tego środki odpowiednie.
To żółtą strzałką ma być zaślepione.

Moja rada taka: zadzwonić do Conmir i zapytać o diagnostykę. Wyjdzie Cię taniej niż jak będziesz sam kombinował i szukał przyczyny.

- - - Updated - - -

W conmirze zrobilem dwa tygodnie temu, 201km i 430nm. Czuć różnice i zdecydowanie wpycha w fotel, także ewidentnie coś spieprzone masz. A i u mnie egr zaślepiony, dpf jest

[MENTION=84043]Pointer[/MENTION] - były jakieś problemy czy wszystko sprawne miałeś? Diagnostyka jakaś się odbyła?
I jak teraz auto idzie z dołu? W sensie poniżej 2000 obr/min? Różnica jest mega czy taka średnia w porównaniu do serii?

I jeszcze ostatnie pytanie: ile trwało czasu cała usługa?

Dzięki za info :)

Ostatnia edycja:
EDIT: ostatnio zrobilem przeglad, wyjalem zawor n75 i ten kolo niego co wczesniej dalem zdj na forum, do tego sprawdzilem wszystkie te wezyki ,szczelnosc, i czy gruszka pracuje.
dzis w niedziele rano jeszcze wyjalem i wyczyscilem map sensor, ogolnie wszystko pieknie ladnie wyglada. wgl auto z 2010r 162tys.
znalazlem temat z tym problemem co ja mam i winowajca byl zawor n75, kupilem nowke z Pierburg i to wszystko = zero roznicy.

ogolnie auto zapier.. ale brak tego wciskania w fotel, i po dodaniu gazu auto przyspieszy pol sekundy przerwy i zaczyna sie rozpedzac tak jak by turbodziura/pozna reakcja na gaz
noi przy duzych predkosciach trudno mu sie rozpedzic i czasami wyskakuje ten check przy 150km.

w obd wszystkie czujniki w normie wszystko git, wiec mysle ze moze to byc turbo/sterowanie lopatkami ..? narazie daje sobie spokoj, pozniej wszystko wyjdzie w praniu jak przyjdzie czas na regeneracje turbo, dpf itd (narazie 2msc po zakupie auta dolozylem 6tys na ladne odpicowanie autka i dobry serwis wiec narazie sie wstrzymuje z trwonieniem kasy :D )

auto bije cisnienie 1.6 (szybko zamyka licznik nasza wskazowka) w obd 1.62 i nie schodzi ani minimetr ( na 5 i 6 biegu) , wszystkie czujniki 100% sprawne wiec winowajca albo chip albo turbo? i tu ostatnie pytanie - mozliwe ze turbo?

noi przy okazji mam do sprzedania ten zaworek nowka sztuka zamontowany delikatnie i przejechal 12km 7.03003.01.0 pierburg jedynie czym sie rozni od stanu sklepowego to przecieta plomba na pudelku -100zl gratis przesylka

Ostatnia edycja:
[MENTION=64256]Klonek[/MENTION] Sprzęgło miałem świeżo zrobione, dosłownie tydzień przed programem, samo bez dwumasy, bo ta podobno w bardzo dobrym stanie (160k przebiegu). Diagnostyki żadnej nie było robionej. Pomiar przed i po chipie. Co do różnicy.. Alfa to ciężkie auto i nie spodziewałem się nie wiadomo czego. Według mnie bardzo pozytywnie. Ciężko mi się jeździło na serii po mieście, teraz z dołu idzie tak jakbym sobie tego życzył, natomiast weź pod uwagę że to moja opinia, nie jeździłem mocniejszymi autami niż moja alfa. Jedynie motocyklem mającym 180koni z doładowaniem dynamicznym 200. Usługa pol dnia trwala

Ja nie mam chipa, ale jak np. jadę na 3-im biegu i mam np. 2000obr./min i dam gaz, to reakcja jest natychmiastowa. Może kolektory macie strasznie zasyfione, ale turbo nie wstaje, jak pownno...

[MENTION=64256]Klonek[/MENTION] dopiero dzisiaj to przeczytałem i postanowiłem to sprawdzić. U mnie przy 3-im biegu, 2000obr./min, ~50k/h, turbo ~0.4bara, po wcisnięciu gazu w podłogę, przez jakieś 0.25-0.5 sekundy auto bardzo delikatnie przyspiesza, w tym czasie turbo dochodzi do 1.6 bara i auto bardzo przyjemnie 'odjeżdza'.

No to może ja dodam od siebie.
2.0 JTD 198km i 438 nm
Moje odczucia to nadal słaby dół. Jeśli ruszamy z impetem
ze skrzyżowania to szału nie ma.
Natomiast gdy auto wejdzie na obroty tak ok 1800 zaczyna jechać.
2000obr. to już całkiem przyjemnie
Powyżej 2000obr. to już jest naprawdę dzika, na 2 biegu
traci trakcję i opony popiskują i tak do 3500obr. potem
ciągnie dalej ale już nie tak.
Moje auto po czipie ma przejechane 200000 km i
takie już kupiłem ale oczywiście jeden problem mam.
Jak wyprzedzam na 4 biegu to wyrzuca mi po dłuższej chwili check. A prędkość max to 210 bo już czuć że nie chce. Szukam przyczyny tej dolegliwości. A co najciekawsze check wyrzuca tylko przy włączonej klimatyzacji.

A to kreski

Załączniki

• 16004322592316596831586538642496.jpg
    16004322592316596831586538642496.jpg
    108.2 KB · Wyświetleń: 198
Ostatnia edycja:
Cześć, zamierzam wybrać się na chip, ale najpierw mam pytanie. Naczytałem się sporo o turbinie i o przeładowaniu, wiec czy to normalne ze przybyszów w podłogę turbo pokazuje 1,6?

Cześć, zamierzam wybrać się na chip, ale najpierw mam pytanie. Naczytałem się sporo o turbinie i o przeładowaniu, wiec czy to normalne ze przybyszów w podłogę turbo pokazuje 1,6?

Tak, przy mocnym przyspieszeniu, może chwilowo wskoczyć na 1,6. Po programie można, to ustawić że będzie tyle pompować już przy średnim wdepnięciu i trzymać tak aż odpuszczenia gazu.

No właśnie w związku z brakiem dowodów w postaci wykresów ośmielę się stwierdzić, że w przypadku AR 159 te wartości są nierealne. Widziałem wykres Fiata Bravo z tym silnikiem 230/450 ale Alfy jak dotąd nie ma.

wiem, że to nie ten sam samochód, ale silnik prawie taki sam. Ja w mojej Giuliettcie po zakupie chciałem zrobić chipa i się okazało, że poprzedni partacz tzn właściciel zrobił mapę na 208 KM i 460 Nm. Turbina mocno przeładowywała i sprzęgło cierpiało, ale Cinek wszystko poprawił i auto dużo lepiej zaczęło jeździć. W serii było 170 KM, obecnie jest 208 KM i 437Nm.

Giulietta obcy MOD.jpg

No to może ja dodam od siebie.
2.0 JTD 198km i 438 nm
Moje odczucia to nadal słaby dół. Jeśli ruszamy z impetem
ze skrzyżowania to szału nie ma.
Natomiast gdy auto wejdzie na obroty tak ok 1800 zaczyna jechać.
2000obr. to już całkiem przyjemnie
Powyżej 2000obr. to już jest naprawdę dzika, na 2 biegu
traci trakcję i opony popiskują i tak do 3500obr. potem
ciągnie dalej ale już nie tak.
Moje auto po czipie ma przejechane 200000 km i
takie już kupiłem ale oczywiście jeden problem mam.
Jak wyprzedzam na 4 biegu to wyrzuca mi po dłuższej chwili check. A prędkość max to 210 bo już czuć że nie chce. Szukam przyczyny tej dolegliwości. A co najciekawsze check wyrzuca tylko przy włączonej klimatyzacji.

A to kreski

Mam pytanie. Wywalam Egr i dpf w swojej 159 2.0 JTDm, chciałem zrobić odrazu mapę, ale gość stwierdził że po mapie alfy kopcą, szczególnie po zabiegach ecoout, pytanie, czy wasze Belle po mapach mają jakieś wzmożone kopcenie?

Amortyzatory
Powrót