• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Chip tuning - proszę o poradę

• Autor wątku Autor wątku Dymo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

Dymo

Nowy
Auto
AR Mito 0,9 TwinAir 105KM 2014r.
Witam wszystkich. Od 2 dni jestem szczęśliwym posiadaczem Alfy 159 1,9 Jtdm. Chcialbym podnieść trochę moc ale z racji ze mieszkam w UK nie moge wybrac się do Cinka. W sumie to bym mógł ale na razie nie planuję jechać do Polski. znalazlem tu na miejscu firmę, która zajmuje się chiptuningiem aut z grupy Fiata. Dla mojego silnika proponują za 295 funtów program podnoszący moc do około 195 koni (z pozostawionym DPF) lub za 600 funtów fizyczne usunięcie DPF i podniesienie mocy do 205 koni. Co wy o tym sądzicie? czy te wartości są realne? Warto się w coś takiego pakować? Mój silnik jest raczej zdrowy, trochę o dieslach wiem bo 4 lata jezdzilem 156 1,9jtd (moim zdaniem jeden z najlepszych silników). To adres ich strony: http://www.alfacare.co.uk/Servicing/index.html

Jako ciekawostkę dodam ze Giuliette QV krecą na 290 koni!!!

Ostatnia edycja:
205 KM fajna historia w UK to tam zawsze mają optymistyczne wyniki. Dla mnie przedział 180/190 KM 380-400 NM realne w cywilno-seryjnym wozie. Do tego warto wywalić EGR+DPF i na to program. Hmmm ja bym na twoim miejscu spokojnie pojeździł na seryjnym sofcie, jak będziesz w PL to sobie to zrobisz w Cinsofcie.

Niszczy mnie to że z seryjnej 147/GT potrafią zrobić nawet 195 KM na seryjny gratach, bez IC.

Niszczy mnie to że z seryjnej 147/GT potrafią zrobić nawet 195 KM na seryjny gratach, bez IC.
otóż to
może w ramach poparcia naszych twierdzeń wypowie się kolega któremu to zrobili taką moc na seryjnym ic i niestety grzało się toto i interwencja była konieczna

To co, mówicie zeby lepiej się w to nie pakować? Najgorszy problem, ze troche mi mocy mało, bo ten klocek ponad 1600kg wazy... Nie wiem czy do Polski w przeciagu najblizszego roku będę jechał samochodem zeby Cinka odwiedzić...

ja bym przeczekał raczej..
204 konie na seryjnym IC ??
Mieliśmy takiego jednego i bardzo szybko zrezygnował z tego softu ;)

Ja bym raczej sie w to nie pakowal. Wycisniesz te 200 kucy z hakiem, pojezdzisz troche, zrobisz pare tys mil i niby wszystko fajnie, a tu Ci nagle dwumas kleknie, albo
glowica z powodu zbyt wysokiego EGT peknie. Ja wiem, że mowie o skrajnych przypadkach, ale kosztownych i moze byc tak, ze taniej by Ci wyszedl wypad do Cinsoftu, niz femont motoru z powodu partaczy...
Pozdrawiam.
- Rafal

Kolego dajemy ci dobre rady żeby uniknąć przykrości i niepotrzebnych kosztów, dla mnie warto przeczekać i mieć coś zrobione dobrze, tak żeby wóz był bezawaryjny.

No to chyba jednak poczekam bo troche mnie przestraszyliscie. Wpadlem na pomysl re-mapu bo do tej pory jezdzilem 156 1,9jtd 115KM i myślałem ze jak przesiąde się na 150 to będzie duza róznica a tu niestety szału nie ma. Nawet śmiem twierdzić ze 156 na 5-tym biegu na niskich obrotach (1500-2000) była bardziej elastyczna ale to moze tylko moje subiektywne odczucie. zaczynam więc planować wypad do Polski a w międzyczasie rozejrzę się za lepszym IC.

Ostatnia edycja:
Więc masz takie same odczucia co ja :) ja dzisiaj byłem u cinka i oto efekty - remap.jpg

Auto nie miałem żadnego "giftu" po prostu trzymało serię. Stanęło na 180 koniach i 370 momentu. Auto znacznie elastyczniejsze na wyższych biegach no i lepiej wyrywa do przodu. Spalanie - się okaże :)

Słowo o coolerze w 159: otóż intercooler w 159 jest całkiem wydajny i zniesie więcej niż deklarowane 200 czy 205KM,ale problem leży w turbo.Niestety by uzyskać 205km w 1,9 150 potrzeba ciś.około 1,65 bar ,a to już jest zbyt duzo dla serynej turbiny i tu bym doszukiwał się ewentualnych obaw.Jak koledzy pisza ,poczekać,podjechać do rodzimego speca i będzie cacy.

czy ja wiem..
słyszałem niedawno o "ugotowanym" 1.9JTDM w 159 o mocy jedynie 193KM.
Szczegółów zdradzać nie będę, ale wina była po stronie tunera który po prostu nie znał silnika.
Pozdrawiam

czy ja wiem..
słyszałem niedawno o "ugotowanym" 1.9JTDM w 159 o mocy jedynie 193KM.
Szczegółów zdradzać nie będę, ale wina była po stronie tunera który po prostu nie znał silnika.
Pozdrawiam

W cromie mam soft 197/422 i wszystko jest w najlepszym porządeczku,a graty identyczne jak w 159.Cooler jest wydajny,cięzko przy seryjnej mechanice o spuchnięcie auta.

Krótko napiszę, że samochód został w DPFem lecz wywalono EGR. Program zrobony na 19x koni..

Po kilku tys km zauważono paliwo w misce, a temperatury na wylocie z IC sięgały 70stopni.

Pomogł powrót do serii i wywalenie DPFa, który już był zatkany i wypalenie mogło by spowodować pożar samochodu.
To już 3 lub 4 taki przypadek niestety więc nie każdy tuner może ruszać ten silnik.

Z drugiej strony 20x koni na hamowaniach w UK to nic nowego.Nie od dziś wiadomo, że jeśli chodzi o wyniki to tamtejsze hamownie są bardzo łaskawe.Niestety po wizycie u Nas rolki pokazują co innego.

otóż to
może w ramach poparcia naszych twierdzeń wypowie się kolega któremu to zrobili taką moc na seryjnym ic i niestety grzało się toto i interwencja była konieczna
No ale grzanych siedzeń nadal nie miałem:D

Już mnie obgadują, hanysy (omen) i gorole (bocion) jedne…:P

Nie polecam mocy ponad 180KM przy seryjnym IC w 147. Skończy się tak jak u mnie, czyli bardzo źle. Po szybkim powrocie do serii i wywaleniu DPF i tak uzyskałem ~185KM bez zmiany softu (seryjny gift na 179KM, usunięcie PDF i zaślepka egr kolejne 6KM więcej).
Dziś autko śmiga zdrowo aż miło, czuć stratę tych 40Nm, ale nie powiem przecież, że jest słabe czy coś.

Natomiast seryjne IC w 159 jest dużo większe i bardziej wydajne od tego ze 147, więc myślę, że 195KM jest do osiągnięcia w tym modelu.

Pamiętajcie jednak, że zmiana softu ma destrukcyjny wpływ na DPF. Mój umarł po 8.000km softu i 55.000km… Jeśli soft = DPF out

Pozdrawiam, okaleczony Q

Nie zgodzę się - można bez problemu softować wóz z filtrem DPF i śmigać bezproblemowo jeśli mechanika auta sobie z tym radzi a warunki eksploatacji pojazdu nie wpływają destrukcyjnie na DPF. Ze stajni fiata - jeden z moich klientów ma Vectre C 150tkę z softem na 189ps i ~390nm obecnie 300kkm i filtr działa bezproblemowo - przy 20kkm wyleciał EGR a przy 70kkm klapy.

Pozdro

Cinek, powiedz mi szczerze jako fachowiec: warto skorzystać z oferty tej firmy (patrz 1-szy post) czy poczekać i jak kiedyś przy okazji będę jechał do Polski to wstąpić do Ciebie? Jezeli warto skorzystać z usług tej firmy, to który wariant wybrać, ten z usunięciem DPF, EGR i remap czy tylko EGR out i remap? Dzięki.

Co najważniejsze program ma być napisany pod auto z uwzględnieniem pracy vnt z pełną diagnostyką dynamiczną itd
EGR wywalać, DPF jak działa i jak w.w to można zostawić.
Nie znam tej firmy więc się nie wypowiem.

Pozwole sobie odkopać. Ile można bezpiecznie uzyskac mocy z 115 konnej alfy 159? oczywiscie bez zmiany gratów. Egr i dpf aut. ponieważ znajomy znalazł taka sztuke w Belgii że żal przepuścić gdyby nie ta moc.

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót