[159] [159] Automatyczne podnoszenie i zamykanie klapy bagażnika

W SW są dwa osbojniki na klapie takie które pozycjonują klapę (bałwanki) i odbijają, może gdyby dało się je zwiększyć siłę ich odbijania to by w początkowej fazie płynniej by się otwierała.

Potrzebuje takie do 159sw ktoś już montował u siebie? może ma na sprzedaż? samo otwieranie już nie musi się zamykać xd

Nadal nie wiem o co Ci chodzi konkretnie, wątek czytałeś? Sprężyny na siłownikach fabrycznych parę osób montowało - w tym ja. Różne inne pomysły były ale nie kojarzę, żeby jakiś został zrealizowany. Ja kombinowałem jak ztuningować odboje klapy (poprzez wymianę sprężyn w nich) aby wstępnie ruszyć klapę a dalej żeby podniosły ją sprężyny na siłownikach, ale nie doszedłem z tym tematem nigdzie z braku czasu i ochoty.

Kolego anAlfaBeta , powiedz, czy stosowałeś te sprężynki na siłowniku w SW? Jaki rozmiar tam wpakowałeś? Jaki był tego efekt i czy klapa nie odstawała. Przeczytałem już chyba wszystko na ten temat i zdania są podzielone...

Tak, mam je w SW. Z głowy nie pamiętam jaki rozmiar, na pewno gdzieś wcześniej w tym wątku pisałem. Te mocniejsze czyli niebieskie. Efekt taki że jak jest zimno to klapa kawałek się podnosi, jak jest ciepło to całkiem się otwiera. Klapa odstaje w widoczny sposób jeśli masz założone sprężyny. Sprężyny brałem takie jak ktoś pisał na początku i nie są one dobrze dobrane. Potem rozpisywałem się jakie inne można zastosować (w teorii, na podstawie wymiarów) z mniejszą średnicą wewnętrzną (nie będą tak latały) i z większą długością w stanie wolnym ale podobną w maksymalnie sprężonym - czyli będą dłużej i bardziej łagodnie oddawać energię klapie, bo te co mam mają bardzo krótki zakres pracy (z 5-10mm na oko).

EDIT:
to jednak nie ten wątek, tutaj nic nie ma. Musiał być drugi - bliźniaczy temat o tym samym gdzie było znacznie więcej informacji i tam rozpisywałem różne sprężyny w różnych kolorach.

EDIT 2:
tu jest ten właściwy wątek:
http://www.forum.alfaholicy.org/tun...ne_podnoszenie_zamykanie_klapy_bagaznika.html

Ostatnia edycja:
Tak, mam je w SW. Z głowy nie pamiętam jaki rozmiar, na pewno gdzieś wcześniej w tym wątku pisałem. Te mocniejsze czyli niebieskie. Efekt taki że jak jest zimno to klapa kawałek się podnosi, jak jest ciepło to całkiem się otwiera. Klapa odstaje w widoczny sposób jeśli masz założone sprężyny. Sprężyny brałem takie jak ktoś pisał na początku i nie są one dobrze dobrane. Potem rozpisywałem się jakie inne można zastosować (w teorii, na podstawie wymiarów) z mniejszą średnicą wewnętrzną (nie będą tak latały) i z większą długością w stanie wolnym ale podobną w maksymalnie sprężonym - czyli będą dłużej i bardziej łagodnie oddawać energię klapie, bo te co mam mają bardzo krótki zakres pracy (z 5-10mm na oko).

EDIT:
to jednak nie ten wątek, tutaj nic nie ma. Musiał być drugi - bliźniaczy temat o tym samym gdzie było znacznie więcej informacji i tam rozpisywałem różne sprężyny w różnych kolorach.

EDIT 2:
tu jest ten właściwy wątek:
http://www.forum.alfaholicy.org/tun...ne_podnoszenie_zamykanie_klapy_bagaznika.html

Dzięki, poczytam sobie ;)

Cześć

Dla zainteresowanych tak to wygląda w mojej Alfie:

youtube.com/watch?v=vA6iPg75RJo

Oryginalne siłowniki [emoji809] to allegro.pl/ShowItem2.php?item=7037303891?

Wysłane z mojego E6553 przy użyciu Tapatalka

sprężyny tak, siłowniki jakiś zamiennik zamontowany odwrotnie.
Przy 10 letnich oryginalnych siłownikach klapa otwierała się do 1/4
W lato podejrzewam że będzie się szybciej otwierać, przy obecnych minusach olej trochę tężeje.

W lato podejrzewam że będzie się szybciej otwierać, przy obecnych minusach olej trochę tężeje.
Tak ku potwierdzeniu rozmiar sprężyny to ten co podałem w aukcji?

Pamiętasz jakie to były konkretnie siłowniki? Firma albo coś. Jak nie, to może na nich jest jakiś nr...

Pamiętasz jakie to były konkretnie siłowniki? Firma albo coś. Jak nie, to może na nich jest jakiś nr...
Dobre pytanie bo ma filmiku widać że płynnie hamują

Ja mam Model 2S26025, na aukcji jest inny
Kupowałem na stronie eaz2.pl
Kupiłem które podałeś teraz pytanie jak złożyć?
6.jpg

Amortyzatory
Powrót