[159] [159] Automatyczne podnoszenie i zamykanie klapy bagażnika

a czym sie rozni takie otwarcie od otwarcia reka?w odniesieniu do tego sniegu?bo chyba oto chodzi,ja niewiem bo mam SW?

Czyli jak otwieram reka to snieg do bagaznika wpada pod moja kontrola,a jak z pilota to wyrzucam go z kufra pod kontrola:)wiem,wiem czepiam sie:)

Karmal, widzę że strasznie lubisz zimę. Zdjęcie jako avatar w zimie, teraz martwisz się o otwieranie klapy w zimie...:cool:
Jak dla mnie super- przy takim odrzucie od razu sprzątnie mi snieg z klapy, a do tego jak przymarznie, to nie bedę musial siłowac się z uszczelkami żeby "pusciły"- przy tej sile na pewno "puszczą"...:D

Karmal, widzę że strasznie lubisz zimę. Zdjęcie jako avatar w zimie, teraz martwisz się o otwieranie klapy w zimie...:cool:
Jak dla mnie super- przy takim odrzucie od razu sprzątnie mi snieg z klapy, a do tego jak przymarznie, to nie bedę musial siłowac się z uszczelkami żeby "pusciły"- przy tej sile na pewno "puszczą"...:D

heheh chodziło mi tylko o to, aby zwrócić uwagę że w zimę będzie to minusem :)

Generalnie fajnie to ogarnąłeś :D

a jaki masz patent na takie otwieranie?bo chyba nie napisales,co zastosowales?

I wybaczcie, na razie nie pochwalę się jak to wygląda od strony technicznej, gdyż nie jest dopracowane w pełni.
Nie lubie "sprzedawać" pół produktu...:D
Chciałem tylko pokazać, że się da i to naprawdę prosto i szybko.
Jak będę w pełni zadowolony, to wrzucę info do zrobienia dla chętnych...:cool:

Podepnę się pod pytanie Hesusa.
Pozdrawiam.
- Rafał

Obiecuje- w przyszly weekend będzie dokładne info co kupić, gdzie kupić i za ile...:D
Koszty przeróbki wyniosą ok. 100zl, a montaż zajmie max. godzinę z przerwą na piwko po skończeniu jednej strony...:cool:

Obiecuje- w przyszly weekend będzie dokładne info co kupić, gdzie kupić i za ile...:D
Koszty przeróbki wyniosą ok. 100zl, a montaż zajmie max. godzinę z przerwą na piwko po skończeniu jednej strony...:cool:

Obiecać to nie grzech :) @Diabełek a ja już myślałem że zacznę w SW kombinacje :)

Wiem, pamiętam- obiecałem...
Niestety jak wiecie, Alfa nie jest bezawaryjnym samochodem i miałem problem żeby pobawić się z bagażnikiem, gdyż nie miałem fizycznie auta...:P
Niestety stało u mechanika.:(
Zamierzam kontynuować pracę w tym tygodniu- na pewno napiszę...

Witam,

2 tygodnie temu wrzuciłem filmik pokazując, że można zrobić "automatyczne" otwieranie bagażnika w sedanie.
Obiecałem, ze napiszę coś wiecej. Temat nie jest ogarnięty w 100%- myślę że może w 70%, ale podzielę sie tym co zrobiłem. Po pierwsze dlatego, ze wiele osob pyta, po drugie ponieważ obiecałem, a po trzecie nie mam chwilowo "materiałów" na modernizację...:cool:

Chciałem zeby to było rozwiązanie najprostsze z możliwych i do zrobienia przez każdego w krótkim czasie, tak więc skomplikowane konstrukcje nie wchodziły w grę.

W dwóch tematach które są na forum- czyli ten i drugi w dziale "tuning" były próby podniesienia klapy poprzez dołożenie sprężyn bądż zmiane siłowników/teleskopów klapy, jednakże bez konkretnych efektów.
Postanowiłem wykorzystać obie opcje, czyli zakupić mocniejsze silowniki i dolożyć sprężyny.
Przeszukałem kilka baz danych firm robiących silowniki i wybrałem 2 opcje najbardziej zbliżone do oryginału, jednak mające większą siłę:
oryginał Alfa 159 bagażnik: długość - 291mm, skok - 107mm, siła - 380N
Jeep Grand Cherokee II maska przód: długość - 285mm, skok - 105mm, siła - 460N
BMW X5 E53 maska przód: długość - 288mm, skok - 104mm, siła - 640N

attachment.php

Siłowniki z Jeepa są trochę za słabe, natomiast z BMW są trochę za mocne. Po wielu próbach uważam, że idealnie by było gdyby siła mieściła się w przedziale 500N-540N. Gdyż te z Jeepa nie są w stanie podnieść klapy, choć brakuje im naprawde niewiele, natomiast z BMW podnoszą bez problemu, jednakże siła potrzebna do zamknięcia bagażnika jest już spora- i możemy sie trochę zmęczyć:P Trzeba chyba jeszcze trochę poszukać i znależć idealną parę. Ja obecnie założyłem 1 z BMW i 1 z Jeepa, choć nie jest to dobre rozwiązanie i myślę że w dłuższym czasie spowoduje rozchwianie zawiasów maski.
Oczywiście siłowniki to nie wszystko. Trzeba jeszcze dołożyć sprężyny. Znalazłem kilka rożnych sztuk w garażu i starałem się dopasować. Gdy po obcięciu jednej ze znalezionych stwierdziłem, ze jest idealna, niestety drugiej takiej samej nie znalazlem i założyłem inną- słabszą. Obecnie wiem, że ta jedna jest prawie idealna- powinna mieć 18-20mm dlugości w spoczynku, również 18-20mm średnicy (silownik ma 18mm), oraz powinna być zrobiona z drutu powyżej 3mm. Dokładne wymiary mojej to 18mm dl., 19mm średnicy, 3,2mm drut.
Niestety sprężyn nie kupimy w Castoramie czy w OBI. Trzeba by zamówić u producenta kilka konkretnych egzemplarzy i coś wybrać. Niestety nie będę miał obecnie czasu na zabawę z bagażnikiem i zakup "worka":P spręzyn do testów, dlatego wrzucam tu wszystko co wiem i zrobiłem jak dotąd i mam nadzieję że ktoś pomoże w próbach zrobienia idealnego mechanizmu- prostego, szybkiego i niedrogiego.
Wymiana siłowników zajmuje parę minut, a cena sztuki to ok.30zl (ja kupiłem polskie z fabryki z Krosna)
Mam nadzieję, że powyższe informacje będą przydatne dla potencjalnych zainteresowanych...:D

attachment.php
attachment.php

Załączniki

• WP_20141019_011.jpg
    WP_20141019_011.jpg
    76.3 KB · Wyświetleń: 1,378
  • WP_20141019_013.jpg
    WP_20141019_013.jpg
    81.7 KB · Wyświetleń: 1,189
  • WP_20141019_014.jpg
    WP_20141019_014.jpg
    121.8 KB · Wyświetleń: 2,077
Coś mi się wydaje, że w SW z takiego rozwiązania będzie jednak kiszka.

W SW zdecydowanie gorzej się sprawa zapowiada, ale tez można pomyśleć...
Gdzieś na forum widziałem film z SW i mocnymi zielonymi sprężynami które dość mocno odbijały klapę.
Fabryczne siłowniki mają 1180N, więc może coś w okolicy 1500N dokończyłoby efekt który zaczęły sprężyny...
Oczywiście nie wiem tego napewno i nie mam SW żeby sprawdzić. Mam 2 sedany. Rodzinie składjącej się z 2 osób- mąż i żona- SW nie jest potrzebne...:P

A sprawdzał ktoś może czy da radę i ew. o ile grubszy siłownik można zamontować w sw?

Czy komuś udało sie ogarnąć temat owierania klapy w sedanie?
Znalazłem taki filmik, ale autor nie pochwalił się w jaki sposób osiągnął ten efekt:/

Amortyzatory
Powrót