• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[159] Amortyzator tył

Auto
Alfa Romeo 159 1,75 TBI 2010 TI
Witam! Dwa tygodnie temu kupiłem piękna 159-tke w kombi 1.7 TBI w TI
2011r 152000 nalotu pomijając ciśnienie oleju na zimnym na , które odpowiedz znalazłem tu na forum prosiłbym o radę w sprawie amortyzatorów gdyż po pracy kiedy odpaliłem lekko zmrożoną Belle było Ok -2 po kilku metrach spokojnej jazdy usłyszałem huk było ciemno wiec powierzchownie sprawdziłem auto nic nie stukało nawet nie ściągało i dojechałem do domu rano zauważyłem ze tylnie prawe nadkole prawie ociera o oponę lewa strona wyglada Ok. Domyślam się ze to sprężyna pękła ale czy to normalne? Jaki produkt teraz kupić żeby to działało dobrze dodam ze raz na jakiś czas będę chciał ja mocniej załadować na dłuższa trasę a stoi na 19-tkach. Czy to zdarzenie może świadczyć o cofniętym liczniku czy złym eksploatowaniu mam pół roku na zwrot. Co robić? Z góry dziękuje i pozdrawiam!!!

Nie koniecznie może to świadczyć o cofniętym liczniku tylko może właśnie sprężyny były eksploatowane bardziej i tyle. Mój brat miał ten sam problem ostatnio a jest drugim właścicielem auta od 7 lat gdzie auto było kupione z bardzo małym przebiegiem. Polecam wstawić lepsze sprzezyny coś typu Eibach lub Blinstein. Są grubsze i zarazem twardsze i cena też całkiem przystępna. Druga sprawa to trzeba też sprawdzić czy amorki są całe nie wylane. Polecał bym też wymienić w zestawie

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Sprężyny tylne lubią już pęknąć przy takim przebiegu. Przykładowo ja zmieniałem tylne po około 80tys. Mam tą pewność bo sam je zakładałem.

Mam tez 17 letniego accorda 360000 nalotu i w tylnym zawieszeniu nic jeszcze nie musiałem robić ale by the way tez uważasz ze lepiej za jednym razem amory tez wymienić ?

A wg mnie to nie sprężyna pękła tylko masz pewnie skorodowane amortyzatory i z tego powodu oberwało dolny kielich, na którym "stoi sprężyna". Teraz sprężyna opiera się o wahacz i przez to masz taki mały prześwit w nadkolu. Jednym słowem amortyzatory do wymiany a sprężyny do weryfikacji.

Amortyzator tył

A wg mnie to nie sprężyna pękła tylko masz pewnie skorodowane amortyzatory i z tego powodu oberwało dolny kielich, na którym "stoi sprężyna". Teraz sprężyna opiera się o wahacz i przez to masz taki mały prześwit w nadkolu. Jednym słowem amortyzatory do wymiany a sprężyny do weryfikacji.

Miałeś Kolego racje amortyzator zgnił sprężyny były całe.
Możesz mi jeszcze powiedzieć czy w 1.7 TBI dymienie to norma bo na zimnym mocno kopci na biało później jest trochę lepiej śle wciąż niepokojące. Temp. Ok płynu nie ubywa masz jakieś pomysły?
Pozdrawiam!!!

A zależy czy ten dymek to para wodna. Bo jeśli tak, to przy obecnych temperaturach jak najbardziej normalne.

Tak jak Magil pisze - jeśli płynu nie ubywa, pod korkiem oleju nie ma szarej mazi to dymek pewnie jest spowodowany niską temperaturą na zewnątrz.

Możesz mi jeszcze powiedzieć czy w 1.7 TBI dymienie to norma bo na zimnym mocno kopci na biało później jest trochę lepiej śle wciąż niepokojące. Temp. Ok płynu nie ubywa masz jakieś pomysły?
Pozdrawiam!!!

A zależy czy ten dymek to para wodna. Bo jeśli tak, to przy obecnych temperaturach jak najbardziej normalne.

w poprzednim moim aucie (benzyna, to bylo Volvo V40 T4 200KM) jak i w obecnym, (diesel 1.9jtdm) rano nie kopci - to leci po prostu para. Da sie to rozróżnić łatwo na dwa sposoby: 1) jak znika od razu i sie unosi szybko do góry - para; 2) mozna tez powąchać - jesli nie czuc benzyny ani niepokojących zapachow to wszystko jest OK.

po nocy caly uklad jest zimny, lub w obecnym okresie najzwyczajniej w swiecie wilgotny, i dopóki sie silnik w jakimś tam stopniu nie rozgrzeje, to ta para będzie lecieć. zjawisko te bylo glownie jesli bylo i chłodno (ponizej 10 st) i jak było wilgotno (po deszczu, rosa, przymrozek itp).

jesli to nie jest białe, lub jest białe ale "ciężkie", tzn głębokie kłeby dymu unoszące się dluzszy czas - wtedy moze byc problem (np. uszczelka pod głowicą).

//edit: o masz przyklad jak wyglada walnieta upg i kopcenie na biało: https://www.youtube.com/watch?v=TeQBLtTtA6U

Ostatnia edycja:
Panowie ten dym jebie benzyną i po odpaleniu na zimnym jednak jest Ok. On się nasila podczas napędu Np. Gdy cofam pod górkę to widze strugi dymu w bocznej szybie dodam ze w Bmce i Accordzie tak nie mam do tego w wilgotne dni środkowa cześć przedniej szyby nie chce odparować , radio mogę tylko wyciszyć nie mogę go wyłączyć i ciągła słyszę taki pisk z nadmuchow , który utrzymuje się do 3-5 minut po wyłączeniu silnika , jest tez pisk z okolic napinacza bądź pompy wspomagania układu kier. Klima jak już w innym poście wspomniałem pracuje słabo w porównaniu z niemcem czy japoncem z rana przy odpaleniu pojawia się komunikat o niskim ciśnieniu oleju znalazłem na tym forum odpowiedz na to pytanie ale dodając jeszcze ze nawigacja jest przed potopowa i w słoneczku kierowcy nie ma lusterka i porusza się ono tylko w trzech płaszczyznach to reasumując te mankamenty to chyba zbyt dużo jak na najbogatsza wersje 159. Dodam ze miałem 156 2.5 V6 i tam poza drobnymi problemami z elektryka i tym ze klima nie hulała poniżej 2 stopni wszystko było OK to w tym przypadku jestem nie mile zaskoczony albo zle trafiłem albo po prostu różnica w cenie skądś się bierze? Pomóżcie. Please!

Amortyzatory
Powrót