[159] 159 2.4 jtdm olej

Mercek

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 2.4 jtdm automat
Witajcie. Jestem świeżym posiadaczem 2.4 jtdm w cudownej 159. Może żeby nie denerwować szanownego grona nie będę pytał jak wszyscy, czyli jaki olej konkretnie do 2.4 byłby najlepszy. Zapytam na jakim oleju koledzy i koleżanki z 2.4 jtdm jeździcie?

To zależy, jak masz DPF to lejesz szajs do dpf z oznaczeniem C3 a jak nie masz to pełny syntetyk o oznaczeniu A3/B4

Niestety mam to paskudztwo zwane DPF. Konkretnie chodzi mi o to, czy lanie Seleny ma sens, czy może ten silnik potrzebuje czegoś konkretnego? Masa ludzi chwali Castrol, Mobile One, masa ludzi psioczy na te oleje.

Selene leje fabryka, więc widzą co leją. Jak miałem DPF to też to lałem

Zalej motula c3 5w40 i będzie dobrze. A jak chcesz połechtać placebo i uszczuplić mocniej portfel to szukaj w dziale zrób to sam,, olej czyli temat rzeka,''

Wysłane z mojego F3111 przy użyciu Tapatalka

Wrzucasz w google hasło "dobierz olej" i wyskakują narzędzia równych producentów. Dobierasz do swojego auta i zmieniasz co 10-15 tys. Proste jak budowa cepa i nie ma nad czym się doktoryzować.
I ważna uwaga . Czym szybciej olej robi się w dieslu brudny tym lepiej.

Wrzucasz w google hasło "dobierz olej" i wyskakują narzędzia równych producentów. Dobierasz do swojego auta i zmieniasz co 10-15 tys. Proste jak budowa cepa i nie ma nad czym się doktoryzować.
I ważna uwaga . Czym szybciej olej robi się w dieslu brudny tym lepiej.

Czemu olej w dieslu lepiej jak szybko się robi brudny ?

Leje Amsoil 0w40 Max Duty. Cena okolo 50 pln za litr. Średnio nadaje sie do DPF. (Poziom popiolów cos miedzy 0,5 a 1%) Ale spelnia najwyzsze normy, ma 100% syntetyczną bazę i w ogolnym rozrachunku nie znalazlem niczego lepszego do diesla.

Ps. W odroznieniu od wielu olejów ten jest wlasnie dedykowany do silników Diesla.

A co powiecie na Selena WR? Szczerze to nigdy nie miałem do czynienia z olejem tego producenta, zawsze lałem jakiegoś Castrola, Mobila czy Elfa. Wiem, że zalecenia producenta to tylko marketing, ale może to rzeczywiście dobry olej?

A co powiecie na Selena WR? Szczerze to nigdy nie miałem do czynienia z olejem tego producenta, zawsze lałem jakiegoś Castrola, Mobila czy Elfa. Wiem, że zalecenia producenta to tylko marketing, ale może to rzeczywiście dobry olej?

Było wiele razy że Selenia nie jest wcale żadnym rewelacyjnym olejem. W tej cenie jest mnóstwo dużo lepszych. Poszukaj analiz w temacie olejowym i tam wszystko opisane.

Leje Amsoil 0w40 Max Duty. Cena okolo 50 pln za litr. Średnio nadaje sie do DPF. (Poziom popiolów cos miedzy 0,5 a 1%) Ale spelnia najwyzsze normy, ma 100% syntetyczną bazę i w ogolnym rozrachunku nie znalazlem niczego lepszego do diesla.

Ps. W odroznieniu od wielu olejów ten jest wlasnie dedykowany do silników Diesla.
Przekracza nieznacznie normę ACEA C3 (nie jest sklasyfikowany wg norm europejskich), ale porównując do API CJ-4 wcale nie wypada dużo gorzej, ale ma bardzo dobre opinie. Świetny olej.

Czyli... Czy ktoś się odważy na konkret czyli lej to i to i będzie dobrze? Jutro zawożę moją piękność do mechanika, rozrząd, amortyzatory i właśnie olej.

Przekracza nieznacznie normę ACEA C3 (nie jest sklasyfikowany wg norm europejskich), ale porównując do API CJ-4 wcale nie wypada dużo gorzej, ale ma bardzo dobre opinie. Świetny olej.

Olej jest pierwsza klasa. Hths 4.2 przy lepkosci 0w40. Swietny zarowno w zimie jak i w gorące lato.

Czyli... Czy ktoś się odważy na konkret czyli lej to i to i będzie dobrze? Jutro zawożę moją piękność do mechanika, rozrząd, amortyzatory i właśnie olej.

Bez dpf polecilbym z czystym sumieniem.

Oleje niskopopiolowe zapewniają gorszą ochronę silnika.

Z niskopopiolowych byly o ile pamietam dobre oleje Penrite z serii Enviro.

Poza tym zawsze mozesz zapytac kilku forumowych sprzedawcow olejów. Jak przejrzysz temat o olejach to znajdziesz ich nawet po stopkach w postach czy avatarach.

Ostatnia edycja:
ACEA C3 zezwala na 0.8%, API CJ-4 jeśli dobrze pamiętam to 0.9% popiołu. Różnica naprawdę pomijalna ;)

Bobby nie jest jedynym, który zalewa ten olej do JTDm :)

Z tańszych masz już wymieniony Motul lub sprawdzone oleje Liqui Moly (Meguin), Millers, Penrite.

Ostatnia edycja:
Ja leje valvoline synch power 5w40 i jest git. Silnik dużo ciszej chodzi niż na selenie 5w30

Też nie mogę wyjść z podziwu jak można usłyszeć cichszą pracę diesla po zmianie oleju.

Można. Wystarczy że zmieni się przepracowany olej na świeży. Trzeba mieć tylko słuch zdrowy :)

Amortyzatory
Powrót