• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Zakup - Porady

• Autor wątku Autor wątku Paweł156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
witam jestem nowym użytkownikem forum a do tego nie posiadam jeszcze żadnego modelu alfy ale za to mam pare pytań mianowicie chodzi mi o model 156 sportvagon motor 2,4 ten 134 podajże km czego sie spodziewadź przy zakupie dodam samochód 2000r prosto z Włoch po wymianie kompletnego rozrządu nabita i działająca klima , skóra , momo , pełna elektryka szyb lusterek poduszka w kier oraz pasażera i może więcej chodź nie wiem samochód posiada pękniętą szybę przednią (czyli koszt wymiany ) alu 17 i parę zalet jak i minusów cena bardzo przystępna co o tym sądzicie
Wiem ze wstępnie koszt rej około 1,5 -2,0 tys zł plus szyba ale czy warto macie większe pojęcie sprowadzał to dobry znajomy dla siebie więc koszt to zwrot pieniędzy tylko za zakup więc jest on w przeliczeniu bardzo śmieszny. Nigdy w życiu nie mialem przyjemnośći jazdą tym modelem jak i żadną alfą przoszę o pomoc przy zakupie

Poszukaj tutaj wczesniej zalozonych sporo takich tematow. Warto posiedziec jeden dzien i dowiedziec sie choc podstawowych rzeczy o aucie, ktore zamierzasz kupic, nieprawdaz? Poza tym, wsiadz do auta, przejedz sie nim( o ile szyba na to pozwala) i wtedy- plus wiedza z forum, podejmij decycje.

witam jestem nowym użytkownikem forum a do tego nie posiadam jeszcze żadnego modelu alfy ale za to mam pare pytań mianowicie chodzi mi o model 156 sportvagon motor 2,4 ten 134 podajże km czego sie spodziewa przy zakupie dodam samochód 2000r prosto z Włoch po wymianie kompletnego rozrządu nabita i działająca klima , skóra , momo , pełna elektryka szyb lusterek poduszka w kier oraz pasażera i może więcej cho nie wiem samochód posiada pękniętą szybę przednią (czyli koszt wymiany ) alu 17 i parę zalet jak i minusów cena bardzo przystępna co o tym sądzicie
Wiem ze wstępnie koszt rej około 1,5 -2,0 tys zł plus szyba ale czy warto macie większe pojęcie sprowadzał to dobry znajomy dla siebie więc koszt to zwrot pieniędzy tylko za zakup więc jest on w przeliczeniu bardzo śmieszny. Nigdy w życiu nie mialem przyjemnośći jazdą tym modelem jak i żadną alfą przoszę o pomoc przy zakupie

Zwrot pieniędzy za zakup - nikt nie wie, ile (?) więc i nie wiadomo, czy warto. Ale jeśli kwota śmieszna, a auto warte zakupu, to warto :)

'Parę zalet jak i minusów' - zalety znamy ... Minusów nie wymieniłeś (poza pękniętą) szybą. Koszt wymiany szyby na nową to ok. 320-370zł (ostatnio wymieniałem, bo pękła od różnicy temp. -ciepły nawiew i mróz na dworze - od odprysku na boki).

I zwróć uwagę, że koszty rej. przy 2.4 będą wyższe niż przy 1.9, bo to ponad 2 litry poj. (ale nie wiem, ile to może kosztować)

I tak i tak przy jeździe testowej nie wykryje się ukrytych wad. A poza tym co ma wyjsc to wyjdzie po jakimś czasie. A im dłużej będiesz użytkował swoją belle, tym bardziej ją poznasz i będziesz wiedział czego się można spodziewać. Więc na pierwszy ogień sprawdzałbym dokładnie te najdroższe i najwazniejsz elementy jak sprzęgło, turbo, cały wydech i to czy oleju nie bierze.

Zakup auta to prawdziwa katorga...

Witam wszystkich klubowiczów! Od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem swojego pierwszego auta, i w sumie nic oprócz Alfy nie wchodzi w grę.
W związku z czym mam kilka pytań, ponieważ jestem po przeczytaniu setek stron o tym aucie, ale dalej mam problem wyboru.

1.Budżet - 12-13 tysięcy. Bardzo bym chciał trafić na wersję 156 FL, które są czasami w tym przedziale cenowym, ale nie wiem czy nie warto wybrać wersje ze starym przodem za około 10 i mieć te 2 tyś w kieszeni.
2. Raczej wersja SW się trafi i interesuje mnie tylko diesel, chętnie 1.9, ale jeśli krajowy - to chyba może być i 2.4. Planuje 15-20 tyś rocznie przejeżdżać.
3. Jak jest z kupnem Alfy świeżo sprowadzonej, są takie na Allegro ostatnio w okolicy 11-12 tyś FL, szczególnie dużo jest ich czemuś w Płocku, ktoś miał może okazje? Czy lepiej szukać takiej, która przynajmniej kilka lat pojeździła Polskimi drogami?
4. Ale nie mniej ważne, czy pasuje AR 156 na pierwszy samochód?

Dziękuję bardzo!

Pojedź do Płocka i zbadaj temat ;)
Wspominając o Płocku za pewne masz na myśli oferty z alledrogo, zgadłem?... :P
Tylko musisz wziąć pod uwagę fakt, że to oferty internetowe (zdjęcia zrobione "odpowiednio", polerka przed zdjęciem, itd.) mają przyciągać uwagę :)
Jak masz blisko to Płocka, to możesz się pofatygować i podjechać. Tylko weź pod uwagę to, że większość ofert z tego miasta jest od typowych "handlarczyków" i trzeba podwójnie zwrócić uwagę przy zakupie, bo nie jeden już się naciął...

- - - Updated - - -

Najpierw przeszukaj "bazar" na forum ;)

Tylko weź pod uwagę to, że większość ofert z tego miasta jest od typowych "handlarczyków" i trzeba podwójnie zwrócić uwagę przy zakupie, bo nie jeden już się naciął...

Właśnie, nie chce mi się odrazu trafić na taki egzemplarz, ale mimo tego ze jestem z Warszawy, rzadko się trafia dobra 156-ka, nawet na Allegro. Tak czy inaczej będę zerkał na Bazar i dziękuję za info.

W tych pieniądzach którymi dysponujesz może być ciężko z zakupem 156 po pełnym FL :/ (chodzi oczywiście o zadbaną sztukę) Ewentualnie z początku produkcji (czyt. 2003r.).
Zawsze musisz brać pod uwagę "pakiet startowy". Jeśli auto sprowadzane, to opłaty + rozrząd, płyny, filtry. Jeśli krajowy egzemplarz wydatek nieco mniejszy :)

Ostatnia edycja:
Płock = Gniezno. ;) Tak jak malin pisze, 12 kpln to trochę mało na polifta w jtd, może znalazł by się ładny pół-lift, czyli z nowym wnętrzem, ale starymi blachami, aczkolwiek lekko też nie będzie - imo albo zwiększ budżet, albo bierz nie-lifta i zostanie Ci parę zł na pakiet startowy, a coś zawsze będzie trzeba na początek włożyć, bez różnicy jakie auto.

Loteria, trafi się jedna zdrowa i trafi jedna chora. Trza sprawdzić przy zakupie

A jak ją sprawdzić przy kupnie bo od spodu może nie być widać co dzieje się pod wykładziną.

Ale nie raz się widzi na zdjęciach całą rudą podłogę w środku przez chyba niedrożny odpływ klimy.

AR 156 FL ,miały system BOSE w podstawowym wyposażeniu ? Przeglądam oferty na aukcjach i mało kto o tym wspomina.

Pytanie do posiadaczy 1.9 jtd 8v w 156 czy taki silnik da radę przy jeździe na krótkich odcinkach ok. 5 km czy nawet nie zdąży się nagrzać?? Jakie jest spalanie na takich odcinkach??

Amortyzatory
Powrót