• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

[156] Zakup - Porady

• Autor wątku Autor wątku Paweł156
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
hehehe... a co ona taka przykucnięta? To chyba jakiś sportpack iv :) Poza tym - ta alfa nie ma prawdziwego bose! Nie widać w bagażniku subwoofera ze wzmakiem, który powinien być zabudowany po lewej stronie. W przednich drzwiach od wewnątrz, oryginalne bose ma zaślepki zamiast tweeterów - tutaj jest widoczny tweeterek z jakąś naklejką bose... Widać jak na dłoni że to zwykła ściema. Nie odradzam Ci bo jej nie widziałem na żywo ale nie podniecaj się za bardzo ;)

No o to chodzi, żeby sie nie jarac dlatego pytam. Fakt z tyłu jakoś nisko siedzi:( Nie wiem zatem czy jechac czy odwołać, czy gra warta świeczki, bo cena dosc atrakcyjna

http://moto.allegro.pl/czarna-alfa-sportwagon-lift-climatron-alu-bose-i2981442870.html

a ta, wiem, że Płock ale egzemplarz łądny ponoc serwisowana przebieg 189 tysi jakos tak, koles zgadza sie na sprawdzenie auta...

Polerkę lakieru miałbyś za sobą ;)
Poproś kogoś z okolicy żeby skoczył na oględziny :)

- - - Updated - - -

http://moto.allegro.pl/czarna-alfa-sportwagon-lift-climatron-alu-bose-i2981442870.html

a ta, wiem, że Płock ale egzemplarz łądny ponoc serwisowana przebieg 189 tysi jakos tak, koles zgadza sie na sprawdzenie auta...

Polerkę lakieru miałbyś za sobą ;)
Poproś kogoś z okolicy żeby skoczył na oględziny :)

Dzieki koledzy, troche zbiliście mnie z tropu i to dobrze, ta tylnia zawiecha i w ogóle, jestem chyba jednak na nie. Tak samo tłumik nie oryginalny, jestem zwolennikiem serii

Witam,pierwszy post więc i moje szybkie przywitanie. Trafiłem tutaj powiedzmy przypadkiem. Poszukuję samochodu dla siebie (ostatni opel corsa d 1.2) i od zawsze podobały mi się AR. Wczoraj postanowiłem zweryfikować czy na żywo samochód będzie spełniał moje wymagania. znalazłem w okolicy 147 1.6 105. Po oglądnięciu i przymierzeniu się do samochodu byłem zachwycony. Przejażdżka spotęgowała moje emocje. Postanowiłem,że w pieniądzach jakie chcę przeznaczyć teraz na zakup samochodu nie ma nic lepszego. Kupuję biorąc pod uwagę trzy rzeczy. Piękno/frajdę z jazdy/bezawaryjność. Wszystko inne na dalszym planie u mnie. W Alfie 2na3 cechy zgadzają sie idealnie. Nie powiem,bo przeczytałem sporo na tym forum przed zarejestrowaniem i poszukuję auta dla siebie. 147/156. Jeżdżę głównie na krótkich odcinkach po mieście więc wybór padł na 105KM benzynę, gdyż bez wariatora teoretycznie najlepsze rozwiązanie na miasto. Z drugiej strony jeszcze więcej pozytywów czytałem o silnikach diesla szczególnie 2.4, jednak już 1.9 to bardzo udana konstrukcja. Czy jest jakaś różnica pomiędzy awaryjnością tych samych jednostek silnikowych w 147 oraz 156 , ze względu np na większą ilość elektroniki? Wady w postaci delikatnego i kosztownego zawieszenia już znam. Jeśli zdecydował bym się na diesla, jestem w stanie ograniczyć dotychczasowe krótkie przejazdy po bułki do sklepu, bo wiadomo,że krótkie odcinki męczą diesla. Możecie coś polecić? Chcę konkretnie Alfę,a przeznaczyć max 10k plus jakieś pieniądze w razie ew. Naprawy. Może jest do sprzedania jakiś pewniak z małopolski? Pozdrawiam.

hehehe... a co ona taka przykucnięta? To chyba jakiś sportpack iv :) Poza tym - ta alfa nie ma prawdziwego bose! Nie widać w bagażniku subwoofera ze wzmakiem, który powinien być zabudowany po lewej stronie. W przednich drzwiach od wewnątrz, oryginalne bose ma zaślepki zamiast tweeterów - tutaj jest widoczny tweeterek z jakąś naklejką bose... Widać jak na dłoni że to zwykła ściema. Nie odradzam Ci bo jej nie widziałem na żywo ale nie podniecaj się za bardzo ;)

Akurat kolego ta sztuka ma oryginalne nagłośnienie Bose, woofer był opcją.

Być może- wygląda to sztucznie. Ciekawe tylko w takim razie, gdzie umieścili wzmaka w wersji bez woofera, bo przecież wiesz, że głośniki w bose nie były zasilane bezpośrednio z radia...

Koledzy potrzebuję porady. Po udanej przygodzie z AR 145 1.6TS, miałem duża porażkę za Renault Laguna II z 1.9 dCi. Gdy pozbyłem się tego nieszczęścia na czterech kołach odkupiłem od ojca Peugeota 407SW 1.6 Hdi. Auto sprzedaje bo ma już 200 tys. Ale i tak trochę mnie zawiodło FAP'em i turbiną. Mam zamiar kupić AR 156 po FL wewnętrznym. Raczej kieruję się ku benzynie, mam bardzo nie miłe wspomnienia z diesli po Lagunie i trochę rozczarowania po 407. Dodam że głównie jeżdżę w trasie. Czy 1.8 albo 2.0 TS + LPG to dobry pomysł? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu TS'a? A może komuś uda się mnie przekonać do JTD?

Jeżeli chodzi o jazdę w trasie to polecam silnik JTD. Nie neguje spraw związanych z TS'em jedni mówią, że to dobry silnik inni, że nie. Mimo wszystko chyba trzeba na niego bardziej uważać niż na diesla. Jeżeli uda Ci się trafić udany egzemplarz w dieslu i bedziesz obchodził się z turbo dieslem tak jak prawidłowa eksloatacja tego wymaga myślę, że pojeżdzisz długo i szczęśliwie:) 1.9 JTD 116km świetna motorownia nie do zajechania, ja osobiście mam 2.4 jtd 150km i przez 3 lata dosyć dużo w niego wsadziłem - teraz jestem zadowolony, pewny tego co mam i smiga aż miło.
Wydaje mi się, że 2.4 w trase to świetna opcja, silnik dynamiczny, spalanie w trasie przy dynamicznej jeżdzie do 7l/100km. Dzwięk silnika i ogólnie wrażenia z jazdy bezcenne. Poza tym po fl wnętrza raczej ciężko upolować TS'a, bo w 2002 roku już JTS'y wypuszczali.
Tak sie składa, że mam 156 SW 2.4 jtd po fl wewnętrznym do sprzedania gdyż muszę zmienić Alfę na małe auto miejskie dla żony. Jakbyś chciał wpadaj na oględziny, pisz PW.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Jednak koszty serwisowania diesla mnie przerażają. Na auto chcę wydać około 12 tys. W Lagune wydałem drugie tyle co kosztowała. Myślałem że z Peugeotem od pewnego właściciela będzie lepiej. A i tak skończyło się na wymianie 3 turbin zanim rozwiązałem problem z jej smarowaniem. Nie katuję aut, zawsze czekam aż się porządnie nagrzeje, a po podróży zawsze schładzam turbinę. Chyba po prostu diesle mnie nie lubią :( A pamiętam że najdroższym wydatkiem w moim starym TS był wariator i komplet świec. Co prawda kusi mnie trochę JTD zwłaszcza 2.4.

12 troche mało na po fl jesli miałes na mysli cały fl:),kolega odrobina 156 ma fajny i pewny samoch:)czytając kiedys jego opisz doszedłem do wniosku ze prawdziwy alfaholik:))))))

Chodzi o wersję po FL ale tylko wewnętrznym. Nie chodzi o brak zaufania do fana marki. Ale raczej o mojego pecha do diesli :( A po TS mam dobre wspomnienia. Dużo jest ofert z JTS, ale raczej kieruję się ku TS bo można do nich założyć LPG.

ja mam TS.2.0 Z gazem do sprzedania ale nie fl 2kpl kół i po wymianie rorządu 10 chce teraz:)i ogólnie sporo nowych czesci w niej:)

pw poszło a gaz bardzo dobrze sie spisuje,tyle ze filterki co 10 tys wymieniam i tankuje na firmowych LPG:)no i tak reduktor i listwe wymieniałem nie regenerowałem jakos nieuznaje tego,koło roku mają,tak szczerze to fl mi sie niepodoba:)ale kazdy lubi cos innego:)

Koledzy potrzebuję porady. Po udanej przygodzie z AR 145 1.6TS, miałem duża porażkę za Renault Laguna II z 1.9 dCi. Gdy pozbyłem się tego nieszczęścia na czterech kołach odkupiłem od ojca Peugeota 407SW 1.6 Hdi. Auto sprzedaje bo ma już 200 tys. Ale i tak trochę mnie zawiodło FAP'em i turbiną. Mam zamiar kupić AR 156 po FL wewnętrznym. Raczej kieruję się ku benzynie, mam bardzo nie miłe wspomnienia z diesli po Lagunie i trochę rozczarowania po 407. Dodam że głównie jeżdżę w trasie. Czy 1.8 albo 2.0 TS + LPG to dobry pomysł? Na co zwrócić uwagę przy kupowaniu TS'a? A może komuś uda się mnie przekonać do JTD?
kolega miał 1,9jtd i mówił że trudno go zajechać ,ale jeśli o m nie chodzi to ropa jest dla traktorów :P,w ts-ach słuchaj żeby nie chodził jak diesel czyli wariator sprawdź olej ile jest na miarce powinno być prawie max jak będzie poniżej znaczy ze kierowca nie ma pojęcia o tych samochodach i nie dbał o niego

no max musi byc:)tylko ta miarka taka udana ze pokilka razy sprawdzac trzeba i przecierac:)ja to juz nawyk mam idąc do garazu sprawdzam poziom oleju:)))ja itak najczesciej alfką pomykam w tyg.3 dni:))ale km za cały tydzien robie:))

Amortyzatory
Powrót