• Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.

Ramki Alfaholicy

Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.

Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.

[156] V6 Q-System

Pfourul

Aktywny
Auto
156 2.5 V6 R(etarded)-System
[156]Re-map V6 Q-System

Witam

Mniej więcej jestem zdecydowany ponieść moc w mojej V6 za pomocą wymiany "baranów" z jakiej 3 litrowej V, plus może zamówię (jak kasa pozwoli) carbonowy dolot z Asso, który wg zapewnień Autodelty podnosi moc o 5-7KM. Oraz co najważniejsze to nowa mapa wtrysków na paliwo PB98. To wszystko powinno wg teorii podnieść moc o 10-15%

Ale przed zakupami wole się jeszcze upewnić w sprawie baranów :) Wystarczy wymienić same chromowane rurki czy należy kupić dodatkowo cały kolektor ssący (ten z napisem V6 24V)? A może coś jeszcze?

PS.
Może posiada ktoś jakieś informacje ile w stanie jest wytrzymać skrzynia biegów przy takim ustawieniu? Ponieważ znalazłem w internecie post sprzed 7 lat w którym jeden alfista opisał swój remap i był zachwycony "nowym" silnikiem ale nic nie wspomniał czy miało to jakieś konsekwencje dla skrzyni.

Ostatnia edycja:
O skrzynię się nie martw, to nie turbo że dostanie +50% momentu.

W takim razie śmieszne są te skrzynie, np. w Focusie seria z 2.0 N/A wytrzymuje bez problemów granice 400Nm.

Niestety włoskie skrzynie mają zawsze problem z satelitami i przekładnią główną. Np. seryjna GTA zabija notorycznie główną przekładnię jeśli ją użytkowa zgodnie z przeznaczeniem ;]

No to zmienia postać rzeczy:) Nie wiedziałem że w tym kierunku Włosi dali ciała;)

To może ja sobie jednak podaruje na razie zwiększanie mocy ;0, bo w sumie i tak przez większość czasu jeżdżę do 3tys obrotów :)

Niestety włoskie skrzynie mają zawsze problem z satelitami i przekładnią główną. Np. seryjna GTA zabija notorycznie główną przekładnię jeśli ją użytkowa zgodnie z przeznaczeniem ;]
O tym, że dyferencjał to wyjątkowo mało trwała część to wiadomo od dawna (Q2 leczy ten problem), ale żeby przekładnia główna leciała? Koło koronowe czy wałek pośredni? W dieslach daje radę.

--
Pozdrawiam,
Adam Turowski

Już wiem jakie oznaczenie ma moja skrzynia. Aisin 50-40 LM, niestety nie udało się znaleźć żadnych informacji, prócz tego ze ta sama skrzynia była montowana w Lancii Lybra z silnikiem 2.0 20V o mocy 154KM i 186Nm.

Jeżeli chodzi o moc zwiększanie mocy, to jeżeli uda mi się kupić w maju kompletny wydech 3", to zaczynam zabawę od nowa ;)

Nie podoba mi się pomysł 3" w 2.5 V6, za mocno odetkasz ją, stracisz dół obrotów, generalnie więcej problemu niż pożytku, dobrze zrobione 2.5" TAK.

Ale jeżeli później zrobię dolot i nowa mapę? To nadal będzie kiepsko?
Wydech ma pochodzi z DemoCar Alfa Clubu 3,0 V6 300KM, ktory jest przerabiany na RWD

Kod:
ETAP 9 - WYDECH: Zgodnie z wcześniejszymi planami wydech od modelu 2,5V6 został całkowicie przeprojektowany pod kątem zmian, które zaszły w silniku. Silnik 3,0V6 doładowany kompresorem wymagał znacznie większego i sprawniejszego odprowadzania spalin. W miejsce końcowego tłumika Supersprint o średnicy 55mm pojawił się końcowy tłumik o średnicy 70mm również ze stali nierdzewnej produkcji Supersprint (dedykowany do modelu GTA). Poza tym od samych kolektorów wydechowych średnica została powiększona i tak w miejsce tzw portek, w serii 45mm na zejscie z każdego kolektora, pojawiły się 52mm przechodzące po połączeniu w 70mm, potem tłumik środkowy produkcji Eltec i dalej łączenie także z zachowaniem średnicy 70mm z tłumikiem końcowym. Całość oczywiście wykonana ze stali nierdzewnej przez firme El-tec. Z uwzględnieniem pracy w wysokich temperaturach zostało specjalnie zaprojektowane wejście do tłumika środkowego w taki sposób, żeby pod wpływem temperatury możliwe bylo swobodne rozsuwanie się tłumika w środku bez dodatkowych naprężeń. Efekt po wymianie wydechu oczekiwany - temperatury i ciśnienia znacznie spadły co poczyniło podstawę do wzrostu doładowania i być może przekroczenia granicy 300KM, ale o tym po kolejnych testach. W chwili obecnej testy drogowe na dystansie 2600KM tras przez Europe (Słowacja, Czechy, Węgry, Chorwacja) i to w warunkach autostradowych jak i górskich pokazały, że wydech jest wykonany idealnie i temperatury sa bardziej niż bezpieczne i pozwalaja na nieco ostrzejszą mape paliwa i jeszcze kilka dodatkowych koników przez wspomniany wcześniej wzrost doładowania.

176.jpg

177.jpg

178.jpg

179.jpg

180.jpg

Ostatnia edycja:
Wiec tak :)
Zakupiłem barany (dlaczego tak to nazywacie?), tylko ze są one w trochę opłakanym stanie i muszę pomyśleć co z nimi zrobić:
chromowanie/anodyzowanie/oksydowanie czy może jeszcze inne -anie :)

barany1.jpg

barany2.jpg

Wiec teraz zbieram kasę żeby doprowadzić je do porządku, żebym nie musiał się wstydzić otwierać maski :D

Następnie może zrobię wydech na zamównie w MG, żeby jeszcze więcej wycisnąć z tego silnika, a na sam koniec zrobi się program :)

Co do wydechu to marzy mi się dźwięk podobny do unicorse :)

EDIT:
Barany już są u Adamsa i będą piaskowane :D

Ostatnia edycja:
a co chcesz z nimi zrobić po piaskowaniu? będą chromowane/niklowane jak w oryginale czy może jakieś malowanie? np. czarny mat?

Wiec tak :)
Zakupiłem barany (dlaczego tak to nazywacie?), tylko ze są one w trochę opłakanym stanie i muszę pomyśleć co z nimi zrobić:
chromowanie/anodyzowanie/oksydowanie czy może jeszcze inne -anie :)

EDIT:
Barany już są u Adamsa i będą piaskowane :D

Hmm całeżycie wydawało mi się, że barany to kolektor wydechowy w konfiguracji np. 4-2-1. No ale cóż całe życie człowiek się uczy

Amortyzatory
Powrót