[156] Unidiag alez to bardzo proste

• Autor wątku Autor wątku selius
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Podpinam pod gniazdo diagnostyczne => interfejs kkl viacom np. usb => laptop i jak się nauczę obsługi programu to zobaczę to się dzieje z czujnikami sterowania skrzynią, aktywatorem?

- wnioski opisz w innym temacie, o alfadiagu.
- i małe ostrzeżenie, to selespeed , łatwo uszkodzić a raczej deaktywować ECu skrzyni.
- trzeba czytać, zrozumieć, help z alfadiaga też może być pomocny !!!

udalo sie komus polaczyc z abs ecu w alfie 156 2,4 JTD 1999r? albo podobnym modelu JTD? jesli tak to prosze o porade jak tego dokonac

unidiag 0.4.0.3

Mógłbym prosić o link do Unidiaga i definicji (do TS 1,8 16V)? Próbowałem się odnaleźć na stronie którą podał bubu321, ale mi nie poszło, a poprzednie linki nie działają. Pracuje na Windows Vista, mam nadzieje, że nie będzie problemów z instalacją i poprawnym użytkowaniem programu.
Z góry dzięki za udostępnienie.

Wielkie dzięki bubu321 - ściągnąłem pliki bezproblemowo. Próbowałem cokolwiek znaleźć na tym forum do którego podałeś link na I stronie tego tematu, ale nigdzie nie mogłem znaleźć opcji rejestracji, zaś po wpisaniu w wyszukiwarkę słowa "Unidiag" na tym forum nic nie wyszukało. Nie mam pojęcia gdzie znajduje się opcja rejestracji - nigdzie nie mogłem jej znaleźć.

- moze lista jest zamknieta ?.
- ktoś na forum czekał na rejestracje prawie 2 tygodnie.
- na tym forum nie ma wyszukiwarki, czyli po mojemu kicha.

bubu321 - Mam pytanie odnosnie przerobki interface'u: czy laczenie pinow 1 i 3 z wolnymi (???) punktami 1 i 2 jest konieczne? Czy moze wystarczy z 1 i 3 pociagnac kabelki.
Pytam bo za Chiny Ludowe nie moge sie polaczyc z ABS'em (ani UD ani AD).
Jak sprawdzilem, po przerwaniu laczenia do tego punktu 1, to on nigdzie indziej sie nie laczy. Mozesz sprawdzic czy masz tak samo?
Do ECU silnika i AirBaga lacze sie bez problemu.

thx,
ap2

Witam.
Na które parametry patrzeć jeśli chodzi o spalanie? Szczególnie interesuje mnie spalanie chwilowe:)
Silnik to JTD 105KM.

Reason ja się podłączyłem w AR 2,4 JTD 10V z abs ale przy wykorzystaniu euroscana ( przetestuje jeszcze alfadiaga ) natomiast z airbagiem nie udał mi się połączyć ( robiłem mostek pin3-7 ) coś jeszcze trzeba łączyć ???

ap2 czy podłączyłeś się pod:
1) dobry adres? 0x20 (z tego co pamiętam dla ABS)
2) odpowiedni protokół? - bo jednak dla ABSu i Airbag'u są to różne protokoły KWP71 i KWP81
3) czy dobrze przełączyłeś przełączniki ;)

Wiem, że to głupie, no ale warto się upewnić.

Osobiście mam 2.4 JTD 10V CF2 140 CV (czyt. 136 KM) i udało mi się połączyć aplikacją KWP, nie Unidiagiem! To jest różnica. Połączyłem się zarówno do ABS jak i Airbag - kabelek przerobiłem wg. wskazówek Bubu (dzięki za temacik!)

1) dobry adres? 0x20 (z tego co pamiętam dla ABS)
Tak, tutaj jestem pewien.
2) odpowiedni protokół? - bo jednak dla ABSu i Airbag'u są to różne protokoły KWP71 i KWP81
Dla AirBag'u mialem KWP81, bo inaczej nie dzialal.
Dla ABS'u sprawdzalem wszystkie mozliwosci.
3) czy dobrze przełączyłeś przełączniki
Tak, ale moglem zle przerobic kabel. Dlatego poprosilem o pomoc ;)

Zastanawiam sie czy te programy dzialaja z ukladem ABS+ESP, ktory to mam szczescie/nieszczescie posiadac...

ap2, w takim razie w takiej sytuacji ja bym popróbował "przełączyć się" na przełączniku na ABS i próbował połączyć się z kolejnymi adresami, począwszy od 0x00, 0x01, .., 0x09, 0x0A, .. 0x0F, 0x10, .., 0x19, 0x1A, 0x1B,... , 0x1F, 0x20 itp. itd.
Łączenie się aż do 0xFF nie ma raczej sensu, ale te 32 możliwości (razy 2 możliwości, jeżeli chodzi o protokół KWP71/KWP81) można by sprawdzić ;)

Chyba, że znajdziesz jakąś dokumentację do swojego autka nt. adresowania poszczególnych ECU w aucie, może AutoData by coś pomogła?!
Ewentualnie jakiś scanner takich portów, gdzie aplikacja wysyła żądania na konkretny przedział adresów i czeka aż któryś mu odpowie... Tyle co mogę w tym momencie wymyślić. Dopiero po tym, przeróbka kabelka po raz kolejny...

X 431 ma taka możliwość że uruchamia skaner na portach ECU.
- albo , szybciej inna alfa i testy interfejsu.
- gorzej jeśli to ABS 5.7, czasami jest trudno nawet AD 3.3.0.11 połączyć sie z tym modelem.
- AutoData wersja 3.24 to raczej takich rzeczy nie ma, musi być serwisówka od alfy,
- ale warsztaty nie chca się tym dzielić, dość drogo to kosztuje.

Ostatnia edycja:
No wiec udalo mi sie podlaczyc do systemu ABS w moim samochodzie, ale:
- uzylem do tego UniDiaga i przerobionego kabla, bo jak sie okazalo ABS+ESP jest obslugiwany protokolem KWP2000
- po polaczeniu z ECU od razu mamy obie kontrolki ON (ESP+ABS) i na wyswietlaczu informacje ze wszystko jest uszkodzone i zeby wylaczyc kluczyk (mialem w pozycji MAR)
Nie ma sie co obawiac - po zakonczeniu polaczenia kontrolki sie same robia OFF uff :)

Bledy kasuje OK. Warto sciagnac z forum UniDiaga liste komunikatow DTC dla ABS - nie jest jakos szczegolnie opisana ale w chwili obecnej to jest ta najwieksza 103kB (chyba DTC_FiatGroup_&_Generic.dtc, bo ja jej nazwe zmienilem). Jej wada jest to ze jest po wlosku ;-) No i oczywiscie dodaj ja do pliku definicji usuwajac listy z ktorymi sie pokrywa (nie wiem czy inaczej zadziala, ja usunalem)

Dodam ze AlfaDiag po crack'u w wersji 3.3.0.11 z ABS'em sie nie laczy.

Ostatnia edycja:
- toż to temat " Unidiag", nie mozna zasmiecać innych tematów.
- szukaj tematu "TS diag Alfadiag", przxyklejony i strony 26 na dole.

Oto moje pomiary z Unidiaga... Przypływomierz wskazuje nieco ponad 4200mV, a nie tak jak pisal ap2 ponizej 1000mV.. Może dlatego że mam inną definicje-uzywam definicji do MultiJetów. Nie znam się ale chyba przepływomierz jest ok, bo wykres idzie równo do góry, bez szarpnięc...

Ostatnia edycja:
Tak wiec ja uscisle ze badania prowadzilem dla wersji 2.4 JTD 10V 150KM i tak dla dwoch nowych i jednego starego wskazania byly takie same i nie przekraczaly 1000mV.

pewnie jest to wina definicji?!

z definicji AlfaFiatLancia_1924JTD_EDC15C7.def m.in. ALFA, 156 '02, 2.4 JTD 10V
Kod:
RDBLI_2000, 0x21, 0x4E, "AD/C air mass", 1, "AD/C air mass", 1, "#scaling unsigned 2 ""X/1000.0"" Volt";
z definicji AlfaFiatLancia_1924JTD_EDC16C8.def m.in. ALFA, 156 '02, 2.4 JTD 20V
Kod:
RDBLI_2000, 0x21, 0x4A, "AD/C air mass", 1, "AD/C air mass", 1, "#scaling unsigned 2 ""(X<0x8000) ? X*4.8876 : (X-0x10000)*4.8876"" mV";

mnożnik jest : 4.8876

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót