witam
czyli jeśli u mnie pokazuje napięcie 3,3 V i ~170 kg/h przy 7200 obrotach to przepływomierz do wymiany?, na biegu jałowym po nagrzaniu silnika 8 kg/h i Air temperature - zbliżona do temp. powietrza;
nie wiem co może być po zapaleniu na benzynie silnik szarpie przy dodaniu gazu dusi się i gasnie jak nagrzeje sie to jest troche lepiej ale tez nierówno pracuje, i nie da rady jechać
unidiag nie pokazuje błędów,
zresetowałem parametry silnika krokowego i parametry adaptacyjne ECU (FRA=1, TRA=0) silnik pracował do momentu włączenia się wentylatora (kilkakrotnie gasł), przed resetem TRA = 1,550E5
parametry odczytane po przejechaniu kilkudziesięciu kilometrów na nagrzanym silniku:
injection time - skacze w zakresie (5,3-5,7)msec na benzynie silnik nie pracuje równo
obroty okło 900, po przełączeniu na gaz injection time spada do ~3,8, (obroty na gazie ok 1200 na biegu jałowym, na gazie silnik pracuje równo i dobrze wkręca sie na obroty)
TRA = 0, Fra = 1,023,
lambda regulation row 1 - ma wykres piły narasta od 1 do 1,09 i opada pionowo i z powrotem,
lambda sensor Pre-Cat status - od 0,007 do 0,0155,
lambda sensor pre-cat w zakresie od jakis 75mV do 350mV przebieg nie jest regularny
opór grzałki sondy zmierzony omomierzem 9,8
temperatura wody ok 90 stopni
jeśli ktoś mógłby pomóc w zdiagnozowaniu co tu nie gra będę wdzięczny
i jeszcze jedno pytanie czy przepływomierz może byc powodem takiej pracy silnika na wolnych obrotach?
może ktoś polecić kogoś znającego się na alfach z białegostoku?,
mi już rece opadają
AR 156 2,0TS 1998r. + gaz