[156] Temperatura

No dobrze zgodze, tylko czemu te silniki JTD maja inna tem jak jest goraco na dworzu a jak jest zimno? Jak juz pisalem wczesniej we Wloszech tem utrzymuje sie ok 90 C jak i w kazdym innym samochodzie to dlaczego w AR ma byc mniejsza tem? Konstruktorzy robili samochod pod warunki atmosferyczne dla Wloszech i dlatego u nas sa mniejsze tem w trasie i dlatego dalej uwazam że macie za male tem w tych silnikach.

selius napisał:
... Konstruktorzy robili samochod pod warunki atmosferyczne dla Wloszech i dlatego u nas sa mniejsze tem w trasie...

no tak i zakładali też że alfe kupią tylko Włosi i tylko i wyłącznie tam będzie alfa śmigała :mrgreen: ... nie zgodze się z kolegą ;) w tej kwesti , i nie wierze że konstruktor silnika do auta sprzedawanego w Europie bierze pod uwagę tylko warunki w jednym kraju ;) ... pozatem zimą Włoszech też występuje temp około 0° C ... teraz mamy w Polsce podobnie ... pare dni temu wymieniłem termostat bo na trasie temp. nie przekraczała około 55° C ... teraz nowy termostat i jest w okolicy 80° C może troszkę więcej :)

A ja jak była tem. od -2 to gora 70 dzisiaj jak pokazywało +10 to do 80 i w beli było ciepło

Ja już zgłupiałem, byłem w serwisie aby sprawdzili termostat, bo mam cały czas wskazania w kabinie jak na zdjęciu poniżej. I powiedzieli że wszystko jest poprawnie. Co Panowie na to? Ja mam taką temperaturę cały czas. Czasem tylko po uruchomieniu auta wskazówka się unosi, mija 90C i opada do tych 77C co na zdjęciu.

Amortyzatory
Powrót