D
DDEvil
Guest
Termostat verneta mialem zalozony do poprzedniej alfy i nie narzekalem.Krzysiek866 napisał:a więc właśnie wróciłem z serwisu i powiedzieli mi ze ten vernet jest ok
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli chcesz dodać swojej Alfie charakteru i jednocześnie zaznaczyć przynależność do naszej społeczności – to dobry moment, żeby je zamówić.
Szczegóły, zdjęcia oraz informacje o zamówieniu znajdziesz tutaj.
Nie czekaj, bo jak zwykle schodzą szybko.
Termostat verneta mialem zalozony do poprzedniej alfy i nie narzekalem.Krzysiek866 napisał:a więc właśnie wróciłem z serwisu i powiedzieli mi ze ten vernet jest ok
Wg oficjalnej dokumentacji Alfa Romeo termostaty w JTD mają temp. początkową otwarcia 80 stopni (plus/minus 2 stopnie). Ten Vernet ma temp. otwarcia 88 stopni. Poczytaj sobie wątki o termostatach JTD tutaj na forum oraz na forum alfaclub i alfa-lancia.Krzysiek866 napisał:Nie nie podali mi parametrów. nic na ten temat nie mówili nie wiem może zaryzykuje !
Mam diesla z chłodnicą oleju...selius napisał:Jesli macie tem 70 stopni i myslicie ze macie wszystko dobrze to jestescie wszyscy w bledzie... Nawet jesli plyn ma tem 80 stopni chociaz to za malo dla silnika benzynowego
Właśnie ok. 90 stopni ma płyn chłodniczy w JTDm, gdy zostawimy go do pełnego nagrzania (długo to trwa).selius napisał:Najlepsza dla kazdego silnika jest tem ok 90 C +-3 C
A skąd taką mądrość życiową wytrzasnąłeś? Te 93+3st. to powyżej temperatury załączenia wentylatorów W JTD,więc tylko niesprawny układ mógłby ją osiągnąć.. Mieszanie benzynowych TSów z dieslami JTD jest bez sensu i wprowadza niepotrzebny zament. Gdyby w JTD projektanci chcieli taką temperaturę utrzymywać to nie dawaliby termostatu który ma temperaturę otwarcia 78-82C tylko daliby termostat o temperaturze otwarcia 88-92C. A analogowy wskaźnik kabinowy we wszystkich 156 nie jest liniowy - temperatura w czasie jazdy tak naprawdę wcale nie obchodzi kierowcy - chyba że silnik się przegrzewa lub wentylator się nie włącza i właśnie wtedy pokazuje prawidłowo.selius napisał:...Albo termostat albo czujnik lub zegar cos jest nie tak, a jesli pokazuje 70 a nie 88 na zegarach cochiaz prawdziwa tem to 80 C tzn ze tem i tak jest za niska i specjalnie jest tak wyskalowany ten zegar w kabinie zeby zanizal tem... Czemu od 90 C dobrze pokazuje? Sami sobie wmawiacie nieprawde, takie jest moje zdanie. Najlepsza dla kazdego silnika jest tem ok 90 C +-3 C
selius napisał:No dobrze tylko ze przez obnizona tem silnik 2 razy szybciej sie zuzywa, Uszczelke pod glowica wymienisz raz na 60 tys i bedzie spokoj, a tu przez obnizona tem psuje sie duzo wiecej rzeczy, to tak samo jak odpalamy samochod i najpierw delikatnie jezdzimy zeby dobrze sie nagrzal, a przy takim termostacie silnik nie nagrzewa sie dokonca bo standardowa praca silnika kazdego czy to jest diesel czy benzyna czy na gaz jest ok 90 C. Pozniej kazdy gada na AR ze sa awaryjne, jak sie je zle uzytkuje to tak... To tak samo jakbyscie nie grzali silnikow tylko odpalali i jezdzili na max obrotach ciekawe ktory silnik tak wytrzyma... Robil ktos doswiadczenia jak jest w innych markach wyskalowany wskaznik? Zrobcie doswiadczenie na takich markach jak opel bmw czy mercedes i zobaczycie ze kazdy przeklamuje na malych tem ale pozniej pokazuje zblizona prawdy. W AR wskaznik jest tak wyskalowany ze przy ok 90 C pokazuje tem zblizona prawdy. Jak macie znajomych gdzies we Wloszech to zadzwoncie do nich i zapytajcie sie jakie tam maja tem wszystkie silniki
Vernet ma 88 C tem otwarcia ale za to moze max sie otwierac przy 93 C widocznie ma mniejszy zakres tych tem... Czemu myslisz ze jak wlaczaja sie wiatraki to nie moze byc w tedy otwarty na maxa termostat? To chyba tak powinien dzialac... Powinien tak regulowac przeplyw wody zeby wogole wiatrak sie nie wlaczal, przynajmniej ja mam tak u siebie w AR. Zadko kiedy wlacza mi sie wiatrak chyba ze stoje w korku.
Silniki serii K montowane w ROVERachMaciek-156 napisał:Wymiana uszczelki co 60tys km - nie widziałem jeszcze takich silnków (w sensie tak nietrwałych).
I tak się znajdzie ktoś, kto będzie twierdził inaczej, podobnie jak w przypadku JTD. Wszelkie dokumentacje podają 80 stopniu (plus/minus dwa stopnie), a dyskusja trwa i trwa...Piciu napisał:U mnie ma sie otwierać przy 83 stopniach i koniec! 8)